Kvinner & kroner:

- Jeg har så mye dårligere råd enn venninnene mine

KVINNER & KRONER: Hun skammer seg over å si at hun ikke har råd, og ender ofte opp med å bruke kredittkort. Foto: NTB
KVINNER & KRONER: Hun skammer seg over å si at hun ikke har råd, og ender ofte opp med å bruke kredittkort. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Jeg har så mye dårligere råd enn venninnene mine. Lenge syntes jeg ikke det gjorde så mye, men etter hvert som vi blir eldre, plager det meg mer og mer. Det gjør at jeg føler meg mislykket, og jeg har begynt å grue meg til å treffe dem.

Ofte foreslår de ting som er for dyrt for meg også, og jeg skammer meg over å skulle si fra, og så ender jeg opp med å bruke MasterCard, som jeg bruker evigheter på å få nedbetalt. Jeg har liksom havnet i en ond sirkel. Har du noen gode tips om hvordan det kan bli lettere? Eller må jeg finne meg nye venner?

Hilsen en som føler seg mislykket

Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. Her er hun fotografert av Astrid Waller til KK i februar.
Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. Her er hun fotografert av Astrid Waller til KK i februar. Vis mer

Hei!

Nå fikk jeg helt vondt i hjerterota. I en vennegjeng er det helt vanlig å ha ulik økonomi, like vanlig som at vi alle er forskjellige. Først vil jeg gjerne spørre deg om du har tatt en gjennomgang av hvorfor du har dårlig økonomi? Kan det være noe du har mulighet til å justere? Kutte noen vaner eller utgifter? For din del er det viktigste å få en oversikt selv, slik at du får en best mulig økonomisk hverdag.

Er dette gode venninner? Har du fortalt dem at du ikke har så mye penger at du kan gjøre hva som helst? Det kan godt være flere i vennegjengen som føler det samme, og at de kanskje ikke har like god råd som det framstår. Hvis du føler det slik, kan det være at flere sitter med den samme opplevelsen og kanskje vil bli glad for at du tar det opp. Kanskje hjelper du noen av de andre ved å ta det opp. Gode venner vil da finne på noe som alle kan være med på. Jeg håper det siste vennene dine ønsker, er at du skal få kredittkortgjeld for å være sammen med dem. Det vil jo bare gjøre situasjonen din verre og føre til at du kommer bakpå med regninger og andre utgifter.

Ofte er det slik at det vi føler, ikke er reelt. Tror du ikke vennene dine ville blitt lei seg hvis de visste at de fikk deg til å føle deg mislykket, og at du gruet deg til å treffe dem? Hva ville du gjort om en av dem var kommet til deg og sagt hun hadde dårlig råd? Ville du foreslått å møtes hjemme hos en av dere, ­eller ville du ønsket at den andre skulle bruke kredittkort for å skjule ­situasjonen? Ta vare på de vennene som bryr seg om deg, og gi venninnene dine en mulighet til å være gode venninner – før du tar ­beslutningen for dem. Lykke til!

Hilsen Cecilie

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer