Det Britiske Kongehuset

- Hvorfor kan ikke bare kjærligheten få lov til å blomstre litt, dronning Elizabeth?

KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad begynner å bli rimelig lei av rigide normer i det britiske kongehus.

MENINGER: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad er royalist to the bone, men begynner å bli en smule frustrert over det konservative britiske kongehuset. Lenge leve kjærligheten! Foto: KK.no
MENINGER: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad er royalist to the bone, men begynner å bli en smule frustrert over det konservative britiske kongehuset. Lenge leve kjærligheten! Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forkant av bryllupet mellom hertuginne Kates (35) lillesøster Pippa Middleton (33) og den britiske forretningsmannen James Matthews (41) i slutten av mai herjet spekulasjonene om hvorvidt prins Harrys (32) nye kjæreste Meghan Markle (35) kom til å stå på gjestelisten. (Psst: Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet)

Men ettersom kongelig britisk etikette helst ser at kjærestene til kongehusets medlemmer har fått ring på fingeren før de får lov til å bli med på offisielle tilstelninger, måtte Meghan Markle pent stå over bryllupsseremonien. Hun ble riktignok smuglet inn på festlighetene på kvelden av prins Harry - men Gud forby (pun intended) at hun befinner seg under samme kirketak som sin hjertes utkårede. 

Jeg er royalist to the bone, men nå merker jeg at jeg faktisk er litt irritert på det britiske kongehuset - med dronning Elizabeth (90) i spissen. Altså, vi lever i 2017. Det MÅ kunne gå an å slakke litt på (hva jeg mener er) rigide regler og normer.

Hvorfor kan ikke bare kjærligheten få lov til å blomstre litt, dronning Elizabeth?

For, hvor farlig er det egentlig at prins Harry har med seg kjæresten i et bryllup? Det var jo ikke en gang en kongelig tilstelning, men en seremoni hvor en av hans gode venner (prins Harry og Pippa har etter hvert fått et nært forhold) skulle si «ja» til sin elskede. 

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit har virkelig hatt et knallår på motefronten!

Jeg får bekreftet mine tanker i en artikkel publisert på det britiske nettstedet Daily Mail i februar. I artikkelen, som har fått tittelen «Hvorfor prins William og hertuginne Kate aldri holder hender offentlig», skriver de at hertugparet aldri holder hender offentlig nettopp av respekt for dronning Elizabeth. 

- Dronningen selv holder svært sjeldent hender offentlig med sin egen ektemann, og det ser ut til at det har satt en uskreven regel blant de andre kongelige. Det er helt tydelig at William og Kate har sterke emosjonelle bånd, men det ser altså ikke ut til at de føler at de trenger å bevise sin kjærlighet - spesielt ikke under offentlige tilstelninger, sier Robin Kermode, som blant annet er ekspert på kroppsspråk, til Daily Mail.

LES OGSÅ: Hattevalget til Kate og moren er ikke tilfedig: - Det er til ære for Pippa

KATE + WILLIAM: Det britiske hertugparet holder sjeldent hender i det offentlige rom. Disse bildene ble tatt høsten 2016. Foto: NTB Scanpix
KATE + WILLIAM: Det britiske hertugparet holder sjeldent hender i det offentlige rom. Disse bildene ble tatt høsten 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er mye skikk og bruk i alle kongehus, og kanskje i Storbritannia spesielt

Jeg luftet min frustrasjon med min gode kollega Caroline Vagle, som er kongehusekspert i Se og Hør. Hun påpeker at det at Meghan Markle ikke fikk være med under vielsen i mai, handler mest om at Harry og Meghan ikke ville stjele showet på Pippas store dag.

- Om de hadde kommet sammen til kirken, ville det uten tvil vært den største saken fra bryllupet i britiske medier, hevder Caroline, og legger til:

Dronning Elizabeth er jo dessuten ingen ungdom lenger, og liker nok at en del skal være som det alltid har vært

- Det er mye skikk og bruk i alle kongehus, og kanskje i Storbritannia spesielt. Men briter generelt oppfattes jo som konservative. Dronning Elizabeth er jo dessuten ingen ungdom lenger, og liker nok at en del skal være som det alltid har vært. Samtidig har hun på flere områder vist villighet til fornyelse. Vi skal også huske på at tre av hennes fire barn er skilt, og prins Charles – som jo er landets neste konge – fikk morens tillatelse til å gifte seg på nytt med sin elskerinne. Altså seiret kjærligheten her også!

LES OGSÅ: - Det må absolutt ha vært ekte kjærlighet ettersom de ventet i ni år på å få hverandre

Jada, dronning Elizabeth - du skal få for det! Jeg håper bare at de kongelige parene får lov til å leve ut kjærligheten før de føler seg «tvunget» til å inngå hva som med årene kan vise seg å ha vært forhastede beslutninger. For som historien viser: fire av dronningens barn er tross alt skilt... Jeg sier ikke mer.

Jeg er bare utrolig glad for at vi her i Skandinavia - og spesielt i Norge - har kongehus som viser toleranse, aksept og medmenneskelighet både i offisielle og uoffisielle sammenhenger. Dét tror jeg bidrar til lykke på alle plan.

De norske, svenske og danske kongehusene er ikke redd for å vise kjærligheten!:

LES OGSÅ: Sonja Haraldsen - vestkantpiken som ble Norges dronning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer