Mobil:

For fire måneder siden skrudde jeg av alle varslene på telefonen. Siden har jeg aldri sett meg tilbake

Livet uten å være Instagram-à jour var jo helt fremmed for meg.

MOBILBRUK: Da journalist Silje Helgesen innså at «å slå hjel litt tid på mobilen» begynte å bety rundt tre timer daglig, så skjønte hun at det hadde gått for langt. FOTO: Privat
MOBILBRUK: Da journalist Silje Helgesen innså at «å slå hjel litt tid på mobilen» begynte å bety rundt tre timer daglig, så skjønte hun at det hadde gått for langt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg (i aller høyeste grad) er en del av den generasjonen som omtrent spiser Instagram til frokost, Facebook til lunsj og Snapchat til kvelds. Det føles noen ganger som at jeg aldri får nok stimuli i form av underholdning på skjerm.

Når Instagram til stadighet forteller meg at jeg er à jour kan jeg ta meg selv i å tenke «HÆ? Hva mener du med det?!». Eller når Netflix spør meg en sen søndag ettermiddag om jeg fortsatt er her..... jeg mener - hvor skulle jeg ellers vært?

Forresten, det med generasjonen; det kan jeg med senere ettertanke stryke. Nå i løpet av de siste årene har det faktisk vært jeg i familien som har måttet be de voksne (jeg regnes fortsatt ikke som voksen) om å legge bort telefonen under diverse middager og andre sammenkomster. En ny «fjæsboka»-bølge kastet seg over oss hele gjengen. Men det er jo en annen sak.

«Slå ihjel litt tid»

Jeg skal snakke om varslinger på telefonen. For i tillegg til alle de ubevisste gangene man trykker seg inn på telefonen for å sjekke alle kanaler uten å i det hele tatt tenke over hva man akkurat har blitt eksponert for (som i mitt tilfelle er i gjennomsnitt 98 ganger per dag, skal jeg tro «skjermtid»-trackeren min), så får man jo varslinger fra alle appers kanter i hytt og pine.

En snap der, en kommentar på instastoryen din her og ny seier til Klæbo der. Trenger vi egentlig å få vite alt dette på sekundet det skjer? Klæbo - tja, kanskje. Men egentlig ikke.

Derfor har jeg tatt grep. For ganske nøyaktig fire måneder siden fikk jeg et innfall om å fjerne absolutt alle varslinger på telefonen, med unntak av de helt «nødvendige» - som meldinger, anrop og jobbmail. Som journalist leser jeg jo stort sett de fleste nyhetene opptil flere ganger om dagen uansett, så en vibrering i lomma hver gang det skjer noe nytt føler jeg egentlig ikke at jeg har behov for.

Ei heller Snapchat og Instagram. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg virkelig elsker å slå ihjel litt tid på på å snoke i andres liv og bli inspirert av alt fra klær, mat og reisemål - men når «å slå i hjel litt tid» plutselig begynner å bety rundt tre timer daglig, sa skjønner jeg at det har gått for langt. Etter litt kjapp hoderegning blir jeg oppmerksom på at tre timer daglig betyr nesten et døgn ukentlig (!!!). Ett av sju døgn har altså tidligere gått med til scrolling, og spør du meg så er det faktisk helt sykt.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Vi har aldri misforstått hverandre så mye som vi gjør i dag

Og hvorfor i huleste har jeg helt frem til i oktober i fjor hatt på varslinger på nye Macbook Air på finn.no når jeg kjøpte meg en Air for tre år siden? Og hva med «Skyss Reise» som er Bergens app for kollektivtransport (jeg bor i Oslo)?

- Folk vet ikke hvor stor distanse mobilen skaper mellom oss, har digitalekspert og forfatter av boken «Logg av», Thomas Moen, tidligere sagt til KK. Og med alle disse digresjonspausene som notifications skaper er jeg ikke i den minste tvil om at han har rett. Mobilen skaper distanse mellom oss selv og andre mennesker, og ikke minst mellom oss selv og viktige gjøremål vi bør fokusere på i løpet av en dag.

Redusert bruk

Nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg har sluttet å bruke mobilen etter at jeg valgte å skru av varslingene, for det gjør jeg - og mobilbruk har definitivt kommet for å bli i min verden. Det jeg derimot kan skryte på meg er at bruken har blitt betydelig innskrenket de siste månedene.

Ja, jeg innrømmer det - i starten merket jeg at jeg var veldig nysgjerrig på om det hadde tikket inn noe eller ikke, så jeg tittet kanskje innom sosiale medier nesten mer enn normalt. Livet uten å være Instagram-à jour var jo helt fremmed for meg.

Men etter hvert har det roet seg det også. Nå har jeg faktisk vært nede på en daglig aktivitet på 1 time og 53 minutter med aktiv skjermtid gjennomsnittlig på en uke. Det er fortsatt mye om man skal regne sammen hvor mye det blir i løpet av et helt liv, men det er bedre enn tidligere - i tillegg så har jeg noe å strekke meg etter. Jeg tror dessuten man har kommet langt ved å bare være mer bevisst på bruken.

... Og så må man jo ikke glemme at det er lov med litt guilty pleasure i form av sosiale medier i en ellers travel hverdag - bare det ikke tar helt overhånd!

LES OGSÅ: Overdreven mobilbruk kan gå utover ditt sosiale liv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer