The Falling Man:

Fotografiet av den ukjente 9/11-mannen skapte furore blant publikum

Derfor har «The falling man» brent seg fast i hjertet mitt.

THE FALLING MAN: Klokken 9:41:15 tirsdag morgen (amerikansk tid) ble dette bildet av en ukjent ansatt ved World Trade Center i New York tatt av Associated Press-fotograf Richard Drew. Foto: NTB Scanpix
THE FALLING MAN: Klokken 9:41:15 tirsdag morgen (amerikansk tid) ble dette bildet av en ukjent ansatt ved World Trade Center i New York tatt av Associated Press-fotograf Richard Drew. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter noen regnfulle morgentimer tittet endelig solen frem på formiddagen tirsdag 11. september 2001. Jeg var 14 år, gikk i 9. klasse og var på vei hjem fra skogdag med skolen.

Jeg visste lite om verden der ute. Jeg hadde riktignok fått med meg borgerkrigen i Jugoslavia som herjet på 90-tallet, at «alt» kunne kollapse ved midnatt natt til 1. januar 2000, og ikke minst hadde jeg akkurat vært vitne til at «den utagerende alenemoren fra Kristiansand» endelig fikk kronprinsen og halve kongeriket.

Jeg kommer fra en familie som alltid har vært opptatt av å holde seg oppdatert på nyhetsfronten, så da jeg kom hjem i 14-tiden var det ingenting nytt med den karakteristiske amerikanske CNN-stemmen som flommet ut av TV-en.

Men det var likevel noe som skurret.

Stemmen som snakket bar preg av angst og redsel. Jeg forsto deler av hva den amerikanske TV-ankeren sa: «One airplane has struck the World Trade Center». Jeg kjente igjen de to høye, ranke bygningene fra TV-serier og filmer jeg hadde sett, men utover dette hadde jeg ingen kunnskap om hva de symboliserte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer