Stopp mobbingen:

«Hvem skal stoppe mobbingen?»

Jo, det er visst du og jeg det.

STOPPE MOBBING: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Som med de fleste samfunnsproblemer tenker jeg at forebygging er nøkkelen til forbedring, skriver journalist Ingvild Kjøde. FOTO: Geir Dokken
STOPPE MOBBING: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Som med de fleste samfunnsproblemer tenker jeg at forebygging er nøkkelen til forbedring, skriver journalist Ingvild Kjøde. FOTO: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke viste NRK dokumentaren sin om mobbing som rystet det ganske land. Her møtte vi blant andre Arnar i Karasjok, som ble utestengt, grovt mobbet og banket opp av sine medelever. Åtte år senere så han filmklippene om seg selv i de tøffe årene. Scenene gjorde sterkt inntrykk på både han og oss.

Arnar, den sjenerte, fine gutten som lå alene på trampolinen utenfor huset og aldri fikk besøk. Han som skatet alene i gaten utenfor huset sitt. De triste øynene. Redselen i blikket. Ungdomsskolegutten som lå på sofaen hjemme og ikke orket å gå på skolen fordi han kastet opp på nettene og hadde vondt i magen.

Og alltid ved hans side: Mammaen som aldri ga seg. Som ringte skolen og lokalavisa, dro til lensmannen og til syvende og sist endte med å flytte til andre enden av landet for at gutten skulle få en ny start.

LES OGSÅ: Ingen går på fotball lenger, her SATSER de på fotball

Skjerpede krav til skolen

Det er lett å tenke at her gjorde ikke skolen jobben sin, og det var også åpenbart sant. Ikke var det fattet enkeltvedtak (som de pliktet etter loven), og ikke så vi noen tiltak som gjorde at Arnar fikk det bedre. I år ble skolens handlingsplikt i mobbesaker mye tydeligere. Etter at opplæringsloven ble skjerpet 1. august 2017 er det nå lovpålagt en nulltoleranse mot krenkelser som mobbing, vold, diskriminering og trakassering i skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer