Ryddebøker

Fri meg fra ryddeguruene!

50-tallets husmor er tilbake. Nå som en halvnevrotisk, listeskrivende kaste- og ryddemaskin. Jepp, KK-journalist Ingvild Kjøde er drittlei ryddehysteriet!

RYDDEBØKER: Ryddemanien har ridd oss nå i flere år, som en lett irriterende kløe. For hvem ønsker ikke et gjennomryddet, luftig og lyst designhjem?, spør journalist Ingvild Kjøde.
RYDDEBØKER: Ryddemanien har ridd oss nå i flere år, som en lett irriterende kløe. For hvem ønsker ikke et gjennomryddet, luftig og lyst designhjem?, spør journalist Ingvild Kjøde. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livet begynner for alvor når du har fått orden på hjemmet ditt. Slik lyder første setning i Mer Ryddemagi, den vanskelige andreboka fra den verdenskjente ryddeguruen, Marie Kondo, nå å få kjøpt i en bokhandel nær deg.

Med andre ord: Livene for de fleste av oss har ennå ikke begynt på alvor.

Ryddemanien har ridd oss nå i flere år, om ikke som en mare, så som en lett irriterende kløe. For hvem ønsker ikke et gjennomryddet, luftig og lyst designhjem? Et hjem hvor alt har sin faste plass, og faktisk ligger der. Men for mange av oss er realiteten skapdører som må presses igjen, lego på stuegulvet, en skohaug i gangen, og regndresser i entreen som hverken er estetiske eller elskbare (men som trengs). Og hvor i all verden er det blitt av neglesaksen?

Men heldigvis finnes det hjelp å få. Det finnes ryddebøker, ryddeguruer, listedronninger, ryddekurs, oppbevaringsmestere, ryddeterapi og nye brettemetoder. Her hjemme ga Gunn Beate Reinton Rulnes oss i fjor boka Listelykke, hvor det heter seg at alt vi trenger er mindre av alt, og gode lister. Samme år slo programleder Synnøve Skarbø til med en bestselger som faktisk er morsom og personlig: Synnøves system: Slik ryddet jeg meg lykkelig.

Om du fortsatt lever i CHAOS (Can`t have anyone over- syndrome) kan kanskje den amerikanske ryddeguruen Marla Cilley hjelpe? Hun sverger til sonerydding, og oppildner oss til å rydde femten minutter hver dag i en utvalgt sone. Etterhvert vil harmonien innta både skapene og hjemmet.

Marie Kondo på sin side sverger til ELSK-metoden og kategorirydding: Du skal samle alt du har av en type ting (eksempelvis klær) i en haug på gulvet. Ta opp én og én ting, og spør: Elsker jeg denne? Er svaret nei, er det bare å få kastet den ut av hjemmet fort som f… Ha alltid en svart søppelsekk parat – og fatt mot når du går løs på «ting med affeksjonsverdi.»

Andre tips i Marie Kondos siste bok er verdt å merke seg: Ta for eksempel bilde av barnas kunst før du kaster den (hvem er så hjerteløs?), som en grunnregel; kast alle negativer (gamle bilder har jo uansett ingen verdi, eller?), ordne skuffene som en japansk bento-boks (all den tid at mine skuffer ikke er fulle av bare sushi, ser jeg ikke helt hvordan eller hvorfor), brett klær som origami (ok, må bare slutte å jobbe først).

Hallo! Hvilken verden lever du i, Marie Kondo?

Og husk: kun ett par sko per familiemedlem bør stå fremme i entreen og lufte seg… (Hallo! Hvilken verden lever du i, Marie Kondo?)

Hvis du går rundt og er konstant engstelig, men ikke vet helt hvorfor, prøv å rydde opp i tingene dine, skriver Marie Kondo avslutningsvis i sin andre bok.

Og du loves intet mindre enn at du etter en magisk opprydning vil sette pris på de tingene du velger å beholde, på samme måte som du setter pris på deg selv, slik at hver dag av livet blir fylt med glede.

Hver. Dag. Fylt. Med. Glede.

Tygg litt på den. Se for deg en vanlig ettermiddag. Du stiger inn i din lyse entre etter en ryddig arbeidsdag. Kun tre par sko står og lufter seg etter dagens bruk. I stua sitter barna dine og koser seg med å se på de 30 familiebildene du valgte å beholde. På kjøkkenet er mannen din i gang med å lage middag fra godt organiserte og fint kuttede råvarer: Du trenger aldri mer å rydde. For livet ditt er GRUNNRYDDET. Har du vært ekstra flink har du kanskje ryddet opp i venneflokken også. Kvittet deg med venner som tar mer enn de gir. Alt er i balanse. Check.

På kjøleskapet henger en liste over alt du skal gjøre. Det er bare å krysse av og stryke ut: Handle – check. Bestille ferie – check. Vaske gulvet – check. Ligge med mannen- check. Gå på do – check. Sove- check. Puste – check. Leve- check. Dø- check.

Endelig! Livet har begynt for alvor. 

LES OGSÅ: For Synnøve Skarbø ble ryddingen en vei ut av fødselsdepresjonen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer