Reise

«I stedet for venninnetur til New York, kan du jo kjøpe deg en ny genser på H&M hver dag, som du brenner opp i hagen etter jobb»

Venninnepraten: Når dine høytflyvende ferieplaner krasjlander i en vegg av argumentasjon og uvitenskapelige klimaregnskap.

BENEDICTE WESSEL-HOLST: Benedicte er redaktør i HENNE og fast kommentator/spaltist på KK.no.  Foto: All Over Press Norway
BENEDICTE WESSEL-HOLST: Benedicte er redaktør i HENNE og fast kommentator/spaltist på KK.no. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var venninnen min på telefon igjen. Hun prøvde å forklare meg ved hjelp av det sterke virkemiddelet ironi, hva jeg kunne unne meg av miljøfiendtlig aktivisme dersom jeg droppet en interkontinental flyreise. Høytflyvende ferieplaner krasjlandet i en vegg av argumentasjon og uvitenskapelige klimaregnskap. Drømmen om en New York tur med shopping, champagne og annen verdiskapende, men lite bærekraftig aktivitet, ble altså sablet ned før jeg hadde googlet meg ferdig i tilbudsjungelen.  Og jeg som måtte komme meg til New York NÅ – av helt personlige årsaker.

NEW YORK: - Jeg er redaktør i et mote- og livsstilsmagasin for kvinner og har ALDRI vært i New York. Hver dag letter det fly fra Gardermoen direkte til drømmenes by – og her sitter jeg. Flight etter flight, og råtner på rot. Er du klar over hvor pinlig det er? Det er nesten så jeg lurer på om jeg kan miste jobben hvis det kommer fram!  Foto: Bildhuset
NEW YORK: - Jeg er redaktør i et mote- og livsstilsmagasin for kvinner og har ALDRI vært i New York. Hver dag letter det fly fra Gardermoen direkte til drømmenes by – og her sitter jeg. Flight etter flight, og råtner på rot. Er du klar over hvor pinlig det er? Det er nesten så jeg lurer på om jeg kan miste jobben hvis det kommer fram! Foto: Bildhuset Vis mer

- Du kan spise fårikål til frokost og entrecote til lunsj, fortsatte hun.  - Og la bilen stå på tomgang hele natten, så den er varm og god når du skal kjøre til jobb. Etter mine beregninger kan du velte deg i kjøtt, bilkjøring og billigklær resten av livet, hvis du slutter å fly. Og batterier kan du kaste rett i søpla. Høres ikke det deilig ut?

Stemmen hennes var rolig, konstaterende. Det var ikke dette jeg trengte nå. En venninne som ikke unnet meg en tur til New York! Og jeg som hadde tenkt å spørre om hun ville være med? Vi to – sammen – en deilig forbruksfest på 4-5 dager, kanskje et par museer og muligheten for noen ekstra fine instagram-bilder. Jeg prøvde meg på verdensborger-argumentasjonen.

- Jeg trenger ikke mer billigklær eller kjøtt, jeg er interessert i opplevelser. Møte med nye kulturer! Oppleve verden slik den egentlig er! Er det så rart? 

Hun avbrøt meg igjen.

- Hør her. Det er to ting med denne freneteiske reisingen jeg kritiserer. Det første er åpenbart klimaregnskapet. Vi nordmenn er på Europa-toppen i antall flyreiser. Vi flyr dobbelt så mye som svenskene! Også tror vi at grønn og blå pose og en kjøttfri mandag skal gjøre susen? Voksne mennesker som hengir seg til en «skyll og stapp»-kultur, framfor å foreta seg noe som virkelig monner, nemlig det å slutte å fly så forbanna mye! For et bedrag! Hun trakk pusten.

- Jeg trenger ikke mer billigklær eller kjøtt, jeg er interessert i opplevelser. Møte med nye kulturer! Oppleve verden slik den egentlig er! Er det så rart? 

- Så er det det andre aspektet. Dette med at vi alle sammen blir så mye mer spennende mennesker av helgeturer til New York og solferie i Dubai. Gjør vi virkelig det? Reiser vi oss virkelig spennende? 

Hun lot det retoriske spørsmålet henge i luften som et chem-trail.

Det ble tydelig for meg at jeg måtte ut med mitt egentlige motiv for New York-tur.
Forhåpentligvis ville hun forstå hvorfor det var høyst nødvendig for meg å sette meg på et sete i retning verdens trendmetropol – ASAP.

- Jeg har aldri vært i New York, sa jeg med høy og klar stemme inn iphonen. 
Det ble endelig stille i andre enden. 

- Jeg er redaktør i et mote- og livsstilsmagasin for kvinner og har ALDRI vært i New York. Hver dag letter det fly fra Gardermoen direkte til drømmenes by – og her sitter jeg. Flight etter flight, og råtner på rot. Er du klar over hvor pinlig det er? Det er nesten så jeg lurer på om jeg kan miste jobben hvis det kommer fram! 

Jeg ble helt svett av å avsløre egen reiseinkompetanse. Hun måtte da vise forståelse for at JEG med så åpenbare hull i reise-CV-en måtte kunne få en New York-tur på kvote eller resept eller et eller annet? Tenk på alt jeg allerede hadde gått glipp av! 

Jeg fortsatte argumentasjonen:

- En middelklasse-kvinne fra Norge, som ikke har vært i New York er selvsagt et statistisk og sosiologisk unntak, sa venninen min nøkternt. - Forestill deg alle samtalene rundt lunsjbordet som jeg ikke har kunnet delta i. Om de beste dinerne, de kuleste hotellene, alle restaurantmåltidene inntatt steder der det selvfølgelig er DRITvanskelig å få bord! Jeg kan ikke en gang ta del i den vanlige klagingen om jet lag! Hvordan tror du det føles? 

-  Og du har rett, det er litt pinlig. Men jeg tror du må innse at toget har gått, eller flyet har lettet for å si det sånn. En New York- tur nå kommer ikke til å redde imaget ditt. Det blir som med Tv-serier. Ingen er interessert i dine betraktinger om Making a Murderer uker etter at alle har diskutert den ferdig. Dessuten er det ikke sånn at du har masse co2 til gode – fordi du velger Danmark i sommerferien.

«Stay-cation». Det er det som er det neste store, tro meg. Mindre forurensing og mindre sosialt strebersk.

Hun ble stille et lite øyeblikk. 

- Nei - hadde jeg vært deg nå, hadde jeg bare blitt hjemme og kalt det «stay-cation». Det er det som er det neste store, tro meg. Mindre forurensing og mindre sosialt strebersk. En bli-hjemme-aksjon til glede for kloden, og egentlig for framtidige lunsjsamtaler, i hvertfall hvis du bruker tiden på å lese en bok eller to. Dropp bonuspoeng, høst i stedet noen credpoeng. Og som du tydeligvis er klar over selv, du trenger dem virkelig. 

Tekst: Benedicte Wessel-Holst (les hennes forrige spalte her!)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer