Miljøvennlige hverdag

- Jeg må ta mer bærekraftige valg

Jeg er kanskje ikke en radikal brokkoli enda, men fy søren, jeg er en skikkelig velmenende gulrot!

Jeg, en velmenende gulrot! FOTO: Astrid Waller
Jeg, en velmenende gulrot! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

For noen helger siden satt jeg ute hos lillesøsteren min. Hun og familien har skapt seg et paradis utenfor Oslo med eple- og kirsebærtrær, tjern i hagen, gjess som stadig kommer på ubedt besøk og et vell av blomster, som gjør at insektene summer euforisk rundt. På et tidspunkt gikk det til og med en rådyrbukk gjennom hagen, helt usjenert av at vi satt på terrassen bare noen meter unna. Det fullkomne idyll med andre ord.

Men det vi snakket om brøt litt med idyllen rundt oss. Vi satt nemlig tett sammen under et pledd med boka til søstrene Anette og Susanne Bastviken oppslått mellom oss. På sosiale medier er de to søstrene best kjent som «Radical Broccoli», og boka de har skrevet sammen heter «Jordnært – enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag».

Og det var det som var tema under pleddet. Hvordan kan vi bli mer miljøvennlige i hverdagen? Søsteren min har kommet et langt stykke på vei allerede, og nå var det min tur til å bli loset gjennom tips til hvordan jeg kan bidra mest mulig til et bedre miljø. Hun bladde og pekte og snakket energisk og overbevisende, mens jeg lyttet, spurte og googlet og tenkte på hvordan jeg kan bli enda flinkere til å ta vare på planeten vår.

Det er ikke det at jeg bevisst unngår å ta miljøvennlige valg. Jeg sorterer alt alltid, kjører nesten uten unntak kollektivt, tenker masse på det personlige forbruket mitt og prøver alt jeg kan å aldri kaste mat. Jeg prøver å spise mindre kjøtt, og jeg kjøper kun fra leverandører der jeg vet at dyrevelferden er god!

Men det er så mye jeg aldri har tenkt på! Som at klær laget av polyester, for eksempel fleece, «flasser» mikrofiber i vask og bruk (Forskning.no). Jeg som trodde polyester var helt greit! Hele klesskapet mitt er jo egentlig en miljøbombe! Trusene mine for eksempel, de burde selvsagt være laget av mest mulig miljøvennlig materiale siden jeg vasker dem så ofte. Men i undertøysskuffen min ligger det bare kritikkverdig rufs og rafs.

Men det er så mange gjennomtenkte valg som må tas. For hva hvis jeg da bestiller såkalt miljøvennlige truser fra Berlin (hvor det er et merke som har spesialisert seg på undertøy som er både miljøvennlig og griselekkert, tro det eller ei – valgene i kategori «bærekraftig og sexy» var ikke så enormt mange enda). Veier da materialet i trusene opp for utslippene ved transport fra Berlin til Oslo?

Og hva hvis jeg aldri mer kjøper frukt eller grønt i slike små plastposer på rull, men heller bruker et nett, som jeg skyller innimellom og bruker igjen og igjen? Er det noen vits i å gjøre det hvis jeg uansett skal fly til Italia på ferie?

Det er utrolig lett å kjenne på avmakt! Men det har jeg ikke tenkt å gjøre denne gangen! Og alt kommer ikke til å endre seg over natta, for det klarer jeg uansett ikke. Men jeg er på en ny kurs! En mer bærekraftig en!

Så jeg er kanskje ikke en radikal brokkoli enda, men jeg er søren meg en skikkelig velmenende gulrot, som skal gjøre smartere valg hver eneste dag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer