Babyshower

Gi meg barselgrøt framfor babyshower!

Jeg vil heller ha nattbind og hjemmelaga bollekbakst framfor babyshower sponsa av The Ballon Company.

BABYSHOWER: Assa, gi meg heller rømmegrøt på døra framfor å waste penger på lite miljøvennlige ballonger FØR poden i det hele tatt er født, skriver Stine Næss-Hartmann. FOTO: Astrid Waller
BABYSHOWER: Assa, gi meg heller rømmegrøt på døra framfor å waste penger på lite miljøvennlige ballonger FØR poden i det hele tatt er født, skriver Stine Næss-Hartmann. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

For cirka 7 år siden var jeg tilstede på min aller første babyshower. En eim av alko, x antall ballonger fra Ballon Company samt en bleiekake som tok bokstavelig talt kaka, slo i mot meg i det jeg entra leiligheten til min «nå er jeg så ferdig med å være gravid» poppeklare venninne som snart skulle presse ut både en baby og en morkake.

Men først skulle en gigantisk bleiekake fortæres, og nogenlunde like bodyer i størrelse «denne passer i max tre dager» skulle overrekkes brura, jeg mener den høygravide.

Hovedrolleinnehaveren av dagens babydusj satt godt planta mellom sine noe påseila venninner mens svetten pipla ,og selv forsynte hun seg som smått av bleiekaka før kvalmen tok overhånd og dobesøkene hennes økta i takt med volumet på gjestene. I et nanosekund tok kunne jeg nesten forvekslet denne babydusjen med et utdritningslag, jeg mener utdrikningslag der the guest of honour selv ikke koste seg like mye som resten av gjengen.

Mamashower

Årene gikk, og da jeg selv satt på dass med en pinne i hånda, var aldri babyshower noe jeg satt og venta på, ei heller gleda meg noe nevneverdig til. Og ettersom en flaggermus i Wuhan førte til en verdensomfattende pandemi rett før fødsel, var ikke akkurat sammenkomster noe som var ønsket.

Men idet ungen plutselig var her, og jeg ble kasta rett inn i insomnias vugge, var det en rekke andre ting jeg satte pris på å motta fra mine nærmeste.

Venner som kort etter fødsel stilte opp på døra med karbohydratiske matvarer, gigantiske bind til den enorme blodpølen som skjøt fart etter fødsel, samt kremer til såre brystvorter etter å ha blitt til en 24 timers melkeku.

Der har du my kinda babyshower, eller skal vi si mamashower, da det tross alt er den blivende moren det skal gjøres stas på. Og slik jeg har skjønt (google) historien hadde man for vane før i tiden å komme på besøk til den nybakte mammaen med næringsrik mat. Som det står å lese på Wikipedia

Når et barn ble født, var det vanlig at barselkvinna lå til sengs i flere dager. Etter at hun kom seg opp og kom til krefter, kom slekt og naboer på besøk med barselgrøt. Dette var som oftest rømmegrøt, men på midten av 1900-tallet var det også vanlig med sviske- og aprikosgrøt enkelte steder i Trøndelag.

Assa, gi meg heller rømmegrøt på døra framfor å waste penger på lite miljøvennlige ballonger FØR poden i det hele tatt er født! I min verden føltes det også en smule rart å skulle feire en ufødt baby dersom/hvis/om/atte ting ikke gikk den riktige veien, på tross av at sjansen er ørliten.

Shoppefest og krympefest

Et kort søk på ordet babyshower, og du har nesten blakka deg på unødvendige dingser før du vet ordet av det.

«Kjøp alt til babyshower! 1-3 dagers lynrask levering!» Dette amerikanske konseptet fører med seg et enormt kjøpepress på lik linje med Halloween, og jeg har tilgode å se en babyshower der brukte leker og spesielt da brukt tøy er i fokus. Noe som det dog i større grad burde oppfordres til, med tanke på levetiden til diverse bodyer og luer i størrelse knøttliten.

Fyll heller opp fryseren min med boller og bakst framfor å gi meg x antall lyseblå bodyer kiddo ikke rekker å bruke engang!

Både babyshower og barselgrøt /sengemat som det også het i enkelte kretser, setter babyen og mor i fokus, men hva med far? Jaggu kunne Google fortelle meg at en feiring av den vordende faren også var en tradisjon før i tida. Ja, en såkalt krympefest ble holdt for pappaen! En skulle kanskje tro at navnet henspeilet hva en baby kunne føre til med tanke på livet til den blivende pappaen, men krymping hadde en annen betydning som sådan.

Et krympelag besto gjerne av alkohol og sigar, og i store norske ordbok defineres krymping som å feire noe ved å drikke. Innenfor skyting, motorsport og travsport krympes pokaler ved at det drikkes alkohol. Der innebærer gjerne krympingen at det skal drikkes av pokalen.

Jeg håper for guds skyld at denne krympinga foregikk GOD tid før fødsel hos folk og fødeklare, for jeg kan neppe se for meg en verre situasjon enn at vannet går idet man står der fødeklar som fy mens mannen befinner seg på den lokale puben, rimelig påseila.

Å feire at man skal bli mamma eller pappa kan være en veldig fin tradisjon, men slik disse feiringene utspiller seg i dag, snakker vi nesten kun om (over) forbruk satt i system.

Å gi den vordende mammaen eller pappaen omsorg i form av mat på døra, klær og leker som fremdeles er i god stand tross brukt, er noe jeg synes vi skal heie fram i dagens bruk-og-kast lik- etterpå samfunn.

Forleden kveld hadde jeg en byttekveld med naboene mine. Hver og en av oss tok med seg klær, sko, ting hjemme vi kanskje gått lei av, og byttet dette mot gamlenye skatter vi fant. Samtlige returnerte hjem med en ny garderobe, og jeg vil påstå at den lykkerusen jeg kan kjenne på ved shopping, dukket saktens meg opp på byttekvelden også!

Poenget er, la oss slå et slag for gjenbruk også når en ny baby er på vei/nettopp har ankommet verden. Og skal du på besøk hos en nybakt mamma eller pappa, bring your own brødbakst, som du da gir de nybakte foreldrene!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer