Overgrep

- Jeg våknet av at han forgrep seg på meg

0,8 prosent av overgripere blir dømt. Jeg var en av ytterst få som ble trodd, og jeg ønsker å dele min historie i et håp om at flere velger å anmelde.

ANMELD OVERGREP: De fleste som har blitt utsatt for overgrep, velger å ikke anmelde. Jeg håper flere velger å gjøre det, slik at det får konsekvenser for overgriperen. Foto: Privat
ANMELD OVERGREP: De fleste som har blitt utsatt for overgrep, velger å ikke anmelde. Jeg håper flere velger å gjøre det, slik at det får konsekvenser for overgriperen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Jeg skriver dette for å gi håp til de som vurderer å anmelde overgriperen sin – for jeg har vært en av dem. Jeg har anmeldt en voldtekt. Og jeg tilhører den 0,8-prosenten som ble trodd.

Jeg har skrevet flere artikler om seksuelle overgrep mot kvinner. Hvorfor? Fordi rystende 23 prosent av norske kvinner opplyser å ha blitt voldtatt minst én gang i livet, kommer det frem i en ny studie. Dette er en dobling i aldersgruppen kvinner 18-29 år, fra sist en lignende undersøkelse ble gjennomført (2014).

I de aller fleste tilfellene slipper overgriperen unna, med få eller ingen konsekvenser.

Statistikk hentet fra DIXI er dyster: Cirka 90 prosent av kvinner som blir utsatt for voldtekt, velger å ikke anmelde. Blant de 10 prosentene som velger å anmelde, vil 80 prosent få saken sin henlagt av politiet. Av de sakene som kommer til retten, vil én av fire frifinnes. Statistikken viser at 0,8 prosent av alle voldtekter ender med domfellelse.

Det er skremmende.

Jeg blir forbanna av å tenke på at menn (for ja, det er hovedsakelig menn som voldtar) kan ta for seg akkurat slik de vil, og slippe unna med det. Mange av dem vet ikke engang at de har begått en voldtekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer