Rachel Nordtømme

- Jeg er blitt en slave i eget hjem

Det finnes sikkert mødre som klarer å holde på de prinsippene man setter seg før ungen kommer hylende ut. Sannheten er at jeg fatter ikke hvordan det er mulig, skriver Rachel Nordtømme.

RACHEL NORDTØMME: Nå er sønnen Storm snart blitt to år. Rachel skriver at han allerede som baby hadde en enorm viljestyrke, og etter det har hun gjort ALT for at han skal være fornøyd. - Jeg er blitt en slave i eget hjem. Foto: Privat
RACHEL NORDTØMME: Nå er sønnen Storm snart blitt to år. Rachel skriver at han allerede som baby hadde en enorm viljestyrke, og etter det har hun gjort ALT for at han skal være fornøyd. - Jeg er blitt en slave i eget hjem. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg skulle ikke gi ungen min godteri eller for mye sukker før han lærte å si «lørdagsgodt». Han skulle spise de samme sunne middagene som vi spiser, og ikke få pølse og potetmos fordi han liker det bedre. Jeg skulle bli en rolig mor, som aldri hisset meg opp eller ble stresset om ungen hylte. Jeg skulle ikke gi etter for sutter, og han skulle aldri få hyle seg til viljen sin. Det er viktig å være konsekvent.

Jeg hadde planlagt akkurat hvordan jeg skulle være som mor, og hvordan ungen skulle oppdras. Nå er Storm snart to år, og planen gikk rett i dass!

Det finnes sikkert mødre som klarer å holde på de prinsippene man setter seg før ungen kommer hylende ut. Sannheten er at jeg ikke fatter hvordan det er mulig. Storm fikk en enorm viljestyrke allerede da han var tre måneder gammel, og etter det har jeg gjort ALT for at han skal være fornøyd. Jeg er blitt en slave i eget hjem.

LES OGSÅ: - Er vi dårlige foreldre fordi vi legger ut bilder av sønnen vår?

De gangene den tanken streifer meg, får jeg så dårlig samvittighet at jeg føler meg som en dårlig mor resten av dagen.

Ifølge mammaleksikonet er det «fyfy»

Å ligge i ro på stellebordet har alltid vært helt forferdelig, skal vi tro Storm. Han vrir på seg, og prøver gjerne å kaste seg utenfor. Konsekvensene aner han selvfølgelig ingenting om. Av og til tenker jeg at han burde falle ned, så han vet hva som skjer. De gangene den tanken streifer meg, får jeg så dårlig samvittighet at jeg føler meg som en dårlig mor resten av dagen. Så, det jeg gjør i stedet er at jeg forer ham med kjeks og ting han syns er godt, for da ligger han i ro.

Han har også hatt perioder hvor han har spist så å si ingenting. Han har aldri gapet etter noe annet enn pupp. Så, det å få i ham en brødskive eller middag er blitt en kamp. Dermed leker jeg i han maten. Bordet er fullt av biler og Lego, slik at jeg får dyttet i han litt mat mens han er opptatt med andre ting.

Ifølge mammaleksikonet er det «fyfy». Og vet dere hva, nå har jeg begynt å bare lage pasta, pølse, potetmos, pizza og andre ting Storm vil ha, bare for å få ham til å spise. (Pssst: Tre matvarer barn ikke må spise for mye av!) Og hva gjør jeg når jeg lager middag? For at han ikke skal stå å dra meg i buksa og sutre, setter jeg på TV-en og gir han noe å spise på. Det hender også at kveldsbrødskiva blir spist foran skjermen, da spiser han nemlig mye mer.

LES OGSÅ: En dansk undersøkelse lot foreldre fortelle hva de selv mener de gjør feil i barneoppdragelsen

FYFY: - Nå har jeg begynt å lage bare pasta, pølse, potetmos, pizza og andre ting Storm vil ha, bare for å få han til å spise. Foto: Privat
FYFY: - Nå har jeg begynt å lage bare pasta, pølse, potetmos, pizza og andre ting Storm vil ha, bare for å få han til å spise. Foto: Privat Vis mer

Ja, alle prinsipper og planer er brutt

Gutten hater å sitte stille. Når vi skal ut av huset må vi nødvendigvis kle på oss. Og hadde noen sett på, hadde de trodd det var en slåsskamp. Storm hyler, det er armer og bein i alle retninger, jeg svetter, og i dét vi endelig kommer oss ut av huset er jeg rimelig stressa. Deretter går turen gjerne inn i bilen, noe guttungen hater.

Da starter hylekoret igjen, og mor har svetteringer under armene før sikkerhetsbeltet er festet. Da gjelder det å kjøre på med kjeks igjen, slik at han kanskje er stille til vi kommer frem.

Ja, alle prinsipper og planer er brutt. Jeg følger ikke boka, den har jeg brent for lenge siden.

Min hverdag hadde ikke gått rundt uten leking i kjøkkenskuffen, kjeks, TV, nye leker litt for ofte, iPad og andre ting min unge aldri skulle få lov til.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer