Kjetil Østli

«Hvis du er singel eller notorisk utro mann, følg med på Jomfrureisers neste event og book deg inn»

Kjetil Østli skulle på norgesferie med barna, men ferien endte opp med å bli litt annerledes enn først tenkt...

KJETIL ØSTLI: Hva skjedde egentlig på Vestlia hotell på Geilo denne helgen? Foto: Astrid Waller
KJETIL ØSTLI: Hva skjedde egentlig på Vestlia hotell på Geilo denne helgen? Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To av barna mine og jeg kjører en smal vei inn mot Vestlia hotell på Geilo. Hallingdal er frodig og het, trærne har blomstret. Men skisesongen er over, kun få mennesker er å se. Brått må vi svinge unna med bilen. På veien foran oss løper 12–15 unge damer i samme løpetøy, rosa og grått. Kanskje Geilo har startet en løpeklubb for jenter, tenker jeg. Igjen må vi svinge unna for enda en stor gruppe løpende damer. Jøss, ­lokalavisa Hallingdølens variant av KK-mila? Men på en fredag? Nei.

LES OGSÅ: Bli med på KK Treningscamp!

Vi parkerer utenfor hotellet. På balkongene ut mot P-plassen ser vi damer, kun damer. Rundt oss på asfalten ligger 20–25 damer strødd. I underlige stillinger og merkelige ansiktsuttrykk. Ut av hotellet kommer flere damer. Barna mine blir stående og stirre, især på dem liggende på asfalten. 

– Hva gjør de? spør datteren min.

– Eh. Jeg tror de finner seg selv, svarer jeg.

– Hva betyr det? fortsetter hun, og jeg har ingen svar.

Vi sleper med oss kofferter inn i resepsjonen. Er vi med i en sketsj eller skjult kamera? Rundt oss svermer det av damer, kun damer, uhorvelig mange damer, på 20 år, 30, 40, 50, 60, slanke damer, ferme, høye, butte, flotte, korte, nesten alle i sportslig antrekk, en del i hvite badekåper, hvite slippers, med håret satt opp. Det er satt opp små boder i resepsjonen. Med feminint treningstøy. ­Smoothies. Smykker. Kjoler. Vesker. Damer står foran og bak hver «bod».

Vi glaner. Brått glaner de også. På oss. For hva gjør en mann og to barn her?! Som om vi har trengt oss inn i en hemmelig klubb, kanskje en underground-fetisjklubb, eller som møtene der Nazi-Tyskland la planer for tungtvannet. Så høres høy latter. Den minner om latteren noen menn slipper løs når de sier noe ukorrekt i ­mannelag. 
Hva er dette? Hvor er vi kommet? 

LES OGSÅ: Bli med på KK-mila 2016

Jeg har tatt med to barn til Geilo. Moren og de to minste barna er med mormor i Italia. De to som er igjen, er misunnelige og gretne. De snakker som om det er en rettighet for norske barn å få dra til Syden. 

– Verden er i økonomisk krise, oppvarmingen av jorda er nå på 1 hel grad, og dere vil fly? Når ALLE sier vi må fly mindre? Dere er til sammen 17 år og har sett mer av verden enn mine fire besteforeldre til sammen. Og de er 350 år.

Jeg har ikke opplevd lignende siden jeg fulgte Jan Thomas på foredragsturné. Og da slår det meg: Nå skal jeg spionere, lytte, ta notater, som en antropolog i Namibia, en journalist i Kabul.

– Men pappa …

Jeg svarer med et motforslag: – Til helgen skal vi på norgesferie! Hotell med svømmehall og lekeland på Geilo og hundekjøring på Hardangervidda, sier jeg, og ser lykken bre seg i dem. 

Barna går inn i hotellets lekeland. Det er ingen andre barn på hele hotellet! De er borte, som i en ond Roald Dahl-roman, damene her er altså kommet uten barn. 

– Hvem er dere? spør vi omsider. – Hva feirer dere?

– Vi er fra Jomfrureiser! sier en dame til oss. 350 damer har leid hotellet.

– Aktivitetsferie kun for damer. Løping. Spa. Mindfulness. Yoga. Fest, sier en.

– FORDI VI FORTJENER DET! roper flere, uvisst om det er ironisk eller ekte.

Jeg har ikke opplevd lignende siden jeg fulgte Jan Thomas på foredragsturné. Og da slår det meg: Nå skal jeg spionere, lytte, ta notater, som en antropolog i Namibia, en journalist i Kabul. Slik er mine notater: «mange løper. går på spa. sovner på spa. koser seg mye. drikker vin. Går sjelden alene, ofte to eller flere sammen. snakker høyt når de drikker. blir ikke fulle. de spiser ikke bare salat, slik de hjemme gjør, men store lass, også med dessert. Studerer smykkene og velværeproduktene i bodene, tar på dem, vurderer, men kjøper lite. ler veldig mye, også på spaet. mye tull med kropp og fedme. harselas om kjærester, men mest selvironi. pynter seg for hverandre. skryter mye av hvor vakre andre er. Menn ville ikke skrytt sånn av andres utseende, og ville drukket mest øl, ellers en del likt. folk er folk – litt kjedelig. Blir lite kommentarfelt-artigheter av dette.»

LES OGSÅ: Kjetil Østli: -Kvinner, dette går ikke uten dere

På kvelden er jeg på Christine Koht-show med 200 damer. Koht er fantastisk. Damene ler så de snøfter, noterer jeg (akkurat som jeg). 

Restauranten fylles opp av damer, 50–100–150–200–300, pyntet og sminket, i kjoler og skjørt, setter seg og skåler i cava, hvitvin og øl. De virker så glade. Jeg tar bilder i smug og sender til single kamerater. De svarer hatsk, synes det er skittent spill av meg å være der jeg er.

Den fornuftige moralen i historien? Kutt ned på flyturene – velg norgesferie, og finn lykkelige damer.

Den primitive moralen: Hvis du er singel eller notorisk utro mann, følg med på Jomfrureisers neste event, og book deg inn på hotellet. For det er perler for svin å være våryr, gift og firebarnsfar når du for første gang i ditt liv, i en hel helg, har 350 damer for deg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer