Bryllup Mette-Marit og Haakon:

- Jeg var 14 år og ville se med egne øyne at ekte kjærlighet tross alt vinner til slutt

Da kronprinsen fikk alenemoren og hele kongeriket.

BRYLLUP METTE-MARIT OG HAAKON: 25. august 2001 fikk kronprins Haakon sin store kjærlighet i Oslo Domkirke - nemlig alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand. Brudens kjole var i hvit silke, designet av Ove Harder Finseth. Kronprinsen var kledd i hærens gallauniform med dekorasjoner og sabel. FOTO: Aftenposten // NTB
BRYLLUP METTE-MARIT OG HAAKON: 25. august 2001 fikk kronprins Haakon sin store kjærlighet i Oslo Domkirke - nemlig alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand. Brudens kjole var i hvit silke, designet av Ove Harder Finseth. Kronprinsen var kledd i hærens gallauniform med dekorasjoner og sabel. FOTO: Aftenposten // NTB Vis mer
Publisert

Lørdag 25. august 2001 hadde skyene tatt veien over den norske hovedstaden. Jeg var 14 år og hadde sommerjobb i kiosken på den idylliske øya Gressholmen i Oslofjorden. Tidlig om morgenen fikk jeg en telefon av sjefen min som sa at jeg ikke trengte å komme på jobb. Jeg stusset, for selv om det var overskyet pleide kiosken alltid å være åpen. Det fantes da alltids noen turgåere som hadde lyst på en Krone-is eller en wienerpølse, til tross for at sommerværet ikke viste seg fra sin beste side.

Han måtte ha visst noe.

Han måtte ha visst at den 14 år gamle jenta han hadde ansatt som kioskansvarlig denne sommeren hadde lyst til å være helt andre steder enn bak isdisken denne dagen. For der jeg hadde lyst til å være, dét var foran Oslo Domkirke.

Jeg ville se med egne øyne at ekte kjærlighet tross alt vinner til slutt. At det ikke har noe å si at du ikke er født med gullsko på beina. At man ikke trenger å være en dårlig person selv om man har tatt valg i fortiden man kanskje angrer på. At man har rett til å bli elsket selv om man beveger seg utenfor A4-boksen.

Og nettopp dette var «den utagerende alenemoren» Mette-Marit Tjessem Høiby - som straks skulle bli Hennes Kongelige Høyhet kronprinsesse av Norge - og kronprins Haakon Magnus selve kroneksempelet på. De hadde kjempet for kjærligheten og kjempet mot fordommene - og de vant.

SER DU MEG?: Helt foran ved Oslo Domkirke sto jeg. 14 år og evig optimist når det kom til at ekte kjærlighet overvinner alt. Foto: VG // NTB
SER DU MEG?: Helt foran ved Oslo Domkirke sto jeg. 14 år og evig optimist når det kom til at ekte kjærlighet overvinner alt. Foto: VG // NTB Vis mer

Dersom du spør familien min hva som karakteriserer meg best, kommer de samstemt til å svare deg: «Malini - hun har alltid stått foran i køen når det gjelder, hun», og med dette mantraet i mente bestemte jeg meg for (ettersom det ikke hadde havnet en personlig invitasjon til vielsen i postkassen min) at jeg skulle stå så langt fremme som mulig der hvor vi «vanlige, dødelige» fikk lov til å bivåne bryllupet.

I 10-tiden var jeg på plass sammen med de ivrigste rojalistene som på dette tidspunktet befant seg i hovedstaden. Og selvfølgelig: helt foran ved inngangen til Oslo Domkirke sto jeg. Jeg hadde panoramautsikt til det magiske som noen timer senere skulle finne sted. Jeg var i lykkerus, og det var ingenting - hverken regndråper eller irriterende paparazzifotografer - som kunne ødelegge idyllen.

Jeg var 14 år og sto alene i over åtte timer for å være vitne til at det viktigste man kan gjøre for seg selv er å kjempe for det man tror på - til tross for hva alle andre mener og tenker. Uten å være klar over det, denne skyfulle augustdagen i 2001, var dette den viktigste lærdommen jeg kom til å ta med meg videre fra denne dagen - og som jeg selv kom til å få bruk for senere i livet.

HILSTE PÅ FOLKET: Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg i Oslo Domkirke lørdag 25. august 2001, og hilste på folket fra slottsbalkongen etter vielsen. Foto: NTB Scanpix
HILSTE PÅ FOLKET: Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg i Oslo Domkirke lørdag 25. august 2001, og hilste på folket fra slottsbalkongen etter vielsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når jeg nå ser tilbake på de siste to tiårene årene med Haakon og Mette-Marit som Norges kronprinspar hender det ofte at jeg får lyst til å spore opp de mest hardbarka motstanderne av ekteskapet mellom kronprinsen og «Alenemoren fra Kristiansand». Hva tenker dere nå? Er dere fremdeles imot at to mennesker som elsker hverandre skal få hverandre? Har kronprinsparet ødelagt kongeriket slik dere så for dere at de kom til å gjøre?

Nei, det har de beviselig ikke gjort. De har derimot vist at de er to mennesker som samler folket. Som tør å snakke høyt der andre tier. Som sier meningene sine til tross for at dette ikke nødvendigvis er sosialt akseptabelt i samfunnet vi lever i. De har felt tårer foran folket, de har holdt rundt folket når de har trengt det som mest - og, de har uten tvil, bidratt til å bygge broer.

Etter vielsen løp jeg hjem for å få med meg bryllupsmiddagen og talene som ble sendt direkte på TV.

«Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen, som på deg. Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk, som sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet, som sammen med deg. Du får fram hele spekteret. Når vi kommuniserer, føler jeg meg som et helt menneske. Takk for at du gir meg den følelsen. Jeg er stolt over å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her. Nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg».

Til tross for at jeg «bare» var 14 år brente Haakons ord til sin ferske kone seg fast i hjertet mitt. Finere bilde på ekte kjærlighet skal man lete lenge etter.

Og for å sitere biskop Gunnar Stålsett som viet paret: «Størst av alt er kjærligheten!».

Hør kronprins Haakons tale til kronprinsesse Mette-Marit, samt se klipp fra selve vielsen, i videoene under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer