Kroppspress:

Hvem må ta skylda for kroppspresset?

Det kan være lett å rette en dømmende pekefinger mot bloggere som promoterer plastisk kirurgi og deler ut rabatter på leppefillers og botox, men hva med oss andre?

KROPPSPRESS: Vil vi egentlig ha et samfunn der det å fylle lepper, pumpe opp kinnbein eller operere inn en sprettrumpe er like vanlig som en tur på SATS eller et besøk hos frisøren? Der individuell skjønnhet ikke lenger er noe som skattes, men må fjernes, spør Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
KROPPSPRESS: Vil vi egentlig ha et samfunn der det å fylle lepper, pumpe opp kinnbein eller operere inn en sprettrumpe er like vanlig som en tur på SATS eller et besøk hos frisøren? Der individuell skjønnhet ikke lenger er noe som skattes, men må fjernes, spør Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Tirsdag denne uka var jeg invitert til å holde et innlegg på regjeringens rundebordskonferanse om kroppspress i regi av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Ministre og politikere er bekymret, og det med god grunn. Vi navigerer så godt vi kan i en mediehverdag, som for mange, særlig unge, er dominert av sosiale medier og styrt av aktører ingen egentlig har kontroll over, og konsekvensene for mange ser ut til å kunne bli uønskede og store. Morten Hegseth skrev i sin kommentar i VG at «det brenner på internett-dassen», og mange forskningsrapporter gir ham rett i det.

For en ny rapport fra NOVA viser nemlig at flere og flere unge oppgir at de sliter psykisk, og jo mer tid de tilbringer på sosiale medier, jo vanskeligere synes de å ha det, særlig jentene.

Så er det viktig å understreke at kroppspress ikke på noen måte er et nytt fenomen. Det kom ikke med de sosiale mediene. Selv kan jeg huske å ha tittet betuttet nedover eget skrog, og lure på hvorfor jeg ikke var velsignet med samme attributter som Cindy Crawford etter å ha sett HMs mye omtalte megapostere i deres banebrytende understøykampanje i 1991. Men det som derimot er nytt er at politikerne nå setter det på agendaen. Det er et initiativ det er all grunn til å applaudere!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer