Korona

- Jeg savner å flørte på dansegulvet, og ikke med karer på apper!

Nå må dansegulvene åpne igjen!

KORONA: KKs journalist Malini er klar for at byen og utelivet skal åpne igjen for fullt. FOTO: Privat
KORONA: KKs journalist Malini er klar for at byen og utelivet skal åpne igjen for fullt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Året før jeg var russ i 2006, slapp den norske artisten Ravi landeplagen Utadæsjælåplevelse - og lite visste jeg at strofen dans, dans, dans oppå bordet skulle gi gjenklang i hodet mitt over 15 år senere.

For det er ingenting jeg heller vil, enn å danse oppå bordet på et sted der jeg må betale for et glass vin. Ok da, kanskje ikke danse på bordet, men i alle fall danse på et dansegulv, tett omslynget av kjente - og ukjente - mennesker, og gjerne med flere enn de jeg har hatt som mine nærkontakter de siste to årene.

Jeg savner å flørte med karer som ikke er gjemt bak apper, eller som er ikledd munnbind på matbutikken - er det virkelig for mye å forlange i Norge, der statsministeren selv har sagt vi nå har åpnet opp igjen?

Meter'n

1. februar 2022 er blitt, spør du meg, hauset opp som en merkedag i norsk Covid-historie.

For jeg ble ikke særlig imponert da statsminister Støre, og de andre på podiet i Marmorsalen, erklærte at flere av de inngripende tiltakene, som den norske befolkningen har vært utsatt for siden midten av desember i fjor, ble fjernet. Vel, mange av dem har vi holdt på i snart to år.

Jo, det er særdeles viktig at barn og unge endelig kan drive fritidsaktiviteter som normalt igjen. Det er prio én.

Det er bra at det åpnes opp for flere på kulturarrangementer, at påbud om hjemmekontor oppheves og at det nå ikke lenger er sånn at noen opplever å bli holdt utenfor i private hjem, fordi det er restriksjoner på antall mennesker man kan ha rundt middagsbordet.

Kravet om bordservering er fjernet, og nå kan utestedene servere alkohol helt til klokken 03:00 - slik som i riktig gode, gamle dager.

Men ikke glem: meter'n gjelder fremdeles, samt krav om munnbind når du beveger deg rundt i et offentlig lokale.

Dermed kan du - og jeg - se langt etter å danse på bordet/gulvet på favorittutestedet, som holder åpent til langt på natt. Pubgjest, bli sittende ved ditt bord helt til klokken 3!

Hva er logikken?

La oss være ærlige; hva er logikken bak det at man kan åpne for at vi kan sitte ved siden av hverandre på kino, under konserter eller på teater, vimse rundt hverandre på kjøpesentre og treningssentre, men på død og liv må holde meter'n i barkø - og gud forby at du svinger deg litt på parketten på et sted som ikke er ditt eget hjem.

Kultur- og utelivsbransjen har vært en av de som har lidd mest under pandemien, og jammen skal de få lov til å fortsette å lide enda litt til.

For det er mange i bransjen som, etter lettelsene kom 1. februar 2022, har gitt uttrykk for at det er høl i huet å fjerne krav om bordservering og oppheve skjenkestoppen, men likevel beholde meter'n.

Og jeg er fullstendig enig.

DANSEGULVET: En vakker dag kan skåling og dansing på dansegulvet igjen bli en realitet, men enn så lenge må vi holde oss sittende ved bordet hele natten lang. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
DANSEGULVET: En vakker dag kan skåling og dansing på dansegulvet igjen bli en realitet, men enn så lenge må vi holde oss sittende ved bordet hele natten lang. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer

Heldigvis kan det virke som at TV 2s nyhetsanker Arill Riise føler akkurat det samme som meg, for på direkten dagen etter at de siste lettelsene kom, konfronterte han assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om nettopp dansing på utesteder.

- Folkedans og sportsdans er nå lov å utføre igjen, men er det virkelig mindre smittefarlig med folkedans og sportsdans enn vanlig dans på et utested, Nakstad?

Man ser på det insisterende kroppsspråket til Arill at han virkelig undrer seg over det han spør om. I likhet med utallige andre.

Og den nå svært erfarne assisterende helsedirektøren Nakstad, som i løpet av de siste to årene har lært seg hvordan han skal svare så saklig som mulig på alskens Covid-relaterte spørsmål, er som alltid pedagogisk i sitt svar:

- Det kommer nok litt an på, for i sene nattetimer på et veldig fullt utested med et lite dansegulv, kan det bli stor trengsel på dansegulvet. Men vi har troen på at folk flest og utelivsbransjen tar høyde for nettopp dette, og tilrettelegger deretter.

SVINGOM: Partileder Jonas Gahr Støre tok seg en svingom med Madcon på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 2017. Også han kan sette pris på en god dans på parketten. FOTO: Terje Pedersen / NTB
SVINGOM: Partileder Jonas Gahr Støre tok seg en svingom med Madcon på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 2017. Også han kan sette pris på en god dans på parketten. FOTO: Terje Pedersen / NTB Vis mer

På spørsmål fra VG til statsminister Støre om hvordan utelivsbransjen faktisk skal klare å opprettholde dansenekten, svarer «sjefen sjøl» følgende:

- Det kommer ikke noe dansepoliti som skal følge med på det. (...) Det er ingen forskrift som sier at dette er forbudt, men det må legges til rette for smittevernfaglige, gode retningslinjer, og det er å holde én meters avstand. Folk må selv tenke gjennom hva det betyr når de er ute i ulike sammenhenger.

Jaggu godt det bare er 14 dager til regelverket skal revideres på nytt. Og når den tid kommer, vedder jeg et glass vin på byen at meter'n er et tilbakelagt kapittel i norsk historie - i alle fall på dansegulvet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer