<strong>SAMMEN I JULA:</strong> KK.no retter i disse dager fokus på julehøytiden med kampanjen #Sammenijula, som for mange kan være en vanskelig tid. Dette er et illustrasjonsbilde.  Foto: NTB Scanpix
SAMMEN I JULA: KK.no retter i disse dager fokus på julehøytiden med kampanjen #Sammenijula, som for mange kan være en vanskelig tid. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sammen I Jula

- Jeg fikk nok av overfladisk julehygge med gavekaos og hyperaktive barn

Derfor droppet jeg tradisjonell julefeiring til fordel for å jobbe frivillig på «Alternativ jul».

Publisert
Sist oppdatert

På julaften for fire år siden bestemte jeg meg for at nok var nok. Jeg satt i sofaen hjemme hos foreldrene mine og så bort på havet av leker som mine søte (men dog bortskjemte) tantebarn hadde fått. For litt under én time siden hadde lekene ligget innpakket under juletreet. Nei, vent litt. Det lå ikke bare gaver under juletreet, men det var stablet gaver ved siden av treet og i høyden. Det er faktisk ikke tull når jeg sier at juletreet nesten forsvant (og det mest ironiske er at det ikke var deres nye leker som vekket mest interesse - det var gavepapiret!).

Da jeg vokste opp fikk jeg og søsknene mine streng beskjed av foreldrene våre om at vi på julaften måtte sitte ved bordet til alle hadde spist opp, maten var ryddet bort og oppvasken var tatt. Da det endelig var tid for å åpne julegavene måtte vi pent vente på tur. Én og én gave skulle åpnes og all oppmerksomhet skulle vies den som åpnet gaven. 

LES OGSÅ: #Sammenijula: Dette gjør ensomhet med helsen din

Det føltes som en evighet og tålmodigheten min ble virkelig satt på prøve, men jeg er så utrolig takknemlig for dette i dag. Når jeg ser tilbake på det nå så husker jeg julaften som en dag med forventninger og spenning - men nå føler jeg at julekvelden bare er kaos og stress, og at julegavehysteriet har tatt all oppmerksomhet. 

Nå er det barna som styrer showet, og det kan virke som om dagens foreldre har mistet tålmodigheten når det kommer til sine elskelige turbo-barn.

Det er ikke snakk om å vente på tur, og gavene åpnes i rekordfart. Det som før tok mange timer er nå over på et blunk.

- Jeg hadde bestemt meg for at jeg selv trengte en alternativ jul

Jeg fikk nok av overfladisk julehygge med gavekaos og hyperaktive barn, og bestemte meg der og da for at neste julaften, da skulle jeg gjøre noe helt annet. Være en del av noe som ga mening både for andre og for meg selv, og det var da jeg kom til å tenke på «Alternativ jul».

Ettersom jeg er født og oppvokst i hovedstaden har jeg alltid visst om feiringen som hver jul arrangeres for de Osloborgerne som ikke har noen å feire julen med, som føler seg ensom eller som av en eller annen grunn ikke ønsker å feire julehøytiden med familien. Jeg måtte vente helt til høsten for å melde meg opp som frivillig, og da julekvelden kom ett år etter at jeg hadde bestemt meg for at jeg selv trengte en alternativ jul sto jeg på «Folkets hus» på Youngstorget i Oslo med sommerfugler i magen. 

<strong>EN ALTERNATIV JUL:</strong> KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad fikk nok av overfladisk julegavekaos og meldte seg som frivillig på «Alternativ jul».
EN ALTERNATIV JUL: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad fikk nok av overfladisk julegavekaos og meldte seg som frivillig på «Alternativ jul». Vis mer

Jeg var en del av vertskapsteamet og hadde som oppgave å få de besøkene til å føle seg velkommen, slå av en prat, ta del i deres julefeiring og få dem til å føle seg inkludert. Fy søren så mange fantastiske mennesker jeg møtte den julekvelden! Jeg satte meg ned på et av langbordene og kom i prat med «Reidar» på noen-og-60 som kunne fortelle at det var første gang han deltok på «Alternativ jul». Han hadde mistet konen sin året før, og hadde ikke mulighet til å reise opp til datteren som bodde på andre siden av landet. Siden han ikke hadde noen nære venner i byen, og ikke ville sitte alene på julekvelden, hadde han altså bestemt seg for å feire julen med hundrevis av ukjente - og noen av dem skulle i løpet av kvelden bli nye bekjentskaper. Og kanskje også nye venner. 

LES OGSÅ: #Sammenijula: Julen er tiden for å være sosial og være med de vi er glad i, men for mange handler det om det motsatte 

- Nå slipper vi forhåpentligvis å fryse!

Etter at vi hadde spist opp juletallerkenen vår var det duket for musikalsk underholdning fra scenen, juletregang og ikke minst julegaveåpning. I dagene og ukene før julaften hadde flere hundre frivillige pakket inn gaver til gjestene som både var gitt av bedrifter og privatpersoner. Jeg glemmer aldri da kjæresteparet «Stian» og «Rebekka», som til vanlig bodde utendørs i Oslos mange gater, åpnet hver sin pakke som det sto «herre» og «dame» på. De lyste opp da de så at innholdet i julegavene var skjerf, votter, lue og ullsokker.

- Nå slipper vi forhåpentligvis å fryse! utbrøt «Stian» og ga kjæresten et kyss på kinnet. 

Etter mange timer med julehygge, gode samtaler og både latter og tårer vandret jeg hjemover. Hovedstadens gater bar preg av en stillhet som jeg aldri før hadde opplevd. Jeg møtte ikke ett eneste menneske på veien opp fra Youngstorget til St. Hanshaugen, og jeg smilte for meg selv da jeg kom på at de som ellers vandrer gatelangs uten å ha et hjem å gå til forhåpentligvis befant seg i varmen på «Folkets hus».

Hver jul siden har jeg tenkt tilbake på «Reidar», «Stian» og «Rebekka», og alle de andre fantastiske menneskene jeg møtte denne julekvelden. I stedet for å la meg irritere og provosere over det overfladiske julegavekaoset prøver jeg nå å overføre til tantebarna mine at den fineste gaven du kan få er den følelsen du opplever i hjertet ditt når du gleder andre.

LES OGSÅ: #Sammenijula: Stian (36) ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer