Ingeborg Heldal:

- Heldige meg, som vokste opp der Prøysen har skrevet så vakkert om jul og snø

INGEBORG HELDAL: På Brøttum la den seg bestandig som et mjukt teppe over duvende jorder, gressdekte skråninger, lubne grantrær og som små skumdotter på pappas skigard, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
INGEBORG HELDAL: På Brøttum la den seg bestandig som et mjukt teppe over duvende jorder, gressdekte skråninger, lubne grantrær og som små skumdotter på pappas skigard, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Kan du huske den følelsen når du trakk gardinene på rommet ditt til side og så at den aller første snøen hadde falt? Jeg gjør i hvert fall det, heldiggrisen meg, som vokste opp akkurat der Prøysen har skrevet så inderlig vakkert om jul og snø.

Og på Brøttum la den seg bestandig som et mjukt teppe over duvende jorder, gressdekte skråninger, lubne grantrær og som små skumdotter på pappas skigard.

I Oslo, der jeg bor nå, langt unna huset til Jordmor-Matja og «æille Brøttumsbakka ned», er det ikke en skigard å spore. Og når snøen laver ned, dekker den parkerte biler, brede fortau, spiret på Nationaltheatret og ranke, blad­løse trær i Slottsparken. Men føl­elsen, den er nøyaktig den samme. Og selv om den første snøen kan komme lenge før vi har hengt opp julestjerna i vinduet, gir ­synet av snø meg bestandig de samme sommerfuglene i magen og følelsen av at nå, nå er det lov å begynne å glede seg til jul.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer
FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Jeg er glad at jeg har klart å plante den samme ­følelsen av glede og begei­st­ring i sønnen min, som til tross for at han nå er over 14 år lyste opp i ansiktet da han en tidlig mandag morgen så at den første snøen hadde falt.

Med rusten stemme hørte jeg ham nynne inne på rommet sitt: «It’s beginning to look a lot like Christmas.»

I år tenker jeg ekstra mye på hvor heldige vi er, vi som får lov til å glede oss til en jul hvor vi kan være sammen med dem vi er glad i. Det skal jeg sette ekstra pris på denne julen. Og julestjerna vi ser fra vinduet i Oslo, er nøyaktig den samme som vi så på Brøttum. Det gir meg alltid litt ekstra stemning.

Jeg ønsker alle KK-lesere en nydelig jul – og med et juleønske om at 2024 blir et bedre år for verden.

Klem fra Ingeborg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet