«Game of Thrones» sesong 8:

- For ett år siden hevdet jeg hardnakket at jeg aldri skulle se «Game of Thrones» - det gikk ikke helt som planlagt..

Fra GOT-motstander til GOT-geek.

SLUTTEN FOR GOT: Det er knyttet store forventninger til hvordan det hele skal ende for Jon Snow (spilt av Kit Harington) og Daenerys Targaryen (spilt av Emilia Clarke), når åttende og siste sesong ruller over skjermen. Hvem overtar Jerntronen, hvem skal dø og er Daenerys gravid? Svarene på de utallige spørsmålene får vi i løpet av de siste seks episodene av det popkulturelle fenomenet: Game of Thrones. FOTO: HBO
SLUTTEN FOR GOT: Det er knyttet store forventninger til hvordan det hele skal ende for Jon Snow (spilt av Kit Harington) og Daenerys Targaryen (spilt av Emilia Clarke), når åttende og siste sesong ruller over skjermen. Hvem overtar Jerntronen, hvem skal dø og er Daenerys gravid? Svarene på de utallige spørsmålene får vi i løpet av de siste seks episodene av det popkulturelle fenomenet: Game of Thrones. FOTO: HBO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er en av dem som har hatet «Game of Thrones». Da serien hadde premiere i 2011 lukket jeg ørene for alt snakket. Jeg orket ikke å være en del av hypen, og taklet dårlig når GOT-geeks begynte å legge ut om hvor fantastisk spennende serien var.

Mye av dette hatet handler om at jeg rett og slett ikke tror på fantasy-sjangeren. Jeg har lite til overs for overnaturlige fenomener, og takker meg heller til en god dokumentar som omhandler historier fra virkeligheten, enn noe som tar for seg drager og medieval-omgivelser.

SANSA STARK: En av mine favorittkarakterer - fordi hun har gått gjennom en ekstrem utvikling, og nå er blitt en dame med skikkelig tæl. Sansa Stark er spilt av Sophie Turner. FOTO: HBO
SANSA STARK: En av mine favorittkarakterer - fordi hun har gått gjennom en ekstrem utvikling, og nå er blitt en dame med skikkelig tæl. Sansa Stark er spilt av Sophie Turner. FOTO: HBO Vis mer

Det skal jo faktisk sies at jeg som 16-åring sov ute i to netter for å sikre meg billetter til den tredje «Ringenes herre»-filmen, som hadde premiere i desember 2003. Men om sant skal sies var det fordi: A) Jeg har alltid vært nysgjerrig og digger å være en del av et sosialt eksperiment, B) Jeg hadde lagt min elsk på en av guttene som også lå i køen, og C) Jeg syntes Aragorn (spilt av Viggo Mortensen) var ekstremt kjekk - og dermed også absolutt verdt å fryse tærne mine av for. Bare for å få et førstehåndsglimt av dansken med den barske fremtoningen og det lange håret.

Jeg var ung og dum, og visste ikke bedre, si. Med årene ble jeg mer rasjonell og fornuftig, og dermed forsvant også den midlertidige iveren for fantasy-kjekkinger.

Men «Game of Thrones»-hypen vedvarte, og da sesong 2 og 3 og 4 og 5 og 6 og 7 kom på løpende bånd måtte jeg ta et standpunkt. Ettersom jeg er en del av den såkalte mediebransjen følte jeg at jeg måtte gi det en sjanse. For lesernes skyld, tenkte jeg, må jeg holde meg oppdatert på hva «alle» snakker om.

BRIENNE OF TARTH: Også en av mine favorittkarakterer. Jeg elsker hennes ekstreme omsorg og beskyttelsestrang, og at hun alltid står opp for seg selv - når hun blir møtt med fordommer fordi hun ikke er helt A4. Brienne of Tarth spilles av Gwendoline Christie. FOTO: HBO
BRIENNE OF TARTH: Også en av mine favorittkarakterer. Jeg elsker hennes ekstreme omsorg og beskyttelsestrang, og at hun alltid står opp for seg selv - når hun blir møtt med fordommer fordi hun ikke er helt A4. Brienne of Tarth spilles av Gwendoline Christie. FOTO: HBO Vis mer

«Men ikke tro at jeg ser mer enn maks to episoder!», sa jeg bestemt til alle GOT-vennene mine som i en årrekke hadde forsøkt å få meg til å se serien.

Så feil kan man altså ta.

Allerede etter første episode var jeg trollbundet. Nå skjønte plutselig også jeg greia med «Winter is Coming»-uttrykket. Og oppskriften er like enkel som den er genial: kok sammen en historie som involverer politisk spill, banale tvister, kontroversielle romanser og dødsfall du aldri hadde sett komme.

Så kan det være det samme at karakterene går rundt i ridderlignende antrekk som tilhører en annen tidsepoke, kjemper med sverd og omgås både drager, white walkers og kjemper.

«Game of Thrones» er en realistisk fantasy-serie, leste jeg et sted, og det er akkurat slik det nå snart åtte episoder lange mesterverket kan beskrives som. Jeg fikk min dose realisme, noe jeg aldri hadde trodd at jeg skulle si om «Game of Thrones».

Og i tillegg var det også flere kjekkinger med. Jeg merket at mitt brusende tenåringshjerte fremdeles var intakt - og ble svært tilfredsstilt utover i de syv sesongene.

Men det som kanskje fascinerte meg aller mest med hele serien var det store galleriet av sterke kvinneportretter.

Det går jo ikke an å velge ut én favoritt blant damene i «Game of Thrones» - for de har jo alle kvaliteter og styrker som vi dødelige bare kan drømme om å besitte.

VENTETIDEN ER OVER: KKs selvutnevnte GOT-geek satt benket foran TV-skjermen da første episode av sesong 8 rullet over skjermen natt til mandag 15. april. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
VENTETIDEN ER OVER: KKs selvutnevnte GOT-geek satt benket foran TV-skjermen da første episode av sesong 8 rullet over skjermen natt til mandag 15. april. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Ta Arya Starks (spilt av Maisie Williams) ekstreme pågangsmot eller søsteren Sansa Starks (spilt av Sophie Turner) revolusjonerende forvandlig fra en spe, undervurdert tenåringsjente til en råtøff Lady of Winterfell.

Også Brienne of Tarths (spilt av Gwendoline Christie) måte å stå opp for seg selv alle de gangene hun blir møtt med fordommer fordi hun ikke er helt A4, er regelrett inspirerende.

Det er ingen tvil om at det (i alle fall for meg) er de kvinnelige karakterene, og deres utvikling, som har gjort «Game of Thrones» verdt å se fra start til slutt.

Så her sitter jeg, klokken 03:00, natt til mandag 15. april norsk tid. Dette er dagen alle GOT-geeks har ventet på. For ett år siden hevdet jeg hardnakket at jeg aldri skulle se «Game of Thrones», men etter å ha binget syv sesonger to ganger på 365 dager, er jeg stolt av å kunne erkjenne at jeg er blitt en av dem. Winter is here.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer