Blair Witch

- Kanskje det rett og slett ikke funker å skremme et publikum som i 2016 faktisk VET at det ikke har skjedd?

Vi ble ikke helt overbevist etter å ha sett 2016-versjonen av kultfilmen fra 1999.

BLAIR WITCH: Denne filmen er laget for deg som liker å skvette og å le om hverandre. Begynnelsen er rimelig treig, men den tar seg opp midtveis. Men ikke forvent samme noia-effekt som «The Blair Witch Project» fra 1999. Foto: Filmweb
BLAIR WITCH: Denne filmen er laget for deg som liker å skvette og å le om hverandre. Begynnelsen er rimelig treig, men den tar seg opp midtveis. Men ikke forvent samme noia-effekt som «The Blair Witch Project» fra 1999. Foto: Filmweb Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen er det tid for den skumle høst-tradisjonen Halloween, og derfor passer det helt perfekt at den psykologiske horror-filmen «Blair Witch» lanseres nettopp nå! Det er gått hele 17 år siden forgjengeren, kultfilmen «The Blair Witch Project», rullet på kinolerreter verden over.

I 1999 begynte et rykte å svirre om at de tre filmstudentene Heather Donahue, Joshua Leonard og Michael C. Williams på mystisk vis hadde forsvunnet i Black Hills-skogene i Maryland, USA. Da hadde de nettopp gått i gang med et filmprosjekt hvor de hadde som mål å lage en dokumentarfilm basert på den beryktede Blair Witch-legenden. Den lokale kvinnen Elly Kedward ble visstnok utpekt som heks av noen barn på 1700-tallet. Hun ble brent på bålet, og siden da skal ånden hennes ha forsøkt å drepe de som finner veien til Black Hills-skogene.

«Ha ha, ho ho - for et usaklig plot!», tenker kanskje du.

Men i 1999 var det faktisk mange som trodde at «The Blair Witch Project» var ekte. En kombo av Internetts inntog og at den var filmet med håndholdt kamera, gjorde at ryktene begynte å svirre om at historien var ekte, og at de tre studentene Heather, Joshua og Michael faktisk hadde forsvunnet. 

LES OGSÅ: «Kongens nei»​: - En film jeg har ventet hele livet på

Jeg var selv 12 år da filmen ble lansert høsten for 17 år siden, og hadde fått streng beskjed av foreldrene mine om at dette var en film jeg måtte holde meg langt unna. Haha, foreldre kan være så utrolig naive noen ganger. For heldigvis for meg hadde jeg noen meget oppfinnsomme kompiser som klarte å leie filmen på Video Nova til tross for at det var 15-årsgrense. Gleden (og noiaen!) var derfor stor da vi stuet oss sammen i kjellerstuen for å se det som skulle bli en av de filmene vi husker aller best fra tenårene.

VENNEGJENG PÅ TUR: James (spilt av James Allen McCune) prøver å nøste opp i hva som egentlig skjedde med storesøsteren for over 20 år siden. Her med vennene Ashley (Corbin Reid) og Peter (Brandon Scott).  Foto: Filmweb
VENNEGJENG PÅ TUR: James (spilt av James Allen McCune) prøver å nøste opp i hva som egentlig skjedde med storesøsteren for over 20 år siden. Her med vennene Ashley (Corbin Reid) og Peter (Brandon Scott). Foto: Filmweb Vis mer

- Egentlig er det bare den første filmen all over again 

Jeg hadde derfor stooore forventninger til «Blair Witch» vol. 2 - hvor Heathers lillebror tar med vennegjengen til Burkittsville-skogene (området har skiftet navn etter det grufulle som skjedde) for å nøste opp i hva som egentlig skjedde da søsteren og hennes venner forsvant - men dessverre ble ikke forventningene innfridd. Joda, filmen er skummel den.. Men egentlig er det bare den første filmen all over again. Eller for å si det på en annen måte: det er 2016-versjonen av den 17 år gamle filmen «The Blair Witch Project».

Joda, de håndholdte kameraene er stadig vekk med i filmen - men nå har også drone-kamera, GPS og Bluetooth-kamera festet til øret gjort sitt inntog i filmen og dermed blir vi løpende oppdatert om alt det ulogiske som foregår i Burkittsville-skogene. 

LES OGSÅ: 12 fantastiske Disney-filmer vi hadde «glemt»

Min kollega Mina Knudsen, som også så «Blair Witch» under pressevisningen to dager før norgespremieren, var 10 år da filmen ble sluppet i 1999. Hun har naturlig nok ikke samme nostalgiske følelse til filmen som meg - ettersom hun aldri så den første filmen. 

- Selv om mange på min alder har et sterkt forhold til «The Blair Witch Project» – gikk den meg hus forbi da jeg var 10 år. Kanskje ikke så rart når jeg nå har sett film nummer to. Jeg har hørt mye om filmen som skapte mye mystikk på tampen av 90-tallet. Og før jeg så toern tenkte jeg: «Kan James virkelig finne storesøsteren sin som forsvant for 20 år siden?».

- Jeg er blitt for gammel til å la meg lure

Hverken Mina eller jeg ble helt overbevist etter å ha sett 2016-versjonen. 

- Altså, det skjer mye som til tider gjør at jeg svetter til - men det er mange scener som får meg til å brase ut i latter. Pust, pes, billige skremme-triks og til tider dårlig skuespill gjør at «Blair Witch» faller litt gjennom for meg. Kanskje det rett og slett ikke funker å skremme et publikum som i 2016 faktisk vet at dette ikke har skjedd? undres Mina.

Og ja, jeg må erkjenne at «Blair Witch» (2016) ikke kan måle seg med «The Blair Witch Project» (1999). Den nye versjonen er rett og slett for lik originalen (sett bort fra high tec-utstyret) - og jeg er blitt for gammel (og for vis, høhø) til å la meg lure av pinnesymboler som på mystisk vis er hengt opp i et tre i løpet av natten eller at det lokale kjæresteparet som blir med på turen plutselig er gått over til den andre siden.

Men for all del - i disse Halloween-tider er det alltid moro med litt grøss og litt gru, og filmen passer fint sammen med vennegjengen, kjæresten - eller Tinder-daten!

Terningkast: 3
 

Se trailer fra «The Blair Witch Project» (1999) under:

Se trailer fra «Blair Witch» (2016) under:

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer