Norsk sommer

Hva er det med oss og været?

Jeg innrømmer det gjerne. Jeg er yr.no-avhengig om sommeren!

AVHENGIG AV Å SJEKKE VÆRMELDINGEN: Har du sjekket yr.no den siste timen? FOTO: Astrid Waller
AVHENGIG AV Å SJEKKE VÆRMELDINGEN: Har du sjekket yr.no den siste timen? FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Vi nordmenn er helt ekstremt opptatt av været! Selv er jeg absolutt ikke noe unntak. Jeg og søsteren min kan bli helt maniske i væroppdateringene hvis vi skal på noe sammen som krever en viss grad av penvær. Da er vi inne og sjekker yr.no hvert femte minutt, og tekster hverandre non-stop: «Nå ser det litt bedre ut». «Nå er det bare regn fram til klokka 14». «Det er sol og liten sky og 14 grader». I noen tilfeller har det gått så langt at jeg har stått i verandadøra med telefonen i hånden og yr-appen oppe, sett på silregnet og sutret klagende til mannen min: «Men yr sier at det skal være sol nå!». Da svarer han som regel litt tørt og oppgitt (og så lavt at det nesten bare er mumling): «Men det er det ikke …»

Særlig stiger vær-forventningene når det nærmer seg sommerferie. Vi drømmer jo alle om den perfekte, norske sommeren. Den med 23 grader i sjøen, varm sand mellom tærne, mykt gress mot bare føtter, fønvind i ansiktet, norske jordbær med fløte på, kroneis med sjokolade, fregner på nesa og en blanding av latter, måkeskrik og Despacito til å lydsette herligheten.

Dessverre er det jo ikke alltid at drømmescenariet som er beskrevet over slår til. Regn, isvind, mørke skyer, fyr i peisen og ullpledd kan også være en del av den norske sommeren. En sommer holdt været oss nærmest som gissel på hytta, og vi fyrte som besatt i peisen mens vi hakket tenner og kom oss gjennom sju Harry Potter-bøker på en uke. Men slike tilbakeslag gjør ikke at vi gleder oss noe mindre til årets ferie. Vi er jo heldigvis velsignet med en barmhjertig selektiv hukommelse, som gjør at det kun er de solfylte minnene som liksom fester seg ordentlig.

For når jeg tenker tilbake på barndommens somre, blir jeg nesten poetisk. For det var da vitterlig alltid sol, var det ikke? Steinrøysa neri bakken lå alltid badet i varmt lys, og vi svømte i lunkent innsjøvann til sola gikk ned, mens vi klødde på myggstikkene våre og spiste is (husker dere hvordan vi løp da vi hørte den skingrende tivoli-aktige musikken som var kjennetegnet til isbilen?).

Vi gikk barbeinte hele sommeren til føttene var så trælete under at vi kunne gått på glødende kull uten å blunke, solnedgangene varte i en hel evighet og gjorde kveldene og nettene uendelig lange og lyse. Og heldigvis finnes det ikke et eneste instagrambilde eller minne på Facebook som kan motbevise det. Det nærmeste vi kommer er noen falmede bilder i et album, hvor fargegjengivelsen er såpass tvilsom et det egentlig er umulig å se om det var sol eller regn den dagen.

Og så klart var det regn en av de dagene! Det regnet ned i grillen så vi spiste våte, kalde grillpølser mens mamma og pappa frenetisk prøvde å få kjølebagen, campingstolene, luftmadrassen og håndklærne inn i bagasjerommet på bilen før alt ble gjennomvått. Det la seg store dråper av insisterende regn på de nye solbrillene slik at utsynet ble mildt sagt slørete, men brillene beholdt vi på, det var tross alt sommerferie.

Sommeren i Norge er fylt av kontraster, og nettopp derfor er vi så opptatt av været. Og sånn blir det i år også. Jeg skal stå i hyttedøra og myse mot himmelen med yr-appen oppe mens jeg sender flittige væroppdateringer til lillesøster («Yr sier 20 grader og sol, men foreløpig er det 18 grader og grått …»). Jeg kan nesten ikke vente!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer