Randonne

- Er Randonee den nye folkesporten?

Blogger Elisa Røtterud forteller om sin store lidenskap.

TOPPTUR OG RANDONEE: Ifølge blogger og friluftsdame Elisa Røtterud er toppturgåing i ferd med å bli den nye folkesporten i Norge.  Foto: elisarotterud.no
TOPPTUR OG RANDONEE: Ifølge blogger og friluftsdame Elisa Røtterud er toppturgåing i ferd med å bli den nye folkesporten i Norge. Foto: elisarotterud.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elisarotterud.no: Jeg kaller meg for Rookie Randi på Randoo. Jeg har veldig liten erfaring med å nedover på ski. Men nå er jeg altså nødt fordi jeg digger det. Vi har fått en ny folkesport i Norge: Randonee

Ordlista: Ordet randonee er fransk og betyr «å gå på fjelltur», og det er akkurat det idretten går ut på. Man går på ski opp på fjelltopper, for så å kjøre ned igjen. Idretten stammer fra militært patruljeløp, som var OL-øvelse allerede i 1928. Den gangen ble det gull til Norge. Det jobbes for at konkurranseformen igjen skal stå på OL-programmet. (Kilde: Skiforbundet)

Er Randonee den nye folkesporten? Spesielt etter at vi fikk Jotunheimen Haute Route (www.jotunheimenhauteroute.no), har interessen for toppturer ekspandert i Norge.

LES OGSÅ: Supersjokoladen som er perfekt etter trening og lange skiturer

Min sherpamann har kjørt på Randonee siden 90-tallet og frykter innerst inne at folk vi ta fra han fjellet. Kommersialisering av fjellet står for tur. Alle vil stå på Randonee nå.

Som rookie bør jeg overhodet ikke komme med tips til deg. Men dra aldri på tur uten følge av erfaren guide. Det kan forekomme skred og ulykker på fjellet.   Her ser dere meg på Dyrehaugstind i Hurrugane, Jotunheimen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer