Venner:

Hvorfor var vi egentlig venner?

Hvis barna våre går rundt og tror at de beste vennskapene oppstår om du har riktig jakke, vel, da må vi ta en prat.

VENNER: - Vi må snakke om hvilke egenskaper som gjør at du velger å være venner med noen. For hvis barna våre tror at de beste vennskapene bare oppstår om du har riktig jakke, da må vi ta en prat. FOTO: Astrid Waller
VENNER: - Vi må snakke om hvilke egenskaper som gjør at du velger å være venner med noen. For hvis barna våre tror at de beste vennskapene bare oppstår om du har riktig jakke, da må vi ta en prat. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Hver eneste høst raser debatten om kjøpepress blant barn og unge. Designervesker til å bære skolebøkene i, datautstyr, jakker til flerfoldige tusenlapper, sportsutstyr som koster skjorta … Og mange unge snakker om kjøpepress, forventninger og popularitet knyttet til hva man har av materielle ting.

Jeg kommer aldri til å skrive noen kommentar som gjør narr av ungdom som velger å bruke penger på for eksempel en dyr veske. Det er det mange nok voksne som koser seg med på spalteplass eller i sosiale medier. Men la oss heller snakke litt om hvilke egenskaper som gjør at du blir populær eller velger å være venner med noen. For hvis barna våre går rundt og tror at popularitet eller de beste vennskapene bare oppstår om du har riktig jakke, vel, da må vi ta en prat.

Mens jeg tenkte på dette, begynte jeg å reflektere over mine egne vennskap i oppveksten. Og la meg bare med en gang få understreke at det ikke på noen måte var en oppvekst fullstendig blottet for materielle ønsker. Jeg ønsket meg både Levi’s-bukser, Ball-genser og joggedress fra Poco Loco. I svake øyeblikk er jeg også ganske sikker på at jeg trodde at den joggedressen kunne gjøre underverker for min sosiale status.

Men de som var populære og de jeg helst ville henge med og ble gode venner med, det var jo basert på HELT andre ting!

Marte hadde en helt fantastisk fantasi. Hun fant på de morsomste lekene og hadde de beste ideene til ting som kunne være gøy! I tillegg hadde hun et loft der vi kunne leke i timevis uten at noen maste eller forstyrret, og en eplehage der vi kunne sove i telt og spise potetgull med salt og pepper og snakke om spøkelser hele natta.

Heidi var den mest kreative i hele verden. Hun lærte meg å male mønster på alt fra solbriller til walkman, slik at tingene mine aldri trengte å være like som alle andres. Hun viste meg hvordan jeg kunne bleke jeansene i badekaret og sy blonder inn i sidene og hvordan jeg kunne lage fantastiske figurer i trolldeig. Og siden hun var to år eldre, passet hun alltid på meg!

Janne fikk meg til å le så jeg fikk vondt i magen, og hun visste alltid, ALLTID hvordan jeg egentlig hadde det innerst inne. Hun fikk meg gjennom den første altoppslukende og kjipe kjærlighetssorgen, holdt håret mitt hvis jeg måtte kaste opp på fest og lånte meg de aller, aller fineste øredobbene sine (og ble ikke sint da jeg mistet den ene).

Silja likte Liverpool akkurat som meg, lærte meg å matche hårpynt, øyeskygge og neglelakk til perfeksjon og var den smarteste jeg hadde møtt. Hun sto ved siden av meg da jeg giftet meg, er barnevakt for sønnen min og sender meg fremdeles meldinger sent på kvelden og spør om vi skal gå på kino en dag.

Kanskje vi i stedet for å latterliggjøre ungdommene som tror de blir populære av en veske eller en jakke, skal sette oss ned med barna våre og snakke litt om hva som egentlig er de viktige tingene? For til syvende og sist er det ingen popularitet eller vennskap som er bedre enn det som er tuftet på latter, lojalitet, fellesskap, potetgull, trolldeig og engelsk fotball!

LES OGSÅ: «Kjære, fine ungene våre: Vi elsker dere. Men matpakka kan dere smøre selv»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer