Høst:

- Jeg blir en døllere person av dårlig vær. Humoren forsvinner, jeg depper og synes det meste i livet er slitsomt

Jeg trodde ikke jeg var en av dem som ble påvirket av været. Helt til jeg bannet på telefonen til pappa og truet med å legge på.

HØST: Blir du påvirket av været? Det blir jeg, har jeg merket den siste uka, skriver Mina Knudsen.
HØST: Blir du påvirket av været? Det blir jeg, har jeg merket den siste uka, skriver Mina Knudsen. Vis mer
Publisert

Jeg er en av dem som sjekker Yr-appen hver kveld. Dette gjør jeg for å legge frem klær og planlegge hva jeg skal ha på meg dagen etter. Fast rutine der altså.

Blir det kaldt: pelsjakka. Blir det ok temperatur: skinnjakke og skjerf. Blir det regn: for all del paraply. Blir det sol: solbriller.

Men de siste ukene har jeg opplevd at Yr har gjort meg tullerusk. Yr har sviktet meg. For været har ikke stemt. Og jeg har bommet på klær og jakkevalg nesten hver dag - og det gjør meg skikkelig irritert. Så du kan si at jeg har vært småirritert og tullerusk de siste ukene. Ikke en god side.

«Har jeg blitt en væravhengig gal dame?»

Men så skjedde det noe. Ja vel, jeg skal innrømme at jeg ikke akkurat spratt opp av sengen da vekkerklokken ringte klokken 06.00, men da jeg gikk ut døra og sola strålte i ansiktet mitt, skjedde det noe med meg, noe jeg ikke har kjent på flere uker. Det føltes ut som om jeg smilte for første gang på veldig lenge (selv om jeg vet det ikke er sant).

Et par dager tidligere hadde jeg ringt hjem i frustrasjon til pappa som bor i Trondheim:

- Jeg er så jævlig lei av dette drittværet. Det regner nesten hele tiden. Det er grått. Høsten skal liksom være så fin, og den kan jo være det, men ikke i år. Jeg blir så forbanna!

Han lo litt av meg, før han selvfølgelig skrøt av hvor deilig temperatur de hadde i midt-Norge.

- Når du sier det, så har vi veldig deilig vær her. 17 grader. Og sol! Jeg skal faktisk sette meg litt ute på terrassen nå mens vi snakker sammen.

Klassisk pappa. Elsker å skryte. Elsker å terge. Jeg truet med å legge på telefonen der jeg trasket mot bussen i stiv kuling og regn. Men lot han godte seg litt til, mens jeg tenkte: «har jeg blitt en væravhengig gal dame?».

Kan være like ille som å være «hangry»

Jeg har hele tiden trodd at jeg ikke blir påvirket så mye av ytre faktorer. Ta for eksempel blodsukkerfall. Ei venninne av meg blir alltid «hangry». Er blodsukkeret litt lavt, da er det bare å holde seg unna henne. Eller gi henne en sjokolade eller en banan kjapt som fy!

Jeg mener det (og har opplevd det), det kan fort smelle for personer som er «hangry».

Jeg har derimot aldri opplevd å reagere på lavt blodsukker. Livet smiler selv om jeg er sulten, og jeg skjønner ikke at folk kan bli så irriterte og sure av å være sulten.

Men så skjedde dette med været. Jeg er en av dem - nesten.

At jeg skulle bli påvirket av hvordan værguden styrer himmelen i Oslo, det hadde jeg ikke trodd. Men denne uken har jeg lært noe nytt om meg selv: jeg blir en døllere person av dårlig vær. Jeg mister liksom litt av meg selv. Humoren forsvinner, jeg depper og synes det meste i livet er slitsomt.

Og jeg synes jeg selv er slitsom. Jeg merker det på hele meg. Jeg surmuler mer, sitter mer for meg selv og prater mindre - noe jeg vanligvis ikke gjør.

Kroppens naturlige lykkepille

Men så skjedde mirakelet. Værguden ga meg sol. Fredag og sol. Og der var jeg tilbake med smilet om munnet, løs latter på kontoret og en dose humor ved lunsjbordet.

- Amen! I'm back!

Så nå har jeg skjønt det: Jeg er faktisk blitt en væravhengig dame - som kan bli «vængry» (nesten det samme som «hangry») av overskyet himmel, stiv kuling og regn. Og jeg aner ikke hvordan jeg skal takle det - derfor googlet jeg:

«Høstdepresjon».

Googles svar: KK.no og artikkelen «- Så mange som 400 000 nordmenn kjenner på høstdepresjonen»

– Noen mennesker er spesielt sårbare for lite sollys, forteller psykologspesialist og professor ved Universitetet i Tromsø, Catharina Elisabeth Arfwedson Wang.

Der har vi det! Svaret på mine store problemer. Jeg trenger sol, jeg. (Og mens jeg skriver dette åpner jeg en ny fane i nettleseren og søker på billigtur til Granca ...)

«... Vi kan alle ha en dårlig dag i blant der alt føles grått og trist. Men god søvn, balansert kosthold og tilstrekkelig med fysisk aktivitet kan være til god hjelp», står det videre i artikkelen.

– Sofaen er kanskje deilig, men i lengden kan den bli din verste fiende. Kom deg ut eller inn på et treningsstudio og slipp løs deilige endorfiner, som er kroppens naturlige lykkepille, har Christine Otterstad tidligere sagt til KK.

Så når det grå høstværet kommer tilbake neste uke, som det helt sikkert gjør, skal jeg gjøre mitt beste for å takle det. I tillegg til å ligge på sofaen å se på «Ex on the beach», skal jeg ta Otterstad sitt tips til meg.

Kroppens naturlige lykkepille - kanskje det vil gi meg en bedre høst?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer