SPELLEMANNPRISEN: Karoline Wendelborg (26) skriver at hun savner en holdningsendring, og mener at mediene burde se sitt ansvar og ikke bidra til et samfunn med et så stort fokus på kropp. Foto: Privat
SPELLEMANNPRISEN: Karoline Wendelborg (26) skriver at hun savner en holdningsendring, og mener at mediene burde se sitt ansvar og ikke bidra til et samfunn med et så stort fokus på kropp. Foto: Privat Vis mer

Spellemannsprisen

- Jeg mener at mediene burde se sitt ansvar og ikke bidra til et samfunn med et så stort fokus på kropp og seksualisering av kvinner

Kjære Medie-Norge. Kjære VG og Dagbladet. Jeg har noen spørsmål til dere angående våre spellekvinner og spellemenn.

På lørdag så jeg Spellemannsprisen på NRK. Samme kveld scrollet jeg meg gjennom dagens nyheter, og ble ganske satt ut over det som møtte meg. Ikke overrasket, men skuffa.

Jeg tok et skjermbilde hvor man ser de Spellemann-sakene som var forsidestoff på VG.no og DB.no lørdag kveld. Her ser vi fem artister som alle bidro på hver sin måte på Spellemannsprisen 2016. Marcus og Martinus vant pris. Arve Tellefsen vant pris. Dette ble det overskrifter av. Astrid S vant pris og både Astrid S og Tomine Harket opptrådte på showet. Og de var i mine øyne helt rå.

Likevel var overskriftene fra deres store kveld at Tomine kom til å unngå puppeglippen, og at Astrid S opptrådte i «nakendress». Julie Bergan hadde også en fantastisk opptreden lørdag kveld, som man heller ikke kunne lese om. I stedet hadde VG et oppslag om at hun stilte i et «pysj-lignende antrekk på Spellemann».

SPELLEMANNSPRISEN: Skjermdump av VG.no og DB.no lørdag kveld. Til venstre VG og til høyre Dagbladet.  Foto: Skjermdump
SPELLEMANNSPRISEN: Skjermdump av VG.no og DB.no lørdag kveld. Til venstre VG og til høyre Dagbladet. Foto: Skjermdump Vis mer

- Det faktum at han står når han tisser er irrelevant 

Har det seg sånn at det ikke er like interessant å lese om jentenes priser som guttas? Hvorfor fokuseres det på helt andre ting enn musikk og priser når det gjelder kvinner? «Hedersprisen» og «Årets spellemann» er de gjeveste prisene og er selvsagt opplagt forsidestoff, men sakene om Astrid S og Tomine ble tross alt presentert på samme nettforside. 

Hvis du setter deg i artistenes posisjon et sekund: Hva om en kollega av deg fikk omtale i media for en pris vedkommende vant eller hvorvidt han var til stede under en utdeling, mens din overskrift ble et svar på et puppe-spørsmål du fikk på den røde løperen? Og den eneste forskjellen mellom deg og denne kollegaen var noe så banalt som at han er en mann. Og det er ikke du. Din kollegas kjønn blir selvfølgelig aldri nevnt, og det faktum at han står når han tisser er irrelevant. Men når det kommer til deg som kvinne, så skal kjønnet ditt poengteres. Og om du, Gud forby, har på deg tettsittende klær og/eller utringning kan du nesten garantere at dette blir hovedfokus. Hadde ikke du følt at det muligens var litt urettferdig, eller kanskje også provoserende?

Astrid S har snakket om lignende saker i intervjuer tidligere, for eksempel i denne saken fra Aftenposten for et år siden. Da hun stakk av med halvparten av prisene under P3 Gull, fikk hun en del oppmerksomhet for sin gjennomsiktige kjole.

Å vise hud kan være fint, uten at det må handle om sex

– Når man er ung jente i musikkbransjen kan man irritere seg over at slike ting blir dratt frem, men jeg synes man skal få gå i det man vil, uten at det trenger å bli seksualisert. Å vise hud kan være fint, uten at det må handle om sex. Det viktigste er at man føler seg komfortabel og fin. Så enkelt bør det være, men slik er det tydeligvis ikke, sier Smeplass og trekker på skuldrene.

- Jeg savner en holdningsendring 

Jeg er fullstendig klar over at Dagbladet, VG og alle andre nettaviser er avhengige av klikk. På en annen side, får dere virkelig så mye mer klikk på disse sakene? Jeg, en kvinne på 26 år, er tydeligvis ikke i målgruppen.

Hadde det vært en overveldende forskjell i klikk hvis dere hadde byttet overskrift til en som lignet mer på guttas? For eksempel så jeg ikke «Astrid S vant sin første Spellemannspris for årets nykommer» i den samme forsidemiksen. Heldigvis hadde VG den saken på forsiden senere.

Jeg savner en holdningsendring, og mener at mediene burde se sitt ansvar og ikke bidra til et samfunn med et så stort fokus på kropp

Men hvis svaret er «ja» på at overskriftene om kvinnene kan ligne mer på guttas, er det ikke da på tide med en slags oppvask? Jeg savner i så fall en holdningsendring, og mener at mediene burde se sitt ansvar og ikke bidra til et samfunn med et så stort fokus på kropp og seksualisering av kvinner.

Vi har sett forbi denne forskjellsbehandlingen lenge nok. Agurknytt, tabloid eller ikke, jeg mener det er en skam at man, i dette tilfellet, skal redusere så flotte artister til saker om nakendresser og eventuelle puppeglipper.

- En viktig debatt

KK.no har vært i kontakt med både VG og Dagbladet om dekningen av Spellemann. Sigrid Hvidsten, kulturredaktør i Dagbladet, svarer for Dagbladets redaksjonelle vurderinger og forklarer til KK.no at hvordan menn og kvinner fremstilles i mediene er en viktig debatt og Dagbladet setter stor pris på alle som peker på eventuelle skjevheter. 

- Nå er det slik at Dagbladet ikke kan skrive en ny sak om alle prisvinnerne under et slikt show. Lørdag var det Marcus & Martinus og Arve Tellefsen som stakk av med de gjeveste prisene. Det må selvfølgelig dekkes. At Spellemann systematisk velger mannlige mottakere til disse prisene har for øvrig vært en del av Dagbladets spellemann-dekning i år, sier hun og legger til:

- Under slike store kulturbegivenheter er glamfaktoren viktig og Dagbladet dekker rød løper. Puppeglipp er ikke et unaturlig spørsmål når vedkommende kommer iført kun boblejakke og skjørt. Miksen på Dagbladet-fronten forandrer seg etter nyhetsbildet. Hadde kvinner vunnet de store prisene hadde forsiden selvfølgelig sett helt annerledes ut.

Ola Stenberg, som er digitalredaktør i VG, forteller til KK.no at forsiden til VG og deres dekning av nyhetsbildet er dynamisk – og på en «direktehendelse» som Spellemann vinkler de om og endrer manusene, også på forsiden, gjennom hele kvelden. Han, i likhet med Hvidsten, mener dette imidlertid er en viktig debatt.

- Jeg mener dette er en interessant og viktig debatt, men dessverre blir den i dette tilfellet reist på feil grunnlag. Det kan virke som artikkelforfatteren har oversett noen sentrale ting. Først og fremst blir det noe uryddig å sause sammen VG og Dagbladets dekning av Spellemann for å fremme poenget. Spesielt når artikkelforfatteren ikke har fått med seg flere av våre artikler fra den aktuelle kvelden, deriblant et av hovedoppslagene på VG. Det var en artikkel om Astrid S under overskriften hun selv etterlyser: «Hun er årets nykommer», sier han og legger til: 

At det finnes bedre ord enn «nakendress» skal vi ta med oss i evalueringen

- I VG styrer vi ikke journalistikken etter klikk. Det er en dårlig strategi om man har som ambisjon å forbli Norges primærdestinasjon for nyheter. Vi styrer etter hva vi mener er god journalistikk og hvordan det skaper tid brukt og engasjement hos leserne våre.

- Det er slik jeg ser det helt på sin plass at Norges største motenettsted MinMote forteller om planleggingen som lå bak antrekket til Astrid S, samt forteller om hennes kreative opptreden. Vår vurdering er at dette gir leserne informasjon utover det du ser på TV. At det finnes bedre ord enn «nakendress» skal vi ta med oss i evalueringen, men dette var altså en veldig liten del av vår dekning av Astrid S og Spellemann.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: