Trening:

- Jeg hadde en dam av svette i jakken og det brant på ryggen

Jakken hevder å kunne bidra til å øke stoffskiftet og forbrenne flere kalorier under treningsøkten.

TRENING: Mina Knudsen har testet hvordan det er å trene med en svettejakke som er laget av plast.
TRENING: Mina Knudsen har testet hvordan det er å trene med en svettejakke som er laget av plast. Vis mer
Publisert

- Først vil jeg si at de fleste produkter som lover deg «gull og grønne skoger» sjelden lever opp til hva de lover. Å oppnå resultater koster og det fins dessverre ingen hurtigløsninger, forteller Christina Gjestvang, foreleser for NIH Fitness på Norges Idrettshøgskole til KK.no.

For ja, hadde det ikke vært digg å oppnådd de resultatene du ser for deg på 1, 2, 3 uten å jobbe så innmari hardt for det? Jeg tenker nok at de fleste ville drømt om akkurat det, men sånn funker det dessverre ikke. For å oppnå gode resultater ligger det hardt arbeid bak. For meg skjedde det en åpenbaring i fjor sommer da jeg kom hjem fra en helg på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Etter tre dager med festing og moro var jeg tilbake i Oslo og det var da det slo meg. Jeg følte meg rett og slett småråtten innvendig, sliten og gusten. «Er det virkelig sånn jeg vil ha det?», tenkte jeg.

To dager etter meldte jeg meg inn på et nytt treningssenter og bestemte meg for å komme i gang med treningen. Det tok ikke lang tid før treningsgleden og motivasjonen kom snikende på, og jeg ble ivrig på å prøve nye treningsformer og gruppetimer. De som kjenner meg vet også hvor opptatt jeg er av kjendissladder, men også at jeg elsker å følge med på hva kjendisene trener og henter gjerne inspirasjon fra dem. Så da jeg tidligere i år så at Khloé Kardashian (32) trene med en såkalt svettejakke, ble jeg selvfølgelig nysgjerrig.

LES OGSÅ: Dette skjer med musklene dine når du trener

Derfor trykket jeg på «kjøp»-knappen

At «Keeping Up With the Kardashians»-stjernen ser bra ut er det vel ingen tvil om. 32-åringen skal ha gått ned rundt 18 kilo, siden hun gikk fra eks-ektemannen hennes, Lamar Odom i desember 2013. Men bak vektnedgangen og den trente kroppen ligger det også hardt arbeid. Hun har blant annet fulgt et strengt livsstilsprogram og hatt personlig trener flere dager i uken.

Men hvorfor trener hun da egentlig med en svettejakke laget av plastikk? Ved et lite søk på Internettet fant jeg flere jakker laget av plastikk som man skulle trene med. I beskrivelsene var det oppført av denne jakken ville bidra til å øke stoffskiftet og forbrenne flere kalorier under én økt.

Selv om jeg var skeptisk og tenkte at dette umulig kunne stemme, trykket jeg på «kjøp»-knappen. Dette måtte jeg bare teste, og to uker senere var jakken på plass i Oslo.

LES OGSÅ: Denne bør du bruke på trening - gir høyt kaloriforbruk

- Mengden svette har ingenting med forbrenning å gjøre

IKLEDD SVETTEJAKKA: - Etter en god halvtime på spinningsykkelen kan du banne på jeg var svett, skriver Mina Knudsen, som testet en svettejakke.  Foto: Privat
IKLEDD SVETTEJAKKA: - Etter en god halvtime på spinningsykkelen kan du banne på jeg var svett, skriver Mina Knudsen, som testet en svettejakke. Foto: Privat Vis mer

Så kom dagen jeg for første gang skulle testen den svarte plastjakka mi. Jeg trappet opp på tredemøllen, trykket og «start»-knappen og begynte intervallen jeg hadde planlagt. Etter ti minutter med oppvarming og første runde av gerilja-intervallen kan du banne på jeg var svett.

Det som skjedde var nemlig at jeg svettet dobbelt så mye den forrige økten og svetten la seg som en dam inni jakka. Underveis i andre runde minsket drammen da det sprutet ut av ermene. Digg? Ikke så veldig. Men svetten rant og kroppen var ekstra varm.

Jeg tok kontakt med flere eksperter som kunne uttale seg om saken. Christina Gjestvang, foreleser for NIH Fitness på Norges Idrettshøgskole, kunne blant annet fortelle at væsketap i form av svette kan minske kroppsvekten i form av væsketap, som igjen kan føre til vektnedgang, men absolutt ikke en varig og sunn vektnedgang.

- Så ja, en svettejakke kan føre til noe akutt vekttap, men kun i form av tap av kroppsvann. Og da går vi opp igjen i kroppsvekt med en gang vi normaliserer mengden kroppsvann (normaliserer væskebalansen).

- Oppsummert: Mengden svette har ingenting med kroppens forbrenning å gjøre. Det som avgjør om du går ned i vekt er om intensiteten og lengden på treningsøkten bidrar til energiunderskudd, sammen med ditt kosthold, sier Gjestvang.

- Sier meg enig med ekspertene

FORNØYD: Selv om jeg er enig med ekspertene om at svettejakken ikke gir resultatene som den lover, kaster jeg den ikke med det første.  Foto: Privat
FORNØYD: Selv om jeg er enig med ekspertene om at svettejakken ikke gir resultatene som den lover, kaster jeg den ikke med det første. Foto: Privat Vis mer

Neste gang jeg skulle prøve jakka var på en 45 minutters intervall-spinningtime. Denne var jeg kanskje enda mer skeptisk til enn intervallen på mølla, for jeg vet av erfaring at det blir ganske varmt inne i spinningsalen. De første 20 minuttene synes jeg gikk som en lek, men så kom det. Den brutale mengden svette som igjen samlet seg i jakka. Da jeg hadde rundet 30 minutt brant det på ryggen og jeg følte jeg ikke hadde noe mer energi å gi. Dagsform eller ei, jeg har ikke opplevd den samme utmattelsen på denne timen før. Men så var timen over og jeg tenkte «Jess! Jeg klarte det».

Etter å ha testet jakken flere ganger, kan jeg nå si meg enig med ekspertene. Ja, du svetter mer, men en vektnedgang på grunn av jakka har jeg ikke opplevd. Likevel må jeg si at det er ganske gøy å trene med den. Selv om spinningtimen ble tøff mot slutten, føler jeg at avfallsstoffene forsvinner og svetten renner som aldri før. En ganske rar, men deilig følelse.

Så kanskje jakka er mer en motivasjon enn et faktisk treningstilbehør, men jeg kaster den ikke i plastsøppla helt enda.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer