Anniken Lauritzen

- Jeg fatter ikke hvorfor damer skal sex-«shames»

Anniken (33) mener at vi har en lang vei å gå hva gjelder «bodycount-debatten».

ANNIKEN LAURITZEN: Anniken mener at man må slutte å shame kvinner som har mange sexpartnere. Foto: Ida Bergersen
ANNIKEN LAURITZEN: Anniken mener at man må slutte å shame kvinner som har mange sexpartnere. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Anniken Lauritzen (33) har tatt TikTok med storm ved å dele egne datingerfaringer og kaste seg på ulike debatter. Gjerne de debattene som rokker ved likestillingen.

Hun mener det er viktig at kvinner kan «ta igjen», istedenfor å la menn få kritisere fritt.

Det faller ikke i god jord hos alle.

En ganske opphetet debatt som Anniken har kastet seg på, som har sirkulert rundt i sosiale medier den siste tiden, er bodycount-debatten: Altså hvor mange sexpartnere man har hatt.

I flere videoer på nett kan man se yngre menn som får spørsmål om jenter kan ha sex med flere enn dem selv. Svaret blant de fleste er et rungende nei – de skal helst være så jomfruelige som mulig.

- Jeg har alltid snakket mye om temaet, og fått mye hat. Men i det siste har det tatt helt av, mye på grunn av Andrew Tate. Jeg føler at mange unge gutter har gått ti skritt tilbake når det gjelder likestilling her, sier Anniken, og lener seg på bordkanten for å forklare nærmere hva hun mener:

- Jeg fatter ikke hvorfor en dame skal «shames» for hvor mange hun har hatt sex med. Om du har kjæreste og har sex med han 20 eller 40 ganger, og neste halvår blir singel og har sex med 20 forskjellige partnere – hva er forskjellen? Man gjør jo det samme? Det er så trist at kvinners verdi blir målt i antall sexpartnere, sier hun frustrert.

Inspirert av Iselin Guttormsen

Anniken forteller at hun ble veldig inspirert da hun hørte på podkasten til Iselin Guttormsen, hvor hun snakket om hvor mye pliktsex hun har hatt opp gjennom årene, og hvor mye dårlig sex hun presset seg gjennom fordi hun hadde sett det på porno, og tenkte at det var sånn det skulle være.

- Da jeg hørte på dette, fikk jeg en åpenbaring. For hun hadde så rett i det hun snakket om. Noen tror at vi kvinner bare skal gi til mannen – at sex ikke er noe vi skal få og nyte. Vi kan også, i likhet med menn, ha sex med en person bare for en kveld, fordi vi har lyst. Hvorfor er ikke det noe man kan si høyt? Vi har en lang vei å gå, mener hun.

LIKESTILLING: Anniken mener det er helt sprøtt at det skal være så store forskjeller mellom kvinner og menn. Foto: Ida Bergersen
LIKESTILLING: Anniken mener det er helt sprøtt at det skal være så store forskjeller mellom kvinner og menn. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Har nok dessverre helt rett

Vi spør sexolog og podkaster Kjersti Antonsen om hva hun tenker om Annikens uttalelser:

- Hun har nok dessverre helt rett. I visse miljøer er det viktig for mannen at kvinnen har hatt færre sexpartnere enn han. Og usikre gutter som følger etter farlige påvirkere som Andrew Tate, er det dessverre alt for mange av, sier hun.

SEXOLOG: Kjersti Antonsen. Foto: Privat
SEXOLOG: Kjersti Antonsen. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor er det så store forskjeller på kjønn når det kommer til antall sexpartnere?

- Dette handler mye om miljø og hvordan vi påvirkes av ytre omstendigheter. Og ikke minst oppvekst, familiære forhold og religion. Vi liker å tro at vi er veldig «2023», men vi påvirkes av alt og alle rundt oss, og det er nok en del unge gutter som har et barnslig og unyansert syn på dette. Heldigvis kommer det av usikkerhet, for om de var sikre på seg selv hadde de ikke brydd seg eller sett på det som et problem.

Kjersti mener at usikkerheter som «har hun hatt sex med noen som er bedre tidligere? En som har større penis og gir henne bedre opplevelser i senga?» er tanker som kan gå igjen hos spesielt yngre menn.

- Jo færre partnere hun har hatt, jo mindre er risikoen for at hun vet hva hun vil i senga. Når alt kommer til alt, handler det om usikkerhet og ønsket om å ha kontroll. Noe som for meg personlig er røde flagg herfra til evigheten. Møter du en type som mener det er viktig å vite hvor mange du har ligget, bør du styre unna. For med så usikre menn, er heller ikke sexen noe bra, mener Kjersti bestemt.

Kan det være negativt?

- Kan det påvirke en person negativt å ha mange sexpartnere på noe vis?

- I utgangspunktet ikke. Men om man har et unaturlig forhold til sex, fordi man ikke ser verdien i seg selv og tenker at sex er en problemløser, så er man på feil spor. Det finnes enkelte som tenker at man må ha sex med noen fordi mannen spanderte en drink på byen, betalte for taxien hjem, eller fordi man kysset tidligere på kvelden. Kommer man fra et vanskelig sted mentalt, er det noen som tenker at sex er løsningen.

Bortsett fra slike tilfeller, vil samtykkede og beskyttet sex mellom voksne mennesker ikke være problematisk, mener sexologen.

- Om du ikke forstår verdien av deg selv og det du har å tilby, kan det derimot potensielt være skadelig. Kanskje ikke for kroppen din, men for din mentale helse, sier Kjersti.

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet