Elektrisk sparkesykkel

Jeg hatet elsykler, men elsparkesykler ... de elsker jeg!

Vi har kastet oss på sommerens store el-trend.

ELEKTRISK SPARKESYKKEL: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad fikk øynene opp for elsparkesykkel mens hun var på tech-festivalen South by South West i Texas i mars. Lykken var stor da hun innså at trenden også hadde kommet til Norge. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
ELEKTRISK SPARKESYKKEL: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad fikk øynene opp for elsparkesykkel mens hun var på tech-festivalen South by South West i Texas i mars. Lykken var stor da hun innså at trenden også hadde kommet til Norge. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har ikke lagt skjul på at jeg ikke er så veldig fan av gjennomsnittsnordmannens bruk av elsykler. I en kommentar publisert på KK i fjor skrev jeg følgende:

«Skal du sykle opp en bratt bakke, så skal det søren meg se ut som du jobber for det! Du skal puste, du skal pese, du skal banne og du skal svette. Ingen av de på elsykkel gjør det. Jeg gjentar: de som bruker elsykkel ser ut som de er på søndagstur - ikledd siste nytt fra Tour de France-kolleksjonen».

Generelt går hatet mitt ut på at jeg føler at de som bruker elsykkel er late og «giddalause».

Og i år, som i fjor, må jeg presisere: er du syk, har du en sykdom eller har du gått gjennom ulike ting som gjør at helsen din er redusert, er du gravid, eller har du barn du må frakte til og fra barnehage og skole, gjelder ikke dette deg! Da må du bruke elsykkel så mye du vil. Det gjelder deg som er frisk og rask, og på generelt nivå har god helse.

Så det jeg nå skal fortelle deg sitter langt, langt inne. Jeg er blitt helfrelst av den nye, store sommertrenden: elsparkesykkel!

Det hele startet slik:

I begynnelsen av mars var jeg og flere kolleger i Aller Media i Texas i USA, hvor vi deltok på den ukelange tech-konferansen South by South West (SXSW). Allerede første dag i downtown Austin la jeg merke til sparkesyklene.

«Hvorfor i all verden har «alle» i Texas sparkesykler?», tenkte jeg i mitt stille sinn. (Hvis du tror at det har kommet mange sparkesykler til Oslo allerede nå, har du ikke sett brøkdelen av hvordan jeg spår midten av sommeren i Norge kommer til å se ut).

Jeg ble raskt oppdatert av kollegene mine - som allerede hadde lastet ned de ulike sparkesykkel-appene - som kunne fortelle meg at dette var sparkesykler man kunne leie via de forskjellige appene, og sette fra seg hvor som helst på gaten. Et nytt kollektivtilbud, med andre ord.

Jeg var naturlig nok skeptisk. Elsparkesykkel? Toppen av latskap. Og så ser det corny ut også. Jeg er jo en sånn person som ler av folk på jobb som bruker sparkesykkel (ikke elsparkesykkel, riktignok) inne på kontoret for å komme seg fra den ene delen av bygningen til den andre.

Men noen ganger må man føye seg etter fellesskapet. Alle kollegene mine i Texas sto klare til å suse av gårde med Bird-sparkesyklene (Bird er et av de hotteste elsparkesykkel-selskapene i USA om dagen).

Jeg måtte bite i det sure eplet og laste ned appen. I løpet av sekunder hadde jeg åpnet opp min første elsparkesykkel, og var klar til å komme meg fra Austin Convention Center til andre siden av sentrum hvor neste foredrag skulle holdes.

Negativiteten ble raskt byttet ut med en euforisk entusiasme

De første minuttene skjemtes jeg. «Håper ingen ser meg nå!», «Fy søren så harry!» og «Gud, så lat jeg er!», gjentok jeg inni meg. Men jeg må erkjenne at negativiteten raskt ble byttet ut med en euforisk entusiasme. Jeg kjente ikke meg selv igjen.

For det er ingen tvil om at det å suse rundt i gatene på en elsparkesykkel er selve livet! Aldri har jeg kommet meg raskere fra A til B, og så fort man får dreisen på gassen og bremsene (og innser at man ikke kommer til å dø i trafikken), går livet som en lek.

Allerede etter første elsykkeltur var jeg frelst. Ja, jeg rett og slett elsker elsparkesykler!

Men hva skulle jeg si til de der hjemme? Jeg som jo er kjent for å være elsykkel-motstander. Jeg måtte revurdere holdningene mine. Jeg kan jo ikke både hate elsykler og elske elsparkesykler, vel?

Nei, jeg må bøye meg i støvet. Jeg må spise hatten min. Og ikke minst så må jeg svelge et par kameler.

Hvis du elsker å bruke elsykkel, uavhengig om du er syk, har barn som må hentes i barnehagen eller andre helseplager, så gjør det! Kos deg! Jeg skjønner greia nå. Eldrevne fremkomstmidler er gøy og tidsbesparende (så lenge man husker på å ta hensyn til de andre som ferdes på veien og på fortauet) - og ikke minst så bidrar vi jo alle til å skåne miljøet.

Men jeg har dog til gode å laste ned appen som kan brukes på det norske markedet. Foreløpig trives jeg godt med min analoge sykkel som gjør at jeg svetter litt ekstra på ryggen til og fra jobb. Kanskje handler det om forfengelighet, eller kanskje jeg rett og slett er for dårlig til å erkjenne at jeg tok feil.

Uansett - den dagen du ser meg suse forbi på elsparkesykkelen i Oslos gater håper jeg du gir meg et anerkjennende nikk. For det er lov å ta feil, så lenge man sier det høyt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer