Bakst:

- Jeg var så stolt over at det var akkurat min mamma som hadde bakt

KKs redaktør Ingeborg Heldal har helt siden hun var barn elsket bakst - spesielt mamma sin. Og croissantene på denne kafeen i Paris.

BAKST: Jeg sto i over en time i kø foran et verdenskjent bakeri i Paris, som jeg hadde hørt skulle ha verdens aller beste croissanter og pain au chocolat. Det var verdt hvert minutt av vente­tiden! FOTO: Privat
BAKST: Jeg sto i over en time i kø foran et verdenskjent bakeri i Paris, som jeg hadde hørt skulle ha verdens aller beste croissanter og pain au chocolat. Det var verdt hvert minutt av vente­tiden! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Alle typer bakst, egentlig, alt fra langpannesjokoladekake og kanelboller til suksess­terte eller makroner. For ikke å snakke om ting som er laget av butterdeig.

En gang sto jeg over en time i kø foran et verdenskjent bakeri i Paris, som jeg hadde hørt skulle ha verdens aller beste croissanter og pain au chocolat. Det var verdt hvert minutt av vente­tiden!

Jeg tror det kommer av at jeg har vokst opp med en mamma som er verdens aller beste på kaker og bakst. Jeg kan huske at jeg på alle skoleavslutninger og kakelotterier var så utrolig stolt av akkurat det som min mamma hadde bakt. Sjokoladekakene hennes var alltid litt finere pyntet, og bollene var alltid litt luftigere enn alle andres. Dessverre har ingenting av dette gått i arv.

Ikke gått i arv

Jeg har til dags dato aldri levert bakverk til en skoleavslutning som min sønn har kunnet kjenne stolthet over. Men en ettermiddag forrige uke kom det en overraskende forespørsel fra kjøkkenet: «Mamma, kan vi få bake eplekake?».

«Vi» inkludert ikke meg, men nabo og beste­kompis, og begge tittet på meg med forventningsfullt blikk. Og det går jo ikke an å si nei til to 14 år gamle gutter som har lyst til å bake eplekake!

Det var bare å slippe dem løs. Jeg lukket ­ørene for lyden av frydefull knising idet miksmasteren gikk amok og sprutet egg og sukker over store deler av veggen. Jeg lot som jeg ikke hørte eggene som knuste mot flisgulvet, ei heller «hørte» jeg at en av dem skled i sølet etterpå. For tross alt er det viktig å oppmuntre til mestring og glede på kjøkkenet. Jeg skal dog inn­rømme at forventningene mine var noe begrensede.

GRØT: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et enkelt triks for ikke å svi grøten. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Overraskelsen var desto større da jeg ble ropt inn på kjøkkenet, og to fnisete, men superstolte bakere kunne presentere en nybakt eplekake i form.

Den smakte av syrlig eple og søt kanel, hadde sprø skorpe og luftig kjerne, og var den beste eplekaken jeg noen gang har spist. Er det ikke noe som heter at talent ofte hopper over en generasjon? Det kan i hvert fall virke som jeg går en lovende kakehøst i møte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet