Klar for vår!

Jordbærkjolen

Bare smak på ordet: Jordbærkjolen. Det er ikke vanskelig å forstå at det var snakk om verdens fineste kjole!

VÅR: Jeg har aldri følt meg så fin som da jeg som fireåring fikk jordbærkjolen! FOTO: Privat
VÅR: Jeg har aldri følt meg så fin som da jeg som fireåring fikk jordbærkjolen! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det er noe med sommerkjoler. De representerer liksom så mye mer enn bare å være et plagg. Det handler om bare, vinterbleke legger under luftige skjørt, småsko på bena, som etter vinterens tunge skotøy gjør at du blir lett som en fjær, og nesten flyr over bakken. Det handler om lyse farger, og lette materialer, om følelsen av varm vind, sol i øynene, smaken av softis og de første jordbærene.

Jeg har hatt mange sommerkjoler i mitt liv. Det er det plagget jeg er aller mest glad i. Gjerne flagrende med litt fine detaljer som paljetter, blonder eller broderier. Denne våren skal jeg bo i en fargerik, flagrende kaftankjole, som ikke strammer et eneste sted. Jeg kan nesten ikke vente.

Hvor jeg blar meg gjennom klesskapet mitt henger det etter hvert en del kjoler der. De byr seg liksom fram, hvisker med skjørtene og ber om å bli brukt, og alle sammen minner de meg om fine ting jeg har opplevd i livet. Den lysegrønne med tyllskjørt som jeg hadde på meg da lillesøsteren min giftet seg på sensommeren for seks år siden. Den lange blomstrete, som jeg fant på en vintagebutikk på Grünerløkka, den knall røde og blå, som mamma sydde til seg selv på 70-tallet en gang, som jeg var så heldig å få arve, og den hvite blondekjolen som jeg kjøpte til min egen 10-års bryllupsdag i fjor. Jeg er så glad i dem alle sammen!

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Den fineste av alle

Men en kjole som ikke henger i klesskapet, men som allikevel kanskje er den kjolen som bringer fram de aller beste minnene er jordbærkjolen. Den het det. Bare smak på ordet: Jordbærkjolen. Den var hvit og overstrødd med små, røde markjordbær og hadde en sånn fin snøring foran på brystet med små sølvlenker, en slags hvit innsydd bluse med små puffermer og et grønt forkle med jordbærkant. Det var den fineste kjolen jeg noensinne hadde sett! Jeg kan vel ha vært omtrent fire år, og drømte sånn om den jordbærkjolen at lengselen nesten var fysisk. Det var en liten klump i magen min som ikke klarte å slutte å murre og mase om jordbærkjolen. Fikk jeg bare den kjolen ville livet mitt fortone seg som en prinsesses, det var jeg nesten helt sikker på.

Det var nok den aller første gangen jeg virkelig kjente på hvor lyst det faktisk går an å ha på en kjole! Og heldige, heldige meg fikk den! Jeg følte meg akkurat så fin som jeg hadde drømt om at jeg skulle gjøre. Jeg følte meg så fin at kroppen nesten sluttet å lystre meg da jeg fikk den på. Når jeg ser på bildet som mamma og pappa lette fram fra et av albumene helt nederst i bunken, ser jeg hvor stivt jeg sitter i redsel for å få noe på kjolen. Den vesle hånda fikler med stråene på siden og vet liksom ikke helt hvor den skal plassere seg, og de hvite strømpene er like hvite som da de ble tatt ut av pakken.

Jeg synes fremdeles kanskje dette er et av de fineste bildene som noensinne er tatt av meg. Jeg blir varm inni meg når jeg ser på det lille fjeset, og heldigvis klarte jeg faktisk også å slappe av etter hvert, og nyte jordbærkjolen i all sin prakt. For det er akkurat det – fine kjoler må nytes i all sin prakt! Så håper du går en nydelig vår i møte i din, enten den er ny eller gammel, lang eller kort, ensfarget eller blomstrete. At du får danse, løpe, le, og kysse mens skjørtene virvler rundt bena dine – og du føler deg så fin at du nesten ikke kan bære det!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer