Ingeborg Heldal:

Er vi i ferd med å redigere oss bort fra oss selv?

For en tid tilbake skapte det furore i underhold­nings­verdenen da det ved et uhell ble delt et bikini­bilde av Khloé Kardashian som var helt ubehandlet.

FOTO: Astrid Waller
FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Altså helt uten fancy lyssetting, retusjering eller utglattende filter. Man skulle jo ikke tro at et tilsyne­latende uskyldig bikinibilde av seg selv kunne bli gjenstand for furore i hele verden, men det ble det, altså. Hovedpersonen og hennes talspersoner truet med søksmål mot hver eneste en som spredte ­bildet, noe som selvsagt fikk bildet til å spre seg enda ­raskere.

Og det er her det begynner å bli fascinerende. For bildet viste jo bare en helt vanlig, pen jente i bikini som står og smiler ved bassengkanten. Hun ser både glad og fornøyd ut, men minner selvsagt svært lite om den glattfiltrerte, ofte trutmunn­poserende Kardashian-­søsteren vi er blitt kjent med ­gjennom de sosiale kanalene hennes de siste årene.

Og det satte fyr på debatten om redigering i sosiale medier. Er vi i ferd med å redigere oss helt bort fra oss selv? Skuespiller Jamila Jameel tvitret etter bikini­­­bilde-gate at: «Det er nettopp dette som er så opprørende. ­Etter i mer enn ti år å ha måttet tåle negative kommentarer om kroppen sin, ender hun opp med å forakte og frykte hvordan hun egentlig ser ut, og får i samme ­slengen ­fansen sin til også å hate hvordan de ser ut.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer