Helter

- Innsatsen deres er ikke bare viktig - den er livsnødvendig!

Og spesielt nå i disse krevende korona-tider.

HELTER: Hyllest til Helse-Norges innsats under korona-krisen: - Uten alle dere hadde vi ligget nede for telling for lengst ! VIDEO: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en halv dag med hjemmekontor på kjøkkenet, hvor jeg har hygget meg med nytraktet kaffe, ferske rundstykker til lunsj og radioen som avslappende bakgrunnsstøy, titter jeg ut av vinduet på den solfylte, men folketomme gaten utenfor.

HELTER: Brannkonstabel Thea Vagle (t.v.) i brannvesenet i Larvik, sykepleierne Astrid Lindhjem og Iselin Moen ved Ullevål sykehus og Tone Søegaard Røst (t.h.) som er lege på kirurgisk avdeling, ved sykehuset Østfold Kalnes - gjør alle en formidabel jobb! FOTO: Privat
HELTER: Brannkonstabel Thea Vagle (t.v.) i brannvesenet i Larvik, sykepleierne Astrid Lindhjem og Iselin Moen ved Ullevål sykehus og Tone Søegaard Røst (t.h.) som er lege på kirurgisk avdeling, ved sykehuset Østfold Kalnes - gjør alle en formidabel jobb! FOTO: Privat Vis mer

«Nei, nå hadde det vært deilig med en liten joggetur i skogen. For å bryte opp arbeidsdagen litt», tenker jeg, og går til klesskapet for å finne frem treningsklær.

Få strakser senere er jeg omgitt av deilig skogsluft, og med god avstand til de få andre som er ute for å trekke frisk luft.

HELTER: Anne Karine Hætta og Jan Åge Jensen jobber for ambulansetjenesten i Kvænangen kommune. FOTO: Privat
HELTER: Anne Karine Hætta og Jan Åge Jensen jobber for ambulansetjenesten i Kvænangen kommune. FOTO: Privat Vis mer

Etter et par runder rundt det lokale skogsvannet, vender jeg snuten hjemover, og tar en varm dusj, før jeg setter meg ved maskinen igjen.

«Det er egentlig ganske behagelig med hjemmekontor», tenker jeg og smiler, mens jeg tar en sipp av den varme kaffen. Jeg ser på mobiltelefonen, og legger merke til at en av mine nærmeste venninner ikke har åpnet snappen jeg sendte henne for flere timer siden, og heller ikke svart på meldingen jeg sendte rett før jeg la ut på joggetur.

«Merkelig», kommenterer jeg i mitt stille sinn, før jeg åpner nettavisen for å få med meg siste nytt. Sekunder senere er jeg blitt påminnet at vi er midt i den merkelige korona-krisen. Og først da slår det meg - selvfølgelig - hun er jo lege! Hvor dum går det an å bli? Hun har da ikke tid til å drive å sjekke snapper eller svare på meldinger. Hun redder liv.

LES OGSÅ: Stengte skoler - en hyllest til hverdagen

- Det føles merkelig urettferdig

Er hun heldig rekker hun kanskje et kjapt toalettbesøk eller hive i seg en yoghurt, før neste runde med antibac og påkledning av smittevernutstyr. Ny pasient venter, nytt menneske trenger hennes kunnskap og omsorg.

HELT: Tobarnsmor og fastlege Lisbeth Homlong holder hjulene i gang. FOTO: Privat
HELT: Tobarnsmor og fastlege Lisbeth Homlong holder hjulene i gang. FOTO: Privat Vis mer

Mens jeg sitter her, i rolige omgivelser, og deler opp arbeidshverdagen mellom zen-aktige lufteturer i skogen og skriving ved kjøkkenbordet. Det føles merkelig urettferdig.

Jeg har sagt det mange ganger før (ettersom jeg er omgitt av flere hardtarbeidende leger og sykepleiere i vennegjengen), at hvis det noen gang blir arrangert et demonstrasjonstog for heving av lønn for helsepersonell - skal jeg gå lengst fram i det toget, og heve parolen med påskriften «Høyere lønn til helsepersonell - NÅ!». Mer enn noen gang før kjenner jeg at det demonstrasjonstoget må bli en realitet. Riktignok på andre siden av korona-bobla.

Det er virkelig på tide at vi innser hvor viktige sykepleiere, leger, ambulansepersonell, radiologer, portører, renholdere, brannmenn, politiet - ja, absolutt alle yrkesgrupper som jobber med pasienthåndtering - er for landet vårt.

LES OGSÅ: Trine jobber med bakterier - slik vasker hun huset

HELT: Renee Rokstad er sykepleier på Ullevål Sykehus. FOTO: Privat
HELT: Renee Rokstad er sykepleier på Ullevål Sykehus. FOTO: Privat Vis mer

Dere er ikke bare viktige - dere er livsnødvendige! Og spesielt nå i disse krevende korona-tider.

Men vi må ikke glemme de som holder AS Norge i gang på andre måter. Husker du da folk sa: «hvis du ikke får gode karakterer, ender du opp i kassa på REMA» Vel, det er det ingen som sier i dag.

Butikkmedarbeiderne som stiller pliktoppfyllende på jobb, fyller opp dopapir i de uthamstrede hyllene og tilbyr antibac ved inngangsdøren - de er ekte hverdagshelter, de! Det samme er bussjåførene og trikkekonduktørene som frakter de av oss som ikke har mulighet til å gå eller sykle, fra A til B hver eneste dag - hele døgnet.

For ikke å snakke om langtransportsjåfører, postbud og farmasøyter som sørger for at vi får det vi trenger av nødvendigheter - og som alle er ekstra utsatt for smittefare.

Uten alle dere hadde vi ligget nede for telling for lengst - vit at vi hyller dere, har massiv respekt og er evig takknemlige for den jobben dere gjør!

APPLAUS: Søndag kveld gikk tusenvis av nordmenn ut på balkongen sin for å klappe for Helse-Norge. VIDEO: Dagbladet TV Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer