Farger

Jeg eier ingen svarte klesplagg

Gjør det meg til en raring?

PINK IS THE NEW BLACK: Rosa er en av mine favorittfarger, og for min del vil den alltid overgå svart. FOTO: Privat
PINK IS THE NEW BLACK: Rosa er en av mine favorittfarger, og for min del vil den alltid overgå svart. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Nesten hver dag kan jeg lese i magasiner og på nett om «de svarte plaggene alle må ha i klesskapet» eller at «den lille sorte» alltid er et trygt valg. Ja, svart er en klassisk farge som kan kombineres med de fleste andre farger. Men er det så rart at jeg velger den bort?

I mitt klesskap finner du klær i alle regnbuens farger, med mønster og motiver som lyser opp. Jeg elsker knæsje farger og blir glad av å se andre i klær med mye farger.

Men det er en farge sikkert mange mener jeg mangler, nemlig svart. Jeg har ikke et eneste svart plagg i skapet, har heller aldri hatt det, og kommer nok mest sannsynlig ikke til å skaffe det i nærmeste fremtid.

Flere i KK-redaksjonen fikk sjokk da jeg sa at jeg ikke hadde noen svarte plagg, og deres reaksjon fikk meg til å tenke over hvor populært svart er og kanskje hvor rart det er at jeg ikke bruker det.

Jeg vil jo ha liv og glede i klesplaggene, og svart er det motsatte for meg, det er mørkt, kjedelig og dystert. Og MÅ alle ha noe svart? Veldig mange velger bort farger de ikke liker eller mener de ikke kler, så da er det vel ikke så rart at jeg velger bort en annen farge.

Bleik og blid

Hovedgrunnen til at jeg velger bort svart er fordi jeg mener det ikke kler meg. Jeg har lyst hår og en veldig lys hudfarge. Dermed blir en så mørk farge som svart en veldig kraftig kontrast til meg.

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe har tidligere sagt til KK at ingen kler svart og grått. Og at det er vanskelig å se bra ut i den fordi de fleste ser utvasket ut i ansiktet, nettopp slik jeg opplever det.

Hvis jeg har på en svart genser blir det så stor kontrast at jeg kan se litt syk ut, fordi jeg nesten blir helt hvit i ansiktet. Og hvis det hadde vært et helsvart antrekk hadde det sikkert sett ut som jeg var utkledd som en vampyr.

Jeg har jo blitt vant til å være den bleikeste i vennegjengen, men merker at det er et stort press på å være brun. Derfor vil jeg heller ikke gjøre meg tilsynelatende enda bleikere ved å ha på svarte klær.

Svart er jo en veldig populær farge som man ser mye av i butikker, og det virker som den aldri går av moten. Ifølge nettstedet Quartzy viste en undersøkelse at nesten 40 prosent av alle kjoler på amerikanske shoppingnettsider var svarte. De fant også ut at antallet svarte klesplagg for kvinner vokste i butikker som Zara og H&M.

LES OGSÅ: Dette sier fargene du har på deg om deg!

Jeg synes det finnes mange kule svarte plagg som jeg av og til vurderer å gi en sjanse. Men de har dessverre ikke blitt med hjem til klesskapet, som regel fordi jeg kommer på hvor bleik jeg blir. Noen vil kanskje velge bort noen av mine favoritter som gult, eller rosa, så da er vel ikke sa rart at jeg velger bort svart. Men hvem vet? Kanskje jeg plutselig en dag finner det perfekte plagget i svart, som overgår tanken om at det ikke er min farge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer