Ingeborg Heldal:

- «Etter den søte kløe kommer den sure svie.» Jeg vil da verken ha søt kløe eller sur svie

Heldigvis finnes det noe som kan gjøre januarmørket litt lysere.

INGEBORG HELDAL: Hvordan gjøre den mørke januarmåneden litt lysere? Få Ingeborgs fem beste tips! FOTO: Astrid Waller
INGEBORG HELDAL: Hvordan gjøre den mørke januarmåneden litt lysere? Få Ingeborgs fem beste tips! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Jeg har alltid vært veldig glad i ordspill og ordtak. Helt fra jeg var liten, har jeg likt å leke med ord og språk, og jeg må innrømme at jeg nok har en slitsom tendens til å le litt vel hjertelig av egne språklige finurligheter, som ikke alltid faller i like god jord hos tilhørere (godt man er i stand til å le av seg selv, si!). Jeg elsker selvsagt også folk som bruker ordtak, og synes det beriker språket og gjør det mye morsommere. Ekstra gøy er det med folk som bruker dem feil («Skomaker bli ved din hest», eller «Du skal ikke skure hunden på lårene» er begge favoritter …). Men et ordtak jeg aldri har likt er: «Etter den søte kløe kommer den sure svie.» ÆSJ! Jeg vil da verken ha søt kløe eller sur svie!

Og særlig brukes det om begynnelsen av januar. For da har vi kost oss nesten for mye i jula. Sittet med røde kinn i skinnet fra stearinlys, sett gamle filmer til langt på natt, kanskje tatt en skitur i blekt vinterlys under snøtunge grantrær og gjerne fråtset litt i overkant mye i både marsipan, kald ribbe og julebrus (= søt kløe). Så når de siste stjerneskuddene har sluknet og vi er ferdig med å ønske 2020 velkommen, våkner vi med lett skallebank til strieskjorte, havrelefse, glatte fortau, mørke morgener og generell askese (= sur svie).

Jeg foretrekker som sagt å møte 2020 fritt for både kløe og svie, men innrømmer lett at jeg synes det kan være tungt å legge jul og høytid bak meg, og klare å brette ermene entusiastisk opp og starte på «nytt år, nye muligheter»!

Lite er mindre motiverende enn en sur januarmorgen på vei til jobb i en overfylt buss med tung, grå vinterhimmel hengende over hodet. Da virker det sørgelig lenge til neste lyspunkt. Men de kommer! Jeg lover!

Og mens du venter: Her er noen ting som kan gjøre januarmørket litt lysere:

  • Tulipaner! De er så fine om vinteren, og lyser opp rommet de står i!
  • Kjøp deg et par gode brodder. Så slipper du å tenke på lårhalsen mens du forserer glatte veier eller fortau (ja, jeg vet det er et tips som får meg til å høres ut som jeg er 107 år gammel, men jeg lover at lite gjør livet bedre og enklere enn et par skikkelig gode brodder).
  • Vintersport på tv. Den kalde, fine tida som vi egentlig gleder oss til hele året! Det er bare å benke seg og se de norske utøverne hente hjem gull etter gull!
  • Skiturer! Å gli fram i skogen på (forhåpentligvis) velpreparerte ski helt uten bakglatte tendenser går all annen mindfulness en høy gang!
  • Test ut nye oppskrifter. Etter en deilig desember full av fett og annet digg, er det faktisk ganske deilig å prøve ut nye, kanskje litt lettere retter.

Jeg ønsker dere en fin inntreden i det nye året alle sammen. Uten uønskede søte kløer eller sure svier av noe slag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer