Halloween

Hvorfor må alltid jenter være «slutty»?

Tanken på at jeg kanskje skulle benytte anledningen til å være pen eller sexy-et-eller-annet, under dekke av at jeg hadde kledd meg ut, hadde ikke slått meg engang.

HALLOWEEN: Hun som valgte å kle seg ut som kålhode ... FOTO: Privat
HALLOWEEN: Hun som valgte å kle seg ut som kålhode ... FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da jeg var liten elsket jeg å kle meg ut! Jeg kunne ikke tenke meg noe bedre enn å få rote i mammas gamle klær, sette sammen morsomme antrekk og aller helst bli sminket av mamma, som var en mester i å lage fregner, røde kinn, fine lepper, værhår – eller hva det måtte være behov for.

En hel sommer på begynnelsen av 80-tallet gikk jeg rundt som Månestråle, med to tynne fletter foran i det lange håret mitt, et tynt pannebånd med en lang, rød fjær festet bak det ene øret og en semsket, karamellbrun vest med frynser, som jeg hadde arvet av en nabo. Jeg hadde aldri hørt om kulturell appropriasjon og gikk utkledd som en squaw fra Sioux-stammen bare fordi jeg leste Sølvpilen og synes Månestråle var det vakreste jeg hadde sett i hele mitt liv.

Et år vandret jeg også rundt som humle. Min superkreative venninne Heidi, hadde festet en rockering inne i en romslig drakt hun hadde sydd selv og sprayfarget stripete gul og svart. Toppet med en hårbøyle laget av ståltråd (som klemte noe infernalsk ved ørene) ble det følehorn, og jeg følte meg som verdens fineste, trill runde insekt!

Etter hvert ble det også karneval i regi av klassen, og jeg husker spesielt godt et år, jeg kan vel ha vært 13-14 år, da jeg bestemte meg for å være kål på en skolefest. Ja, du leste riktig. Kål.

Dette var lenge før alle kostymer laget til jenter fikk prefikset «slutty», og tanken på at jeg kanskje skulle benytte anledningen til å være pen eller sexy-et-eller-annet, under dekke av at jeg hadde kledd meg ut, hadde ikke slått meg engang.

Når jeg ser hvordan jenter kler seg ut til Halloween i dag (hvor absolutt ALT er sexy eller slutty et-eller-annet), hender det jeg kjenner et lite stikk i hjertet når jeg tenker på hvor utrolig barnslig og naiv jeg var den gangen jeg kom som kål.

Mamma hadde sydd store, grønne blader av filt som jeg hadde rundt halsen, og på hodet hadde jeg en ganske lite kledelig blomkålhatt, hentet fra lillesøsters Kålåkerdukke-samling (husker du Kålåkerdukkene? De fregnete, søte dukkene med trillrunde kinn, som ble levert i et stort kålhode).

Unødvendig å si kanskje, men det ble ikke noe klining i kålavdelingen den kvelden. Det var forbeholdt dem som skjønte før meg at gutter synes det er mer sexy med en Catwoman, en Barabrella eller en Samantha Fox, enn en blomkål med filtkrage.

Oktober og Halloween er den anledningen flest bruker til å kle seg ut i dag. Mange bruker masse tid og penger på både kostyme og sminke, og på Instagram flommer det over av dramatisk lyssatte bilder av det ene kostymet mer intrikat, forseggjort og skummelt enn det andre. Halloween-festen har blitt en av årets viktigste. Men ikke en eneste gang har jeg sett en blomkål. Ikke en ørliten slutty en engang. Jeg kommer ikke til å kle meg ut som kål selv heller. Men jeg skal feire! Sammen med sønnen min og felles venner. Og alle skal kle seg ut, både store og små!

Vi kommer til å åpne for alle som ringer på, dele ut knask og ta imot det som måtte komme av knep. Og jeg kommer til å ha et passende mamma-aktig kostyme, for det er en tid for alt. Toget for det sexy Barbarella-kostymet har gått. Det ble blomkål. Og når jeg kjenner etter er det faktisk helt greit å være hun som kledde seg ut som kål.

God Halloween!

HALLOWEEN: Lyst å lage din egen gresskar-lykt? Slik gjør du det! Video: DinSide Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer