Julie Winge

«Hvis du lurer på om du kanskje er alkoholiker, lurer du egentlig på det da?»​​

Jeg har fått mange spørsmål den siste uken. Her er mine «svar»​.

MINE ORD: Jeg kan svare på alle spørsmålene jeg har fått etter mitt forrige innlegg i tillærte og flinke terminologier, jeg kan de. Jeg kan svare ved og først lese litt om hva vitenskapen sier. Vel, vitenskapen blir man ikke edru av. Så jeg svarer med mine egne ord og tar heller sjansen på å legge meg under dampveivalsen. Foto: Per Ervland
MINE ORD: Jeg kan svare på alle spørsmålene jeg har fått etter mitt forrige innlegg i tillærte og flinke terminologier, jeg kan de. Jeg kan svare ved og først lese litt om hva vitenskapen sier. Vel, vitenskapen blir man ikke edru av. Så jeg svarer med mine egne ord og tar heller sjansen på å legge meg under dampveivalsen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«10 måter å holde seg edru på. Hvordan legge den vakreste edruskapskajalen? »

Dette er dessverre en liste som ikke passer noen steder i mine øyne. Derfor lager jeg den heller ikke.  Alkoholisme (som jeg skrev om i forrige uke) er en mental sykdom, det vil si at den ikke har noen fasit. Folk vil ha et svar, en løsning, klart man vil det. 

De fleste (personlig vil jeg påstå alle) aktive alkoholikere vil lære seg å drikke kontrollert, drikke som alle de andre. Du kan ikke drikke på samme måte som «tante Ragna» på Fagernes. Det kommer ikke til å skje. Hvis du tenker deg om, er det egentlig det du sitter å planlegger for kvelden?  Med en kartong vin stående klar? Planlegger du å åpne Facebook eller sette deg foran TV’n med ETT glass? Planlegger du å beholde den samme kartongen med vin i to uker? Har du en sånn morsom vinkork med nisse på i kjøkkenskuffen? Har du brukt den nissekorken noen gang? Har nissekorken vinrester på tuppen?

Jeg har også blitt spurt om det finnes noen taktikker for å begrense seg når man drikker. Det er et helt relevant spørsmål. Jeg tror ikke det finnes noen taktikker.

Hvis du lurer på om du kanskje er alkoholiker, lurer du egentlig på det da? Lurer du ikke egentlig bare på om du kan slippe å slutte?

Jeg har også blitt spurt om det finnes noen taktikker for å begrense seg når man drikker. Det er et helt relevant spørsmål. Jeg tror ikke det finnes noen taktikker. Du sier til deg selv: «Jeg drikker bare tre ganger i uken jeg» (bullshit! Noen uker gjør du det)  «Jamen, jeg har jo ofte sluttet i både en og to uker. En gang sluttet jeg til og med i tre måneder».

Beklager, det kan alle og vi har gjort det. Ja, de i grøftekanten også. Du vet, de med rødspriten.

Selv trodde jeg at jeg ønsket å lære meg og drikke litt, som andre. Men det var aldri sant. Jeg ville ikke det. Jeg ville bare bli dritings, eller - jeg ville at festen aldri ALDRI skulle ta slutt. Enkelt og greit. Egentlig ønsket jeg bare å slippe unna angsten. Være drita, ha det gøy, men ikke drite meg ut. Det er disse tingene jeg tror det er viktig å innrømme for seg selv. 

Hva er den egentlige sannheten min? Beklager, men jeg vil drikke opp alt. Jeg vil ikke at kvelden skal ta slutt. De andre er så kjedelige som absolutt skal hjem. Jeg trenger litt tid til meg selv. Jeg fortjener virkelig en utblåsning nå. Søsteren min har nettopp fått kreft. Vi må jo feire at naboen har fått nye bukser. Ærlig talt, jeg har jobbet ti dager i strekk. Ahhh, det var deilig å komme hjem, jeg har kjørt helt fra Trondhiem uten stopp. Jeg sitter oppe litt til jeg. Jeg skal bare lese ut boka Deilig med nye Ikea-møbler. Gleder meg til å skru de sammen (mye da! Skål!)

Alkohol er en nydelig tjener, men en forferdelig herre.

Har du ikke tid til å legge deg inn til behandling, sa du? Hvem har det...

Det er så deilig å sitte på uterestaurant med en øl når man har barnefri og se folk mase forbi med barna sine. De må finne på noe hele dagen. Det er ikke meg i dag. Party. Og her sitter jeg med en øl i sola. Ahhhh. Få en jeger' a. Du, Anna, skal vi ikke bare bestille en flaske vin til? Reker nei, jeg er ikke så sulten enda (det Anna ikke tenker over er at jeg ikke kommer til å bli sulten på veldig lenge).  Ok da, Anna kan spise opp rekene. Dagen ligger som en kilometer med speed foran meg. Dette blir gøy.

Er det nødvendig å skrive om dagen etter?

Du kan få hjelp av andre alkoholikere. Hjelpen ligger i å snakke sammen.

Alkohol er en nydelig tjener, men en forferdelig herre. Det tror jeg virkelig på. Vi er ikke alle alkoholikere. Hvis noen vil ta hensyn til meg når vi er på kafe og drikker Farris der de egentlig ville drukket øl, får jeg helt spæder. Det er slitsomt. Ja, vi trenger at dere tar hensyn i begynnelsen av edruskapet vårt, men begynnelsen går over. Det er også veldig greit hvis ikke vi tørrlagte alkoholikere blir helt antialkohol. Det er like irriterende som at en og annen homse tror at alle er homo. 

Du kan bare slutte selv - og bare hvis du vil. Men du kan få hjelp. Ikke av leger, psykologer, Antabus, Ritalin osv. Du kan få hjelp av andre alkoholikere. Hjelpen ligger i å snakke sammen. Da får du snudd rundt på noen hjerneceller, det er nemlig de som bestemmer. De bestemmer også etter at du går av antabusen, ut av legekontoret eller flytter inn på den nye bondegården din, du vet den nye bondegården i Indre Mongolia. Slapp helt av, du får tak i det du trenger der også. Alt går. Snakk med oss som kan faget. Ja, for du ber vel ikke frisøren din om å legge nytt kloakkanlegg?

Her kan du ta kontakt med meg om du har lyst.

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer