Ny trend: sparing

Forbruksfesten er definitivt over (for supersparerne på Instagram)

Men der snusfornuften rår, kommer ofte moralismen luskende like bak.

FOR MYE ELLER LITE AV DET GODE: - Sparetips framstår like irriterende som slanketips, og enda en ting å ha «fullstendig kontroll over», skriver journalist Benedicte Wessel-Holst. Foto: All Over Press
FOR MYE ELLER LITE AV DET GODE: - Sparetips framstår like irriterende som slanketips, og enda en ting å ha «fullstendig kontroll over», skriver journalist Benedicte Wessel-Holst. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert

Det går en sparebølge over landet. I alle fall har det blitt trendy å dele sparetips på Instagram. Der du tidligere kunne bli overrumplet av store rumper i feeden, er det større risiko for å bli overøst med velmenende sparetips (prøvd erter i guacamole - like grønt, mye billigere!) Det finnes sparemammaer, sparepappaer, budsjettdamer og lykkeligpåbudsjett, for å nevne noen, og alle opptrer som en form for ufaglærte, dog svært entusiastiske økonomiske rådgivere. Likevel er jeg usikker på om jeg lar meg begeistre.

La meg slå det fast med en gang. Ja, det er lurt å ha kontroll over økonomien. Ja, det er lurt å ha penger i bakhånd. Og ja, det er dumt å sløse. Sånn. Da er det sagt.

Men la meg også få si at mye av denne Instagram-sparingen framstår som øvelser i fornuft og selvbeherskelse - for folk som ser ut til at de har mer enn nok fra før, eller som skal bevise for oss andre at dette er enda et område de har FULLSTENDIG KONTROLL over. Og er det noe vi alle ønsker oss mer av til jul og bursdag, så er det jo nettopp kontroll.

Telling av kalorier. Sikkert lurt. Telling av penger. Sikkert enda lurere. Telling av antall samleier, timer med søvn, gode samtaler og venninnetreff. Sikkert lurt det også. Tallenes tale er jo alltid klar, presis og udiskutabel. Og ved å ha oversikt over tallene, får du oversikt over hva livet ditt består av, og dermed mulighet til å ta kontroll over tilværelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer