Reise

«I stedet for venninnetur til New York, kan du jo kjøpe deg en ny genser på H&M hver dag, som du brenner opp i hagen etter jobb»

Venninnepraten: Når dine høytflyvende ferieplaner krasjlander i en vegg av argumentasjon og uvitenskapelige klimaregnskap.

BENEDICTE WESSEL-HOLST: Benedicte er redaktør i HENNE og fast kommentator/spaltist på KK.no.  Foto: All Over Press Norway
BENEDICTE WESSEL-HOLST: Benedicte er redaktør i HENNE og fast kommentator/spaltist på KK.no. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var venninnen min på telefon igjen. Hun prøvde å forklare meg ved hjelp av det sterke virkemiddelet ironi, hva jeg kunne unne meg av miljøfiendtlig aktivisme dersom jeg droppet en interkontinental flyreise. Høytflyvende ferieplaner krasjlandet i en vegg av argumentasjon og uvitenskapelige klimaregnskap. Drømmen om en New York tur med shopping, champagne og annen verdiskapende, men lite bærekraftig aktivitet, ble altså sablet ned før jeg hadde googlet meg ferdig i tilbudsjungelen.  Og jeg som måtte komme meg til New York NÅ – av helt personlige årsaker.

- Du kan spise fårikål til frokost og entrecote til lunsj, fortsatte hun.  - Og la bilen stå på tomgang hele natten, så den er varm og god når du skal kjøre til jobb. Etter mine beregninger kan du velte deg i kjøtt, bilkjøring og billigklær resten av livet, hvis du slutter å fly. Og batterier kan du kaste rett i søpla. Høres ikke det deilig ut?

Stemmen hennes var rolig, konstaterende. Det var ikke dette jeg trengte nå. En venninne som ikke unnet meg en tur til New York! Og jeg som hadde tenkt å spørre om hun ville være med? Vi to – sammen – en deilig forbruksfest på 4-5 dager, kanskje et par museer og muligheten for noen ekstra fine instagram-bilder. Jeg prøvde meg på verdensborger-argumentasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer