Nasjonaldagen

- Jeg kan aldri fullt forstå gledesrusen de må ha følt

Mens jeg sto der i bunaden på nasjonaldagen, på toppen av Norges høyeste fjell, hevet jeg flagget for de som kjempet - og kjemper.

NASJONALDAGEN: Journalist Malini Gaare Bjørnstad ser det som sin plikt å tenke grundig gjennom betydningen nasjonaldagen - spesielt i en verden rammet av blodig krig. FOTO: Privat
NASJONALDAGEN: Journalist Malini Gaare Bjørnstad ser det som sin plikt å tenke grundig gjennom betydningen nasjonaldagen - spesielt i en verden rammet av blodig krig. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

«Kjære Landsmenn! Atter kan vi feire 17. mai som et fritt folk, atter kan vi feire dagen som det den har vært for all nordmenn siden fedrene på Eidsvoll gav oss grunnloven. Vi har ført krigen for å forsvare det som alle nordmenn siden den gang har satt høyest i livet, friheten.».

« (...) Til slutt vil jeg sammenfatte det hele i en fornyet og inderlig takk til det norske folk, i hvis midte jeg nå snart igjen skal stå. Vi har holdt sammen i de tunge dagene. Dette sammenhold må vi holde fast ved i den tid som ligger foran oss i gjenoppbyggingen av alt det krigen har lagt øde, både økonomisk, kulturelt og sosialt. Vi vil i fortsatt samarbeid bygge landet opp igjen, så vi får et godt og lykkelig Norge til hjem for alle gode nordmenn. Gud bevare Norge.», slik lød kong Haakon VIIs tale til det norske folk 17. mai 1945. Les hele talen her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer