Buksestørrelser

- Jeg ble slått i bakken av hvor stort gapet er mellom størrelser

KKs reporter var i fire sportsbutikker og prøvde åtte skibukser, men måtte gå tomhendt hjem.

BUKSESTØRRELSE: Å finne en skibukse som rommer rumpe og lår, uten å bli for vid i livet, er en tilnærmet håpløs oppgave. Foto: Privat
BUKSESTØRRELSE: Å finne en skibukse som rommer rumpe og lår, uten å bli for vid i livet, er en tilnærmet håpløs oppgave. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne uken bega jeg meg ut på en ferd jeg visste kom til å bli litt vanskelig, men jeg gikk på med friskt mot. Ikledd treningstøy, for enkelthets skyld, og vel vitende at det kom til å bli en slags treningsøkt, gikk jeg til sentrum med ett mål: Å finne en ny skibukse som jeg kan bruke til slalåm.

Å finne bukser som passer til en kropp med store lår og rumpe, og en smalere midje, har alltid vært vanskelig. Som tenåring var jeg nært sammenbrudd i diverse prøverom. Hver eneste gang tenkte jeg at jeg måtte slanke meg. Alt jeg ville var å ha like tynne bein som mine slanke venninner – som tilsynelatende fikk alle bukser til å passe.

De siste årene har det (takk og lov!) blitt enklere å finne bukser så lenge det finnes stretch i dem, men utvalget av bukser til tur og uteaktiviteter, er fortsatt altfor dårlig.

Enormt gap mellom størrelser

Jeg var i fire forskjellige sportsbutikker i Oslo sentrum denne dagen, og prøvde åtte forskjellige bukser, i ulike størrelser.

Jeg ble helt slått i bakken av hvor stort gapet er mellom størrelser. Om jeg tok på meg en bukse jeg ikke fikk tredd ordentlig over rumpa, prøvde jeg en størrelse større. Og da kunne jeg få plass til et halvt menneske oppi der.

SAMME BUKSE: Hvordan kan dette være én størrelse fra hverandre? Foto: Privat
SAMME BUKSE: Hvordan kan dette være én størrelse fra hverandre? Foto: Privat Vis mer
ET ANNET MERKE: I buksa til venstre kunne jeg få plass til litt av hvert nederst på ryggen. Bildet til høyre er samme bukse, én størrelse mindre. Jeg fikk kneppet den igjen, men om jeg satte meg på huk, spratt knappen opp. Foto: Privat
ET ANNET MERKE: I buksa til venstre kunne jeg få plass til litt av hvert nederst på ryggen. Bildet til høyre er samme bukse, én størrelse mindre. Jeg fikk kneppet den igjen, men om jeg satte meg på huk, spratt knappen opp. Foto: Privat Vis mer

Det er jo helt sykt! Hvem er det som lager disse buksene?

For å presisere: Dette skjedde med samtlige bukser, fra forskjellige merker som Haglöfs, Helly Hansen, Kari Traa og Stormberg, blant annet. De hadde sikkert passet fint om jeg var halvveis i et svangerskap, men det er jeg nå heldigvis ikke.

NB: KK har prøvd å komme i kontakt med både Helly Hansen og Haglöfs, men kun fått svar fra sistnevnte (les svaret nederst i artikkelen)

Kan ødelegge dagen

Jeg vil si at jeg har en ganske normal kroppsfasong, så dette problemet må ramme mange kvinner.

I ren frustrasjon sendte jeg snapper til noen venninner, for å vise hvor lite flatterende disse buksene satt på. Samtlige oppga at de hadde samme problem: De finner ikke tur- eller skibukser som passer.

Og alle vet hvor irriterende det er når klærne du har på deg, ikke er komfortable. Det kan ødelegge en dag i bakken (i alle fall humøret), dersom buksa sklir nedover rumpa, eller masse overflødig stoff klumper seg sammen og bare er i veien.

Forbeholdt tynne mennesker?

Vi har jo hørt om 71 grader nord-deltakere som ikke finner turklær som passer, fordi de er for små i størrelsen.

Det er jo helt drøyt at det skal være sånn. Skal man ikke få kose seg på tur i komfortable klær, uansett vekt og fasong? Er uteaktivitet forbeholdt de tynneste?

Et nederlag

Ja, jeg vet at det finnes større problemer her i verden, men det skapte nok irritasjon for meg den dagen.

Jeg gikk tomhendt hjem, for å si det sånn. Litt av et nederlag. Bestilte to skibukser på nett, men å treffe på størrelsen er som å vinne i lotto, så jeg har absolutt ingen forventninger.

Jeg ber en liten bønn til produsentene som lager disse buksene: Vær så snill – sjekk hvordan størrelsene er i forhold til hverandre, og ta litt hensyn til kvinnelige former.

SKIGLEDE: Alt jeg ønsker meg er en skibukse som er komfortabel og varm! Foto: Privat
SKIGLEDE: Alt jeg ønsker meg er en skibukse som er komfortabel og varm! Foto: Privat Vis mer

Dette svarer produsenten

Annsofie Jakobsson som jobber med design hos Haglöfs svarer på kritikken:

- Jeg kjenner veldig godt igjen det du beskriver, og jeg har selv mange ganger stusset over passformen på yttertøy for kvinner.

Jakobsson tror at det henger igjen i at man tidligere utviklet flere produkter for menn i denne kategorien, og at man da primært fokuserte på menns kroppsbygning.

- I senere år har man gjort tilpasninger slik at klærne skal passe til kvinner også, med mindre størrelser og andre farger, men kanskje ikke vært flinke nok til å tilpasse designet til kvinner med en atletisk kroppsbygning. Dette er noe vi jobber mye med i vår kolleksjon, og vi har jobbet frem tre ulike passformer man kan velge mellom, sier hun, og legger til:

- Som du nevner: Det finnes aktive kvinner som ofte har en del ekstra muskelmasse over rumpe og lår, og det er noe vi tar med oss når vi tilpasser passformen. Justerbar midje er noe vi har i alle skibukser, slik at buksene skal passe flere kroppsfasonger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet