Frykten for voldtekt og overfall:

Er du redd for menn i mørket?

Kvinne: Blir du redd når du hører skritt bak deg der du går alene en sein kveld? Mann: Krysser du veien for å ikke skremme kvinnen som går alene? Dere er ikke de eneste. #metoo

FRYKT OG UBEHAG: Å gå alene om kvelden kan oppleves forskjellig av menn og kvinner. FOTO: NTB Scanpix
FRYKT OG UBEHAG: Å gå alene om kvelden kan oppleves forskjellig av menn og kvinner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg hører skritt bak meg. De går i takt med mine. Pulsen øker. Hjertet banker hardere. Det er mørk kveld – etter midnatt. Jeg går på en gangsti, på vei hjemover fra et boblende venninnetreff. Det er ikke langt igjen, men det er en øde strekning.

Jeg spisser ørene. Lytter. Nærmer skrittene seg? Idet jeg runder et hjørne, kikker jeg fort bakover. Så ubemerket det lar seg gjøre. Jeg må jo ikke provosere. Prøver å få et glimt av den som er bak meg. Er det en fremmed? Er det en mann?

Det er en mann. En jeg aldri har sett. Jeg øker farten. Endelig! Der er døra mi. Jeg holder nøkkelen klar. Jeg låser meg kjapt inn. Puh! Jeg er hjemme. Jeg er trygg.

KOMMENTAR: Sonja Evelyn Nordanger er journalist i Aller og skribent for blant andre KK. FOTO: Privat
KOMMENTAR: Sonja Evelyn Nordanger er journalist i Aller og skribent for blant andre KK. FOTO: Privat Vis mer

Det er ikke første gang jeg har kjent på det ubehaget. Den frykten – utløst av skritt bak meg. Skritt fra en mann. Hadde det vært en kvinne ville pulsen gått ned. Hjertet hadde roet seg. Jeg hadde rolig gått videre.

Og jeg er ikke alene. Venninner og kollegaer, i alle aldrer, forteller om tilsvarende opplevelser. Den samme frykten.

Da jeg scrollet Twitter-feeden her om dagen fikk en tweet meg til å stoppe opp. En tweet om kvinners sikkerhet. Eller egentlig – kvinners utrygghet.

LES OGSÅ: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Farlige menn?

Tweetens forfatter er Atilla Moen-Duran.

Kom inn fra mørket nå. Jeg gikk et sted det var mørkt, og fra sideveien kom det en ung dame som havnet rundt 10 meter foran meg. Det var så tydelig at det var ubehagelig for henne at jeg gikk bak i mørket. Titta seg over skuldra et par ganger og farten økte litt. Hele kroppsspråket vitna om at dette var ubehagelig. Jeg stoppa opp og «skrev noe på mobilen» for å gi henne fred.

Mens jeg sto der og fikla med mobilen, snudde meg rundt og spankulerte litt i motsatt retning, ble jeg mørk til sinns. Forbanna. Jeg hater menn.

FOTO: Skjermdump Twitter
FOTO: Skjermdump Twitter Vis mer

Twitter-meldingen fikk fort svar. Kvinner takket ham for hvordan han tok hensyn, menn fortalte om likende episoder – om det å kjenne på ubehaget ved å gå bak en ensom kvinne en sein, mørk kveld.-

  • «Jeg hater det der. Gjør det samme for å bevare hennes sinnsro.»
  • «Er helt nødvendig. Føler ubehag selv ved å gå bak.»
  • «Det er trist at det er sånn.»

Kvinnene kjente seg også igjen:

  • «Det var fint gjort».
  • «Du er en bra mann».
  • «Takk for at du viste henne at du ikke var en trussel.»
TOK HENSYN: Atilla-Moen Duran merket at kvinnen som gikk foran ham var utrygg – og stoppet opp for å vise at han ikke var en trussel. Forebyggende arbeid og holdningsskapende arbeid på alle arenaer kan gjøre en forskjell på sikt, tror han. FOTO: Privat
TOK HENSYN: Atilla-Moen Duran merket at kvinnen som gikk foran ham var utrygg – og stoppet opp for å vise at han ikke var en trussel. Forebyggende arbeid og holdningsskapende arbeid på alle arenaer kan gjøre en forskjell på sikt, tror han. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg verken forventa eller tenkte at det skulle dukke opp svar der jeg ble takket, så jeg ble litt satt ut, sier Atilla Moen Duran (43), som jobber som lærer på ungdomstrinnet.

– Flere fortalte om egne opplevelser og tanker rundt dette, noe som (dessverre) er bra, da det gir bedre forståelse for hvordan hverdagen til flere er- og kan være.

- Hva er det som gjorde deg forbanna?

– Poenget var ikke at jeg gjorde «en god ting» eller at jeg «hater ALLE menn». Jeg ble forbanna på det som gjorde at hun jeg gikk bak følte seg utrygg. Forbanna fordi menn opp gjennom tidene har gjort, og fortsatt gjør, på dagtid og på kveldstid, på gata, hjemme og på jobb, at kvinner dessverre føler seg- og er utrygge ved at de blir trakassert og utsatt for overgrep av menn. Og menns forskrudde oppfatning om at dette er helt ok. Det er ikke snakk om at hver og en mann er en overgriper, men at det tydeligvis er en kultur i samfunnet som det ser ut til at en god del menn blir påvirket av.

LES OGSÅ: Skikk og bruk - for deg med kuk

Voldtektskultur

Det er trist at det er sånn. Både for oss kvinner og for menn. Og vi bør alle være forbanna. De fleste er greie karer. Likevel – frykten er ikke ubegrunnet.

Ifølge Kripos ble det i 2017 anmeldt 1968 voldtekter i Norge. Såkalte festrelaterte voldtekter dominerer statistikken med 580 anmeldelser. Når det gjelder overfallsvoldtekter var det 69 anmeldte saker. Og alt blir ikke anmeldt.

Det er heller ikke bare statistikken som gjør kvinner utrygge. Vi hører om andre. Alle kjenner noen som … eller eventuelt noen som kjenner noen som …

Vi får med oss globale nyheter, og i fiksjonsverdenen av TV-serier og filmer er ofte frykt og fare en sentral ingrediens. Det påvirker oss.

Et av tweet-svarene er spot on:

For dem som tror at vi ikke har en voldtektskultur i Norge: Det er fremdeles nødvendig for menn å vise at vi IKKE er farlige når vi går bak kvinner i mørket. Tenk litt på det. Menn er så farlige for kvinner, basert på mengdevis av kollektive erfaringer, at det er slik.

FOTO: Skjermdump Twitter
FOTO: Skjermdump Twitter Vis mer

Den kollektive erfaringen vitner om at kvinner må passe på – hvordan de kler seg, at de ikke drikker for mye, hvor de setter fra seg drinken, om de går alene. Med mer.

LES OGSÅ: Selvforsvar handler mest om å unngå farlige situasjoner

Begrenset frihet

Jeg skjønner mennene. Alle de greie karene. At de blir forbanna og oppgitt.

Jeg skjønner kvinnene. Utrygghet gir begrenset frihet. Kvinner begrenser seg. Og menn tilpasser seg.

Å snakke om utryggheten er en start. Åpenhet om kollektive erfaringer, enten det er menn eller kvinners opplevelser, bidrar til forståelse.

I disse dager er det et år siden «metoo»-bevegelsen tok av i USA og spredde seg til andre land. Det største bidraget fra bevegelsen er mer åpenhet. At det er skapt et rom for å fortelle, et rom hvor man kan slå opp med fortielsen, et fellesskap som innebærer at «det er ikke bare meg».

Du som kvinne er ikke den eneste som kjenner deg utrygg. Du som mann er heller ikke den eneste som krysser veien.

– #Metoo er kanskje noe av det beste som ble satt i gang på sosiale medier, sier Attila. – Mange kvinner og menn står fram i kampanjer som #metoo og #whyididntreport, og det er en bra ting at de orker! Sånne kampanjer får i gang diskusjoner og endringer. Endringene skjer kanskje ikke i dag, men forhåpentligvis dreier det tankene våre i riktig retning. Vi tar med videre noe av det vi hører og leser. Jeg lytter og leser. Og det jeg leser tar jeg med meg videre til hverdagen- og jobben min, sier læreren.

Når det gjelder trygghet eksisterer det to forskjellige virkeligheter – en for kvinner, en for menn. Fysisk er de fleste menn sterkere. De fleste menn trenger ikke «passe på» slik kvinner gjør – ikke bare i Norge, men overalt.

Da USAs president, Donald Trump, hevdet at tiden vi lever i er farlig for menn og gutter (de kan jo bli anklaget), reagerte kvinner i fleng.

En av dem er kunstneren Lynzy Lab, som spontant lagde en sang og video, som hun delte på Twitter og som nå tar av i USA. Lytt til henne her - hun beskriver situasjonen slik den oppleves av mange kvinner:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer