<strong>MENINGER:</strong> KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad kunne ønske hun hadde brukt mer tid på skole, og mindre tid på skulking - når hun vet hvor mange barn og ungdommer det er der ute som ikke har mulighet til å få skoleplass. Foto: KK.no
MENINGER: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad kunne ønske hun hadde brukt mer tid på skole, og mindre tid på skulking - når hun vet hvor mange barn og ungdommer det er der ute som ikke har mulighet til å få skoleplass. Foto: KK.no Vis mer

Meninger

- Jeg var rett og slett en skikkelig bortskjemt drittunge!

KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad gremmes over hvor lite engasjert hun var i skolegangen.

Publisert
Sist oppdatert

Her om dagen rigga jeg meg til i sofaen for å se på den mye omtalte NRK-serien «Flukt» hvor programleder Leo Ajkic (33), som selv er et tidligere flykningebarn, oppsøker flyktningeleire for å lære menneskene som er på flukt bedre å kjenne. Høre deres historie. Høre om kampen de har kjempet, og om håpet de har for fremtiden.

I første episode er Leo på besøk i en leir i Beirut i Libanon, hvor han blant annet møter den syriske familien Asaad som er på flukt fra hjemlandet. Et av barna, Lilav på 13 år, forteller til Leo at hun drømmer om å kunne gå på skolen slik at hun én dag kan bli mattelærer. Men fordi den lokale ungdomsskolen i Beirut er fylt opp til randen av lærevillige barn har ikke Lilav mulighet til å gå på skolen. Plassen har hun gitt til lillesøsteren og de to småbrødene, mens hun selv bruker dagene på å lære seg matte på egenhånd med lånte bøker.

Det slo meg hvor idiotdust jeg har vært. Ja, rett og slett en skikkelig bortskjemt drittunge!

- Jeg er glad for at brødrene mine og søsteren min får gå på skole, men jeg er veldig trist for min egen del og for fremtiden min, sier tapre Lilav i NRK-dokumentaren.

<strong>DRØMMER OM Å BLI MATTELÆRER:</strong> Lilav er 13 år og skulle gjerne ha gått på skolen slik at hun fikk muligheten til å bli det hun drømmer om. Vi møter henne i NRK-serien «Flukt». Foto:  Foto: Pandora films / NRK
DRØMMER OM Å BLI MATTELÆRER: Lilav er 13 år og skulle gjerne ha gått på skolen slik at hun fikk muligheten til å bli det hun drømmer om. Vi møter henne i NRK-serien «Flukt». Foto: Foto: Pandora films / NRK Vis mer

Og det var da det slo meg - hvor idiotdust jeg har vært. Ja, rett og slett en skikkelig bortskjemt drittunge! Da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående hendte det ofte at jeg skulket en time eller to fordi jeg rett og slett ikke gadd, fordi jeg kjedet meg, ikke likte læreren, syntes faget var uinteressant eller fordi jeg mye heller hadde lyst til å henge på kafé med venner enn å faktisk lære. 

LES OGSÅ: Din involvering betyr alt for barnets prestasjoner i skolen!

Det får meg til å gremmes, og det gjør meg både flau og sint! Her sitter det utallige barn og ungdommer verden over som drømmer om å gå på skole, som drømmer om å lære og som drømmer om å bli noe - og så klager jeg (vi) over at skole er kjedelig, og føler heller et behov for å henge på kafé med venner eller gjøre andre ubrukelige ting i skoletiden. Tragisk! 

- Det å gå på skolen er et utrolig stort privilegium som ikke alle er forunt

1. august i 2016 ble det innført en ny fraværsgrense i videregående skoler her til lands, og ifølge Utdanningsdirektoratet er hensikten «å motivere elevene til jevn innsats, og å forhindre skulk».

I det nye reglementet står det blant annet: «Hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, vil han eller hun som hovedregel ikke ha rett til å få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget, og læreren kan heller ikke sette slike karakterer».

Burde du ikke egentlig bare være glad og takknemlig for at du har en gratis skoleplass å gå til?

LES OGSÅ: Kom ikke barnet ditt i samme klasse som bestekompisen? Les hva du kan gjøre!

Debattene har selvfølgelig kokt i etterkant og flere ungdommer har revet seg i håret over det de mener er håpløse og rigide krav. Men når du tenker etter - burde du ikke egentlig bare være glad og takknemlig for at du har en gratis skoleplass å gå til? At du har mulighet til å lære, oppleve, delta og å engasjere deg? Legge grunnlaget for hvem du er - og hvem du kommer til å bli? 

Jeg tenker tilbake på de utallige timene jeg brukte på Kaffebrenneriet, med mocca i den ene hånden og siggen i den andre. Jeg følte jeg hadde «the time of my life». Så feil kunne jeg altså ta. Det å lære, og det å gå på skolen, er et utrolig stort privilegium som ikke alle er forunt. Så Lilav, unnskyld for at jeg skulka og tok skolen for gitt. Jeg gremmes!

LES OGSÅ: Nei, du trenger ikke å stresse. Barna lærer å lese når de er klare for det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer