Julefeiring:

Hemmat tel jul

Brøttum, mitt elskede Brøttum ligger der og venter på meg. Mye har forandret seg, men alt er det samme. Den vesle hvite kirka som ligger som et smykke midt i bygda og den svingete veien som fører dit den alltid har gjort.

JULEFEIRING: Turen hjem til jul er noe av det koseligste som finnes. FOTO: Astrid Waller
JULEFEIRING: Turen hjem til jul er noe av det koseligste som finnes. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Siden jeg flyttet hjemmefra for snart 25 år siden, har noe av det jeg har gledet meg aller mest til i julen vært turen hjem. Akkurat den turen som Vazelina Bilopphøggers synger om i sin moderne juleklassiker med samme navn som denne teksten. Den som er fylt med forventninger, snødryss, for mye bagasje og som regel kø nesten hele veien.

Hjem, heim, hemmat. Hvis du smaker på det er det egentlig verdens varmeste, beste ord. For meg gir det løfter om gyllent lys fra velkjente vinduer og silhuetten av mamma på kjøkkenet hvor hun forbereder et eller annet godt, slik at vi alltid skal føle oss ekstra velkommen!

Jula heme (for det er det vi sier på Brøttum) er lukten av ved og peis, nennsomt gjort i stand av pappa, som bedriver vedfyring med vitenskapelig presisjon. Det er frost på stabburet og skigarden, som gir perfekt feste til gule kornnek med rød sløyfe på, til stor glede for små, lubne dompaper, som også skal få leve sitt beste liv i jula!

Også er det selve turen hjem. Aller helst med tog og selvsagt med forhåndsbestilt vindusplass. For når vi kjører over Minnesundbrua og tøffer forbi Tangen, Stange og Hamar, og passerer kommunegrensa til Ringsaker, da er det akkurat som Mjøsa jåler seg til for å ønske velkommen, og da må man sitte ved vinduet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer