«Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer til den du vil skal vinne». Det høres jo veldig enkelt ut.
Mange er oppvokst med å gjøre nettopp dette etter at startskuddet for prosjektet gikk av i 1997. Hvis du er som meg, et barn av 90-tallet, og ble opplært til dette hjemmefra, tok du det kanskje med deg lotteriet videre inn i studenttilværelsen også?
Som student tenkte jeg stadig på hvor gøy det hadde vært å vinne 10 000 kroner for en enkeltkartong med navn og nummer skrevet på, eller 100 000 kroner for det antallet kartonger jeg klarer å få stappet oppi én.
Den tanken har på nytt meldt seg etter at strømprisene har skutt til himmels, og vi forbrukere stadig blir advart om at matvarer og andre produkter vil øke i pris.

Eksperten tipser: Disse matvarene er det lurt å handle før prisene går opp
Jeg har nemlig hatt full tro på at jeg én dag skal vinne returkartonglotteriet. Og det kan ha skjedd at jeg har unnskyldt appelsinjuice-kjøpet med at jeg kanskje vinner 10 000 kroner for kartongen når juicen er drukket opp.
Men hittil har pengegevinsten uteblitt.
Da vi diskuterte temaet under et redaksjonsmøte denne uken, og ingen i redaksjonen kjenner noen som har vunnet, slo det meg: Er det faktisk noen som vinner?
Jeg måtte undersøke nærmere.
1,6 millioner i gevinster
Tvilen meldte seg. Jeg lurte på om det var verdt å bruke verdifulle 30 sekunder på å skrive navn og nummer på drikkekartongene før jeg går ut og kaster dem i papirsøpla i bakgården.
Jeg kontaktet Grønt punkt som står bak Returkartonglotteriet for å forhøre meg litt. Det ligger mye informasjon på nettsidene deres, men jeg ønsket å grave litt mer.
– Vi har ikke noen eksakt utregning for sjansen for å vinne, men fire ganger i året er det 30 som vinner 10.000 og én som vinner 100 000, kan kommunikasjonsansvarlig i Grønt punkt, Gunnar Moen, fortelle meg.
– Det blir til sammen 1,6 millioner i gevinster, legger han til.

Sånn gikk det da jeg skulle leve på 200 kroner på en uke
På grunn av personvernforordningen GDPR, har de sluttet med å oppgi navn og adresser på vinnerne, forklarer han.
Troverdig? Tja...
Det sendes ut pressemelding med informasjon om kommune og kjønn, eller eventuelt organisasjon, fylkesvis for året som har gått.
Det er opp til de enkelte kommuner eller interkommunale selskap å trekke ut et antall drikkekartonger basert på folketall. De trekker stort sett der renovasjonsbilen med innsamlet papir tømmes, eller i bingen for utsorterte kartonger i et sorteringsanlegg.
– Vi har ikke estimat på hvor mange som deltar, men det er klart flest kartonger uten navn og telefonnummer, sier Moen og jeg kjenner at forventningene om å vinne på nytt økes. Det skal altså ikke mer til for å få opp håpet.

Dette bruker Lotto-millionærene pengene på
Miljøet er den egentlige vinneren
– Helt siden 1997 har Returkartonglotteriet vært et viktig bidrag for å holde bevisstheten og motivasjonen oppe for å kildesortere drikkekartonger, sier han og fortsetter:
– Vi poengterer imidlertid at det er miljøet som er den egentlige vinneren.
Naiviteten min seirer, og jeg har bestemt meg for å fortsette å tro på at jeg en dag skal være den heldige vinneren.
Og det er selvfølgelig viktig for miljøet – så hvorfor ikke bruke noen sekunder ekstra på å tusje på navn og nummer på kartongen?
For som Moen også påpeker:
– Sjansen for å vinne hvis du ikke deltar, er null.
