Telle Kalorier

Kaloriene som er verst for vekten

- Én kalori er definitivt ikke én kalori​, skriver lege og ernæringsrådgiver Fedon Lindberg.

TELLE KALORIER: Langt ifra det eneste du bør være opptatt av om du vil ned i vekt. I denne kommentaren forklarer lege, ernæringsekspert og lavkarbotilhenger Fedon Lindberg hvorfor. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
TELLE KALORIER: Langt ifra det eneste du bør være opptatt av om du vil ned i vekt. I denne kommentaren forklarer lege, ernæringsekspert og lavkarbotilhenger Fedon Lindberg hvorfor. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett om du tilhører de 50 prosentene av voksne nordmenn som er overvektige eller resten som ikke er det, er kalorier noe du enten er opptatt av eller forholder deg til på en eller annen måte i hverdagen. Men hva et egentlig en kalori? Hvor riktig er det å måle energiinntaket og energiforbruket vårt med kalorier? Stemmer antall kalorier vi ser på matvareetiketter med virkeligheten? Teller alle kalorier likt?

Konvensjonell tankegang skal ha det at alle kalorier teller likt, uansett hvor de kommer fra. Dette mener jeg er rett og slett feil, en betydelig forenkling av en komplisert sannhet.

Det finnes utallige måter å gå ned i vekt på, noen er sunne og andre kan være rett og slett være skadelige. Du ønsker vel å bli slankere, men ikke syk? En «diett» som kan medføre vekttap, må jo til syvende og sist bidra med mindre energi (kalorier) enn det man forbrenner. Nå er det mange feil forbundet med kalorimodellen og én kalori er definitivt ikke én kalori.  Det som jeg er helt sikker på, er at du blir like slank av å telle kalorier, som du blir rik av å telle penger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.