Meninger

- Jeg MÅTTE vite hva som hadde skjedd på «Big Little Lies» og hvordan det gikk med Sana og gjengen i «Skam».

Ting gikk ikke helt etter planen da KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad skulle leve uten TV i 14 dager.

MENINGER: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad skulle bytte ut TV-titting med boklesing i 14 dager - det gikk ikke helt som planlagt. Foto: KK.no
MENINGER: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad skulle bytte ut TV-titting med boklesing i 14 dager - det gikk ikke helt som planlagt. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en liten stund siden fortalte sjefen under lunsjen at hun hadde kommet over en artikkel om en kvinnelig journalist som hadde hatt som nyttårsforsett å lese én bok i uken fordelt på 52 uker - og at hun hadde skrevet en artikkel (les den her) om hva hun hadde lært i løpet av denne perioden. (PSST: 6 bøker du bør skynde deg å lese før de blir film!)

God idé, tenkte jeg, og pitchet inn et forslag om at jeg kunne gjøre det samme. Vel, med visse justeringer. Det er ingen hemmelighet at jeg er en relativt stor lesehest, og sluker bøker som for det meste handler om andre verdenskrig, kongeligheter eller er skrevet av gamle travere som Knut Hamsun (1859 - 1952) og Agnar Mykle (1915 - 1994). Piece of cake, tenkte jeg!

Mitt mission ble å droppe TV-titting og sosiale medier til fordel for å lese bøker

Jeg visste at å kombinere både jobb, trening og et sosialt liv med å lese én bok i uken i løpet av ett år var helt urealistisk. Så mitt mission ble å droppe TV-titting og sosiale medier på kvelden og i helgene, til fordel for å lese bøker. Dette skulle foregå i en periode på 14 dager. To uker høres kanskje kort ut, men tro meg, 14 dager er leeenge uten tilgang til TV. Forestill deg å ikke kunne se på favorittseriene dine, å være en del av alle «snakkisene», eller kunne holde deg oppdatert på det som skjer i verden i 14 sammenhengende dager! Fy søren, det skulle vise seg å bli en prøvelse.

«To uker uten TV overlever jeg lett!», tenkte jeg til å begynne med. Men, det skulle altså vise seg å bli alt annet enn enkelt. Mandagen jeg skulle starte bokprosjektet hadde nemlig «Big Little Lies», en av mine favorittserier denne våren, sesongavslutning og det samme hadde kultserien «Girls», for ikke å snakke om at den svenske krimserien «Før vi dør» på NRK også skulle sende aller siste episode. Og da har jeg ikke nevnt at det også var påskeferie og tid for tradisjonell påskrekrim-bonanza.

Jeg har heller ikke nevnt at NRK midt oppi det hele plutselig annonserte premiere på fjerde og siste sesong av «Skam», at Netflix hadde sluppet alle de 13 episodene av den mye omtalte TV-serien «13 Reasons Why» eller at NRK sendte Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet». Puh, utrolig dårlig tidspunkt å komme opp med ideen om at jeg kunne ofre TV-titting for boklesing!

SKAM: Midt i prosjektet mitt kom sesong fire av «Skam». Foto:  Foto: NRK P3
SKAM: Midt i prosjektet mitt kom sesong fire av «Skam». Foto: Foto: NRK P3 Vis mer

Men, jeg bestemte meg for å prøve å gjennomføre prosjektet. Hver kveld tok jeg frem boken jeg hadde bestemt meg for å lese denne perioden - «Natt og Tåke. Historien om Natzweiler-fangene» av forfatter og motstandsmann Kristian Ottosen (1921 - 2006). En skikkelig skatt, faktisk, som jeg nylig hadde funnet gjemt blant andre bokskatter på et loppemarked i hovedstaden.

De første dagene gikk greit. Jeg følte meg fri og happy, og for å sette det hele litt på spissen, så streifet tanken meg at jeg kanskje bare skulle kvitte meg med TV-en og alle strømmetjenestene jeg betaler for. Hvorfor se på en skjerm, når man kan lage egne bilder og filmsnutter i ens eget hode, liksom! Men det gikk ikke lang tid før jeg merket at abstinensen komme snikende. Over lunsjen snakket kolleger om siste utvikling i favoritt-seriene mine, og når man er på sosiale medier er det helt dødfødt å tenke at man kan klare å holde seg unna spoilere.

Som en liten junkie la jeg boken pent fra meg på stuebordet, slo på TV-en og hadde serie-maraton uten like

Jeg MÅTTE vite hva som hadde skjedd på «Big Little Lies» og hvordan det gikk med Sana og gjengen i «Skam». Og jepp, det er her jeg må innrømme at jeg gikk på en real smell. Det gikk rett og slett til helvete da jeg skulle bytte ut TV-serier med bok. Som en liten junkie la jeg boken pent fra meg på stuebordet, slo på TV-en og hadde serie-maraton uten like. Da hadde det bare gått fem dager av prosjektet, og jeg hadde i teorien ni dager igjen.

I en artikkel publisert på Aftenposten i 2015 står det: «TNS Gallup fører hvert år statistikk over TV-vanene til det norske folk. Siden 2012 har det vært en tydelig nedgang i tiden tenåringer og personer i 20-årene bruker på å se på tradisjonell TV. For tenåringene er TV-tittingen redusert fra 92 til 76 minutter, men forbruket for personer i aldersgruppen 20-29 år er redusert fra 150 til 128 minutter».

Og jeg har nå bestemt meg for å bidra til denne nedgangen. Men jeg må bare innrømme for meg selv at det å kutte ut TV-tittingen helt er urealistisk - og jeg fatter ikke hvordan journalisten som leste én bok i uken i ETT ÅR klarte det! Wow, respekt!

I stedet for å bruke verdifull tid på å se to og tre og fire episoder av favorittseriene mine på rappen, så holder det med én episode om gangen. Jeg skal forsøke å legge meg én time før jeg vanligvis pleier og bruke den timen på å lese. Vinn-vinn for alle parter!

Vel, det gjenstår å se om jeg klarer å gjennomføre dette prosjektet da...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer