Sammenijula

Julen er tiden for å være sosial og være med de vi er glad i, men for mange handler det om det motsatte

Med hashtaggen #sammenijula ønsker KK.no å sette fokus på de av oss som kjenner ekstra sterkt på ensomhet og utenforskap. Ansvarlig redaktør i KK.no, Gjyri Helen Werp, vil oppfordre til samhold og glede i jula.

#SAMMENIJULA: Ansvarlig redaktør i KK.no oppfordrer til å spre samhold og glede til dem som ikke har det like bra som deg.  Foto: Janne Rugland
#SAMMENIJULA: Ansvarlig redaktør i KK.no oppfordrer til å spre samhold og glede til dem som ikke har det like bra som deg. Foto: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slik begynner en annonse på Finn.no som også stod ganske nylig: «Hei. Jeg har gått mange runder med meg selv før jeg skriver dette. Jeg er en enslig far med en liten glad gutt på 4 år som gleder seg til Jul. Men vi er blitt ganske alene. Mor er ikke lenger i bildet og mye slekt har vi ikke».

Alenepappaen hadde ikke råd til leker til sønnen og annonserte etter brukte leker og vinterklær i passende størrelse. 36 timer senere var annonsen lest av over 300 000 personer og mailboksen ble snart full av meldinger fra folk som ville gi gaver.

- Vi vet at det er en del barnefamilier som står i utfordringer, som gjør at de kjenner på en tristhet, utenforskap og at de gruer seg til denne tiden, sier Kristin Oudmayer i Unicef.

Hun er fagansvarlig for prosjektet «Den ene», som har som mål å inspirere voksne til å handle overfor barn som har det vanskelig. Jula er tiden for å være sosial. Dette er dagene vi tilbringer sammen med de vi er glade i, våre nærmeste, vi tar igjen for alle familiesammenkomstene vi gikk glipp av ellers i året.

Men for mange handler høytiden om det motsatte: det er en vanskelig tid der ensomheten kjennes ekstra sterk. Ensomhet er den nye folkesykdommen, sies det. Ifølge Statistisk Sentralbyrå opplever ca 1 av 4 ensomhet. Hele 70 000 nordmenn har ingen nære venner å henvende seg til når de trenger noen å snakke med, viser tall fra Helsedirektoratet.

Ensomhet er den nye folkesykdommen, sies det

Det er mange, det. Og jeg kjenner det river meg i hjertet. 

Med hashtaggen #sammenijula ønsker vi i KK.no i ukene frem mot jul å sette fokus på de av oss som kjenner ekstra sterkt på ensomhet og utenforskap, og som opplever jula som ekstra vanskelig.

Vi kommer til å gi deg sterke historier om «de usynlige» som har det vanskelig, om entusiastene som bidrar og ikke minst informere deg om hva du kan gjøre. Vi har jobbet tett med Røde Kors og Kirkens Bymisjon i prosjektet, og sammen heier vi på fellesskap, raushet og samhold.

Håper du også blir med! Blir du inspirert til å gjøre noe for å spre samhold og glede til dem som ikke har det like bra som deg, ja, følg med i sakene som kommer på KK.no under hashtaggen #sammenijula, og bidra der du kan!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer