Kjetil Østli

Hvem er ditt forbilde?

Hos meg brenner kun bitte små råd seg fast. Takk til renholdarbeideren, svigermor og snekkeren som alle er mine mikroforbilder, uten å være klar over det selv.

Kjetil Østli Foto: Astrid Waller
Kjetil Østli Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har ikke voksne forbilder mer? Kanskje er min vennekrets blitt utlært. Kanskje har vi ikke mer å lære, og kanskje er forbilder forbeholdt barn som sier Ada Hegerberg, Messi eller youtube-stjernen Pewdiepie. 

Størrelser som Nelson Mandela, Desmond Tutu og Gandhi, pleide en del å svare i portrettintervjuer. Det er sjeldent å høre slike navn nå. Det er heller «takk til alle som støttet meg». Og: «Det viktigste er å ha tro på seg selv.»

Kanskje må vi se annerledes på forbilder, og lete etter noe mindre enn Obama eller Buddha. Hos meg brenner kun bitte små råd seg fast. Livet kan bli lagt om tvert av en setning på sju–åtte ord, og avsenderen vet ikke engang at de er mine mikroforbilder. Her er noen:

Takk til den nå pensjonerte renholdsarbeideren i Aftenposten. Vi snakket om hva vi sparte penger til. Han sa: «Familien – og så må man jo dele litt med folk som trenger det mer enn oss.» Som ung hipster, mest opptatt av ny kultur å konsumere, reiser å begå, fikk jeg et nødvendig dask på kinnet: Så det finnes faktisk en verden utenfor oss selv?

Takk til forlagsdamen som allerede for 12 år siden lærte meg følgende: «Man gratulerer ingen damer med graviditet før man faktisk vet at de er gravide.» Det var en elegant måte å fortelle at jeg hadde begått en fæl tabbe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer