Skjønnhetsidealer

Ja til unaturlige skjønnhetsidealer!

Kardashian-søstrene representerer en ny generasjon kvinner som er lei av å hige etter skjønnhetsidealer som ikke kan kjøpes for penger. Ganske befriende i grunn.

SKJØNNHETSIDEALER: Benedicte skriver om skjønnhetsidealer. Foto: All Over Press
SKJØNNHETSIDEALER: Benedicte skriver om skjønnhetsidealer. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg tror de færreste menn vet hvor tidkrevende det er å framstå som en kvinne som bryr seg sånn akkurat passe om mote og utseende. 

For min egen del har det tatt nærmere 20 år å lære meg kunsten å se ut som en som ikke prøver for hardt. Målet er selvsagt fortsatt å se ut som en kul parisisk dame på vei til en sexy date når jeg pynter meg. I virkeligheten styler jeg meg selv etter samme prinsipp som når jeg bestiller pølse på Narvesen. Jeg kjører på med «alt».

Inntil nylig har dette vært lavstatus-pyntingen blant oss kvinner. Du skal liksom ikke se ut som juletreet på julebordet, kakepynten i din venninnes bryllup, eller fotballfrue på kafé i Skien. Selv om vi har aldri så lyst.

Men noe er i ferd med å skje. Jeg vil gå så langt som å si at en pynte- og stylingrevolusjon er i emming, og på barrikadene - helt i front, finner du Kardashian-søstrene. De baner vei for en ny generasjon kvinner som ikke lenger gidder å late som om de ikke bruker uforholdsmessig mye tid og penger på utseendet sitt. Tvert imot VIL de at det skal synes!

De er stolte av å vise fram lag på lag med makeup, extensions, løsvipper og øyebryn så brede som en gjennomsnittlig handlegate i tettbygde strøk. De «selger de bæra de har», for å sitere en vår tids største filosofer, Petter Stordalen - og virker ikke videre bekymret for om noen skulle synes det blir for mye av det gode.

De er kvinner som er lei av å hige etter skjønnhetsidealer som ikke kan kjøpes for penger, og aller mest lei er de idealet om «naturlig skjønnhet», fordi de vet at det er den mest tidkrevende, kostbare og uoppnåelige av alle. 

De vet at noe så tilsynelatende enkelt som en frisk, glødende hud - krever nennsom påføring av rens, peeling, tonic, serum, ansiktskrem, BB Cream og solpudder. Og at de som kan hoppe over noe sånt og likevel se fantastisk ut, er de som er aller penest fra naturens side, og derfor ikke har noe de skulle ha sagt. At Kate Moss ser overjordisk vakker ut iført gummistøvler, jeansshorts og null sminke er ikke frigjørende for oss andre. Det er det absolutt vanskeligste å kopiere.

LES OGSÅ: - Jeg har strekkmerker og litt ekstra sideflesk på magen. Men skal jeg si deg noe? Det gjør ingenting!

Så når menn forsøker seg på komplimentet om at kvinner er aller penest når vi ikke prøver for hardt å være nettopp det, da fnyser den nye generasjonen av pyntejenter hånlig

De er nemlig lei av å forsøke det umulige - å se smashing og avslappet ut i verdens vanskeligste antrekk for alle over 55 kilo, nemlig trange jeans (hva skal vi gjøre med med magen over linningen?), hvit T-skjorte (som på en måte er klesplaggenes Tause Birgitte, den gjør ingenting for å skape stemning, men stjeler all oppmerksomhet samtidig) og null makeup (husk at mange av oss ser ut som et historisk tilbakeblikk til Middelalderen uten maskara). 

Den nye generasjonen av pyntejenter gidder ikke late som de ikke har sminket seg. Og de har dessuten for lengst avslørt at det «tar en hel landsby»​ å skape det som presenteres som «avslappet eleganse» i motemagasinene.

Så hva skal vi som har lagt all energi i forsøke å se ut som vi ikke vi ikke driver med pynting gjøre? Jeg må jo bare innrømme at jeg har mer til felles med Kardashian-søstrenes konstante utseendeoptimalisering enn jeg tidligere har villet innse. Kanskje er det ikke noe å skamme seg over?

LES OGSÅ: Stygg sveis er viktig livserfaring

Strengt tatt er det vel en form for demokratisering skjønnhetsidealene at vi stadig har flere verktøy i beautybagen som vi kan benytte oss av for å nå dem. 

Er det egentlig en fallitterklæring at at idealet om den usminkede, naturlige skjønnheten får konkurranse av en langt mer pyntet og sminket kusine? Jeg tror ikke nødvendigvis det. 

Det er så lett å harselere over og kritisere den pyntede kvinnen. Hun er et enkelt offer. Ofte antar vi at hun er undertrykket også. (Og ja, selvsagt pågår det til enhver tid en rekke betimelige debatter om om det utseendepresset som omgir kvinner i dag. De må vi ta. I hvert fall noen av dem.) Men tar man vekk sminken og stæsjet fra en gjennomsnittskvinne som meg selv, står jeg jo bare ribbet tilbake med mitt eget genetiske utgangspunkt. Og hvem vil vel kunne påstå at naturlig skjønnhet har blitt rettferdig fordelt på noe som helst vis?

Når jeg ikke kan takke vår skaper for perfekt hud, takker jeg sminkepungen for muligheten til å forbedre den.

Så fra nå av er jeg ferdig med å late som jeg ikke bruker masse tid og penger på mitt eget utseende. Fra nå av skal det sminkes og pyntes over en høy sko. Nå blir det mer Lilli Bendriss-inspirert øyemakeup og «mindre au naturell.» Og det beste av alt? Jeg kommer til å bruke mindre tid foran speilet - og antakelig føle meg helt fantastisk.

LES OGSÅ: I stedet for å fly til New York kan du spise kjøtt og kjøpe nye klær - hver dag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer