Ny trend: sparing

Forbruksfesten er definitivt over (for supersparerne på Instagram)

Men der snusfornuften rår, kommer ofte moralismen luskende like bak.

FOR MYE ELLER LITE AV DET GODE: - Sparetips framstår like irriterende som slanketips, og enda en ting å ha «fullstendig kontroll over», skriver journalist Benedicte Wessel-Holst. Foto: All Over Press
FOR MYE ELLER LITE AV DET GODE: - Sparetips framstår like irriterende som slanketips, og enda en ting å ha «fullstendig kontroll over», skriver journalist Benedicte Wessel-Holst. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert

Det går en sparebølge over landet. I alle fall har det blitt trendy å dele sparetips på Instagram. Der du tidligere kunne bli overrumplet av store rumper i feeden, er det større risiko for å bli overøst med velmenende sparetips (prøvd erter i guacamole - like grønt, mye billigere!) Det finnes sparemammaer, sparepappaer, budsjettdamer og lykkeligpåbudsjett, for å nevne noen, og alle opptrer som en form for ufaglærte, dog svært entusiastiske økonomiske rådgivere. Likevel er jeg usikker på om jeg lar meg begeistre.

La meg slå det fast med en gang. Ja, det er lurt å ha kontroll over økonomien. Ja, det er lurt å ha penger i bakhånd. Og ja, det er dumt å sløse. Sånn. Da er det sagt.

Men la meg også få si at mye av denne Instagram-sparingen framstår som øvelser i fornuft og selvbeherskelse - for folk som ser ut til at de har mer enn nok fra før, eller som skal bevise for oss andre at dette er enda et område de har FULLSTENDIG KONTROLL over. Og er det noe vi alle ønsker oss mer av til jul og bursdag, så er det jo nettopp kontroll.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Telling av kalorier. Sikkert lurt. Telling av penger. Sikkert enda lurere. Telling av antall samleier, timer med søvn, gode samtaler og venninnetreff. Sikkert lurt det også. Tallenes tale er jo alltid klar, presis og udiskutabel. Og ved å ha oversikt over tallene, får du oversikt over hva livet ditt består av, og dermed mulighet til å ta kontroll over tilværelsen.

Perfekt, ikke sant?

SKJERPINGS: Da Silje Sandmæl går igjennom kontoutskriftene til Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen, får hun seg en overraskelse. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Viafree & Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Så hvorfor føles det så overveldende å skulle forholde seg til en oppblomstring av denne fornuften i sosiale medier? Burde det ikke utelukkende applauderes at vi endelig ser en motreaksjon på hodeløs shopping, miljøfiendtlig forbruk og kjøpepress forkledd som inspirasjon?

«Slik sparer du tusenlapper på ferie», «Slik lager du middag til hele familien for under hundrelappen», «Her er de ti viktigste sparetipsene!». Oppfordringer om å ta grep om egen økonomi er nå mer presserende enn de gamle, forhatte slanketipsene.

Å vise fram i sosiale medier at du er en som har kontroll og oversikt - framstår nå som mer populært enn å vise fram en dyr, nyinnkjøpt designveske. Og hva er galt med det, kan man jo spørre?

Egentlig ingenting. Det er bare om at gode tips, særlig når de kommer i mengder, enten de handler om å spise sunnere, trene mer eller bruke mindre penger - dessverre også vil være en kime til dårlig samvittighet.

For når kollegaen min ALLTID klarer å booke billigere flybilletter enn meg, når familien min på to voksne og en to-åring ikke blir mett av den Rema1000-suppa beregnet på fire, eller når jeg ikke har energi til å ringe forsikringsselskapet på en onsdag og be om et nytt tilbud - vel da føler jeg meg bare enda mindre kompetent og sparedyktig enn før. Det er like før noen kommer til å klistre opp tusenlapper på en tavle hjemme hos meg og fortelle at jeg er et ubrukelig menneske. Sånn føles det.

REISEGLAD: Silje Sandmæl er ikke imponert over Gunhild Dahlbergs pengebruk på ferier. Video: Viaplay Vis mer

- Tanken er nok ikke å moralisere, dette er en del av den grønne bølgen, der det å forbruke mindre er et av tiltakene, og en motreaksjon på den forbruksfesten vi har sett, sier trendforsker Gunn Helen Øye på telefon. Hun hevder å ha forlatt forbruksfesten for lengst, etter mange år som shoppeentusiast, og ønsker oss andre velkommen etter.

- Jeg syns jo i grunn det er fint at dette er en trend, men som alt annet kan det jo bli for mye av det gode. Jeg har en venninne som må overføre fra en konto til en annen når vi skal kjøpe en kaffe, for hun har fått tips om at man bør ha ulike kontoer for alt, sier hun og ler.

Trendanalytikeren mener vi må være forberedt på at denne trenden ikke går over med det første. Ikke så lenge sløseri og svinn er i ferd med å bli ansett som uetisk.

- Så sparetips på Instagram har kommet for å bli?

- Ja, det har nok det. Men som med alle trender kan de avta litt i styrke etterhvert, og innta andre former, fastslår Øye.

Ok. Så forbruksfesten er over. Det får være greit. Den var ikke like inkluderende for alle. Det er bare at der snusfornuften rår, kommer ofte moralismen luskende like bak. Og den har jeg aldri vært spesielt stor fan av. Ikke er kombinasjonen av altoppslukende sparetiltak (sjekk datomerking, drikk vann på restaurant, ring banken din, si opp Netflix - I DAG) spesielt stemningsskapende heller. Og hvem er egentlig de folka som kan spare opp to månedslønner for å ha på bufferkonto?

Ikke meg. Ikke foreløpig. Kanskje aldri. Da lener jeg meg heller på legendariske Oscar Wilde, som definerte en kyniker som «en som vet prisen på alt, men ikke kjenner verdien av noe.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer