Nora Mørk:

Heia Noora og Nora!

Hver gang Nora Mørk politianmelder spredning av de private bildene som er stjålet fra mobilen hennes, tar hun en kamp for fellesskapet som det forbildet hun er.

NORA MØRK: - Nora Mørk tar en for laget når hun anmelder alle som sprer bildene hennes, skriver Birgitte Hoff Lysholm. FOTO: NTB Scanpix
NORA MØRK: - Nora Mørk tar en for laget når hun anmelder alle som sprer bildene hennes, skriver Birgitte Hoff Lysholm. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Noen har brutt seg inn på håndballspiller Nora Mørks eiendom og stjålet noe som tilhører henne, noe hun ikke hadde tenkt å dele med verden. Enkelte ting vil vi ha for oss selv, det kan være fotoalbum eller private brev - om de er trykket på papir eller kun eksisterer i digital form betyr ingenting i denne sammenhengen. Noen har altså stjålet bilder fra Nora Mørks mobiltelefon, og deretter tenkt at disse skal jeg jaggu sende videre.

– Flere personer vil bli anmeldt. Det er nå kampen begynner. Jeg kommer ikke til å gi meg, sa Nora Mørk til VG i november. Siden har hun holdt ord.

Og hun har jusen på sin side: Å hacke en mobil og stjele bilder, er tyveri. Å dele stjålne bilder, er heleri. Begge deler er straffbart. Det skulle ikke være nødvendig å diskutere engang, men noen kan visst ikke dy seg:

«Politiet har da viktigere ting å ta seg av!»

Virkelig? Her er bevisene oppe i dagen, de som deler bildene gjør det under fullt navn, noen er (østeuropeiske) aviser med redaktøransvar, det er ikke sånn at etterforskningsressursene tappes fra drapssaker og voldtekter om det tas ut tiltale eller skrives ut bøter til disse lovbryterne i tillegg.

«Hun kan takke seg sjøl som hadde bilder på mobilen!»

Hvem har ikke det? Hvem tømmer alle album hver kveld, lagrer dem på ekstern harddisk og låser harddisken inn i en safe? Hvem sletter alle meldingslogger og chattegrupper der de kan ha skrevet noe de ikke vil at alle skal lese, hvem lever så perfekte liv?

Opp med hånden den som kunne ha vist fram alt innhold på mobil, pc eller soverom for den saks skyld, for hele verden uten å kjenne ørlite granne på skammen. Opp med hånden den som aldri har sendt en melding eller deltatt i en chat som kunne ha satt deg i et dårlig lys om den ble tatt ut av sammenheng og kom på avveie. Jeg kaster IKKE den første steinen her.

«Hvorfor tok hun de bildene i det hele tatt?»

Hvorfor ikke? Og hvorfor i huleste mener du at det angår deg?

«Er det ikke nok nå?»

Tydeligvis ikke. Ikke så lenge folk fortsetter å si ting som at «dette er storm i et vannglass» og «hun kan takke seg sjøl». Da er vi tilbake til debatten om jenter «fortjener å bli voldtatt» om de kler seg utfordrende. (For ordens skyld: Offeret er ikke skyld i overgrep, overgripere er skyld i overgrep).

Nora Mørk er en av våre beste håndballspillere. Hun er toppidrettsutøver, fysisk og mentalt råsterk, og hun er 26 år og voksen. Likevel var bildetyveriet nær ved å knekke henne, og hun vurderte å droppe VM i desember. Det hadde selvsagt vært et stort tap for Norge som idrettsnasjon, men også et tap for den offentlige debatten. For hun valgte å spille VM, hun valgte å anmelde og kreve erstatning fra hvert eneste menneske som bedriver heleri av bildene som ble stjålet fra henne. Og hver gang hun gjør det, viser hun verden at dette finner hun seg faen ikke i. Dette er ikke måten å behandle folk, hun lar dem ikke misbruke henne igjen og igjen.

Hver gang hun reiser seg over de som prøver å trykke henne ned, er det som å høre monologen Skam-Noora lekset opp for Williams bror Nicolai. Det tåler en reprise: «...det nakenbildet du har av meg, det som du har tatt uten mitt samtykke, ikke bare er det ulovlig at du tok det, men bare det at du oppbevarer det på telefonen din er ulovlig. Så hadde jeg vært deg, hadde jeg vært jævlig forsiktig med å spre det» sa Noora, og ble hyllet av Kripos for å ha opplyst unge mennesker.

Både Noora og Nora følte seg først skamfull. Men de reiste seg, og plasserte skammen der den hører hjemme; hos overgriperen. For det var et overgrep å ta bilde av en naken Noora, oppbevare det og true med å spre det. På samme måte er det et overgrep å stjele bilder av privat karakter fra noens mobil, oppbevare det og spre det.

Den eneste som ikke har gjort noe galt her, er Nora Mørk. Så la oss nå, en gang for alle, plassere skylden og skammen der den hører hjemme; hos dem som fortsatt sprer de stjålne bildene av henne. Dette er ikke bare Nora Mørks kamp, hun tar den for alle unge jenter som nå kanskje skjønner at de ikke trenger å finne seg i hva som helst. Hun tar den for alle oss som noengang er blitt fotografert i en privat setting og kanskje har tenkt at «disse bildene er ikke egnet for offentligheten», uten at vi har makulert dem av den grunn.

Rett og slett for alle oss som tenker at folk kan holde fingra av fatet og ikke stjele tingene våre, kroppene våre og integriteten vår.

LES OGSÅ: «Jeg er hun som gikk bakerst på skolens skidag»​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer