FEEDBACK: Det er ikke bare for å være snill du skal kommentere det positive hos andre, skriver KK-coach Christine Otterstad i denne spalten. Foto: All Over Press Norway
FEEDBACK: Det er ikke bare for å være snill du skal kommentere det positive hos andre, skriver KK-coach Christine Otterstad i denne spalten. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Feedback

Glem feilene, husk det du gjorde riktig

Det vil nemlig ha en helt spesiell effekt!

Publisert

Visste du at det skal seks positive tilbakemeldinger til for å veie opp for én negativ? Jeg kom til å tenke på dette da jeg var og så på en håndballkamp i går. Jeg satt på tribunen og tittet på noen 12-åringer spille mens jeg ventet på at kampen til sønnen min skulle begynne. Plutselig hører jeg den ene treneren rope «NEI, NEI, Per! Nå MÅ du skjerpe deg! Nå må du begynne å ta imot ballen!» 

Det var ikke så vanskelig å forstå hvem Per var. Han var den mest ulykkelige gutten på banen for øyeblikket. Han hadde akkurat fomlet litt med mottaket av ballen, og nå trillet den ut av banen. Mest sannsynlig gjorde han så godt han kunne, men likevel klarte han altså å miste ballen.

Jeg ble sittende og håpe litt på at det nå kom seks positive tilbakemeldinger på rekke og rad til Per. Men det skjedde selvsagt ikke. 

Når vi skal prestere godt, slik vi ofte prøver på i idrett, på jobben, på skolen eller i sosiale sammenhenger, så er det lett å fokusere på det vi eller andre ikke får til. Dette er helt vanlig, og ikke minst menneskelig, fordi frykten for å IKKE prestere ofte er dominerende. Vi er redd for å gjøre feil, fordi når vi gjør feil er det ofte vi får et dårlig resultat. Det kan derfor virke logisk å slå ned på feilene vi gjør, slik at vi holder oss unna dem.

Problemet er at vi ikke virker på denne måten. Vi mennesker gjør nemlig feil hele tiden. Kvinner, menn, unge, gamle og barn, alle gjør vi feil, hver dag. Frykten for å gjøre feil er ofte tilstede uansett alder og kjønn. Det er derfor en dårlig idé å blåse opp feilene vi gjør, for da kan det være at vi kun fokuserer på dette. Og som kjent, det vi fokuserer på, det blir stort og viktig.

Den riktigste måten å håndtere feil på er å ikke legge mer verdi eller mening i dem enn nødvendig. En feil er en feil, verken mer eller mindre. Nå kjenner ikke jeg Per, men jeg kan tenke meg at det han husker best fra den håndballkampen er den gangen han mistet ballen utover sidelinjen. Denne feilen blir det han tar med seg fra kampen.

Mest sannsynlig gjorde han masse riktig også, men det blir overskygget av feilen.

Det vil da være veldig vanlig og menneskelig å måle sin verdi som håndballspiller ut i fra denne feilen. Det er slett ikke utenkelig at Per kjenner på følelsen av å være en mislykket håndballspiller siden han mister baller hele tiden. 

Jeg tror ikke treneren til Per mente å være slem eller å ødelegge for Per da han ropte til ham under kampen. Trolig visste han bare ikke at slike kommentarer kun bryter ned og ikke trekker opp. Intensjonen var nok god, og kanskje han en dag lærer å fokusere på alt det bra Per gjør på håndballbanen. La oss håpe at han en dag, om han kommer til skade for å rope ut en negativ kommentar, så kommer det seks positive kommentarer til Per på løpende bånd. Og kanskje lærer både Per og resten av laget at selv om de mister ballen ut over sidelinjen, så er det faktisk helt greit, det også. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer