Bunad:

Hjelp! Det er tid for bunad…

Mine yngre kolleger snakker om SK2021 (sommerkroppen, til info). Selv er jeg mest opptatt av BK2021 (bunadskroppen). Det begynner å haste.

BUNAD: Noen år går det bedre enn andre.. Her er undertegnede et år hvor hun kom seg inn i praktplagget som stort sett luftes en gang i året. FOTO: Privat
BUNAD: Noen år går det bedre enn andre.. Her er undertegnede et år hvor hun kom seg inn i praktplagget som stort sett luftes en gang i året. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg går rett og slett rundt og sulter meg, sa en venninne. Hun hadde prøvd bunaden for et par uker siden, og tenke seg til: den hadde krympa siden sist, gitt. Det var bare en ting å gjøre, hun måtte også krympe. Så nå gikk hun rundt sulten, svak i humøret, men sterk i viljen. For bunaden skulle på til 17. mai, og det ser ut som hun klarer det.

Det er verre med denne dama her. I min fagre vestlandsbygd fikk vi alle bunad til konfirmasjonen. Min er brodert av min mor (takk mamma!), montert av en eldre dame fra bygda mi og søljene fikk jeg i gave. Alle som har hatt en konfirmant i bunad vet hvilket økonomisk løft dette innebærer, og jeg er så takknemlig for at det er bunaden og ikke hockeysveisen som dominerer på konfirmasjonsbildet.

Så i denne vakre, blå bunaden min ligger det mye følelser; arven fra bygda mi, håndverket til flinke damer og mine foreldres penger, og nettopp derfor føler jeg at bunaden må brukes livet ut.

Men det skjer mye med en kropp etter konfirmasjonen, og de fleste bunader monteres med mulighet for utvidelse. Så også min. Muligheten er til info benyttet allerede, så nå er det bare en ting som gjelder – BK 2021. (dere vet, bunadskroppen…)

Hvitvinskuren eller ketose

Planen var å begynne i januar, men akk januar er så lang og mørk og tung. I februar var det litt lettere å ta seg sammen, gå på ski og slikt. Men så kom mars og påsken, og hva er vel påska uten lammelår og kakao. Så det ble som i fjor (og året før), jeg valgte meg april. Og jeg fant ut - da jeg endelig valgte å åpne meg om mine svakheter- at jeg ikke var alene.

BK 2021: Bunadskroppen 2021 er herved lansert av denne kvinnen. Kreative tips mottas med takk. FOTO: Geir Dokken
BK 2021: Bunadskroppen 2021 er herved lansert av denne kvinnen. Kreative tips mottas med takk. FOTO: Geir Dokken Vis mer

Plutselig var det både slektninger og venninner som kunne fortelle om sine kreative metoder for å komme seg inn i bunaden til 17. mai.

Noen løp, noen fastet, noen gikk i ketose, noen fikk den sydd ut mer (sist jeg sjekket kostet det ganske mange tusen kroner) og noen planla å være kreative med sikkerhetsnåler og dekkoperasjoner.

Sjokkslanking og faste er jo på ingen måte anbefalt av ekspertene, det er jo den såkalte livstilsendringen som gjelder.

Men med bare noen dager igjen til 17. mai, må det sterkere lut til. Det er i slike desperate øyeblikk man tenker som en proffbokser som skal ned en vektklasse.

Svettekur, pakke seg inn i plast å håpe på en oppstrammingseffekt, faste, leve på eggehvite, suppekur eller rett og slett hvitvinskuren? (Sistnevnte kan bli vanskelig i full jobb, og en del frivillige verv.)

En plutselig, frigjørende tanke!

Når man er sterk i trua, men har vondt i viljen , ender man ofte med å tenke ut en plan B.

Jeg har da ganske mange fine kjoler i skapet, tenkte jeg en kveld mens jeg koste meg med en gulrot. Det er jo ikke krise om jeg må gå i kjole. Jeg skal jo stå i kiosken på skolen, så bunad er jo ganske upraktisk akkurat i år. Og neste år, da skal jeg begynne i god tid. Faktisk allerede 18. mai skal jeg starte med BK 2022.

Så slo den ned i meg, en deilig frigjørende tanke! Det bare fire år til min egen datter er konfirmant, og det å arve sin mors bunad må jo være en flott ting? Men inntil det, kjære lesere, prøver jeg litt til. BK 2022, here we come! Kanskje...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer